ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

«Ξαναζωντανεύουν» την Υπέρεια Κρήνη

ξαναζωντανεύουν-την-υπέρεια-κρήνη-17336

Μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Βελεστίνου μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης – Ενεργοποιούν παραδοσιακούς σπόρους και αρωματικά φυτά

Με όπλο τους τις νέες τεχνολογίες και συνδυάζοντας τις γνώσεις από το σχολείο και τη γνώση της ιστορίας του τόπου τους μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Βελεστίνου επιχειρούν να αναπαραστήσουν σε μακέτα 3D την ανατροφοδότηση του δικτύου της Υπέρειας Κρήνης και να αξιοποιήσουν παραδοσιακούς σπόρους για την επαναφορά της παραγωγικής «όασης» στην περιοχή με ταυτόχρονη παραγωγή λαχανοκομικών και αρωματικών φυτών.

Οι μαθητές του τομέα πληροφορικής ξεκίνησαν τη δημιουργία τρισδιάστατου χάρτη της περιοχής του Βελεστίνου για να εκτυπώσουν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, μακέτα αναπαράστασης του τοπίου και κατασκευή υδροφράγματος και δικτύου άρδευσης. Ενημερώθηκαν από τους μαθητές του τομέα γεωπονίας σχετικά με τις αρδευτικές ανάγκες των φυτών και τις επιμέρους συνιστώσες (συνθήκες θερμοκρασίας, φωτεινότητας, υγρασίας, κλίματος κ.λπ.). Θα προβούν σε κατασκευή αυτοματισμών ελέγχου ροής των υδάτων με εκπαιδευτικά kit ρομποτικής και προγραμματισμό των ρομποτικών συστημάτων.

Παράλληλα, οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος σκέφτηκαν να καλύψουν την απουσία του πολλαπλασιαστικού υλικού παραδοσιακών ποικιλιών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου και να παράγουν λαχανοκομικά φυτά, τα οποία θα διαθέτουν σε ντόπιους μικροπαραγωγούς με σκοπό τη διατήρηση των φυσικών πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ώθηση των κατοίκων του Δήμου Ρήγα Φεραίου να επαναλειτουργήσουν τους λαχανόκηπους. Περίπου από το 1998, οπότε στέρεψε η πηγή ζωής για την ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου, η Υπέρεια Κρήνη, αποθαρρύνθηκαν αρκετοί μικροκαλλιεργητές και παράτησαν την εκμετάλλευση των λαχανόκηπων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μαραζώνει η περιοχή και να μην αξιοποιείται ο πρωτογενής τομέας, που τόσα χρόνια η Υπέρεια Κρήνη τροφοδοτούσε με ένα όγκο νερού περίπου 1450 m³ και η περιοχή ήταν μια παραγωγική όαση. Η σκέψη αυτή των μαθητών να προσφέρουν τα λαχανοκομικά φυτά παραδοσιακών ποικιλιών, αποτελεί συνέχιση του περσινού σχεδίου δράσης, διότι θα χρησιμοποιηθεί μέρος του γενετικού υλικού πουσυλλέχθηκε και του εξοπλισμού που αποκτήθηκε από το σχέδιο δράσης 2018-19 (πάγκος ριζοβολίας, αυτοματισμοί θέρμανσης και υδρονέφωσης) για τη δημιουργία των νεαρών φυτωρίων.

Τέλος, οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος έχοντας γνώση των ιδιοτήτων των αρωματικών φυτών, σκέφτηκαν να τις μοιραστούν και να φέρουν σε επαφή τους μαθητές των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρήγα Φεραίου με τον πλούσιο κόσμο των αρωματικών φυτών. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν αρωματικά φυτά σε συνεργασία με τους μαθητές των άλλων σχολικών μονάδων και στη συνέχεια να τους τα προσφέρουν για να δημιουργήσουν και αυτοί ένα μικρό κήπο, πλούσιο σε αρώματα. Τέλος θα προσφέρουν στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αρωματικά φυτά για να διακοσμήσουν και να ομορφύνουν τις πλατείες. Για τη δημιουργία των αρωματικών φυτών θα χρησιμοποιηθεί ο εξοπλισμός που αποκτήθηκε με την δράση που υλοποίησε το σχολείο μας το 2018-19 (πάγκος ριζοβολίας, αυτοματισμοί θέρμανσης και υδρονέφωσης).

Ο τομέας Οικονομίας και Διοίκησης έχει αναλάβει την επικοινωνία και προβολή της δράσης συντάσσοντας δελτία Τύπου σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και αναρτώντας σχετικό υλικό στην ιστοσελίδα του σχολείου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου