ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σε πρώτο πλάνο το Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ρήγα Φεραίο

σε-πρώτο-πλάνο-το-κέντρο-τεκμηρίωσης-γ-23936

Mε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών η μελέτη του έργου

Σε πρώτο πλάνο για τον δήμο Ρήγα Φεραίου μπαίνει η δημιουργία του Κέντρου Τεκμηρίωσης «Ρήγας Βελεστινλής». Η δημοτική αρχή είναι σε αναζήτηση ήδη κονδυλίων για να χρηματοδοτηθεί το έργο, ενώ η μελέτη όπως έχει αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο θα γίνει με πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών (μελέτης) που θα προκηρύξει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου.

Το οικόπεδο στο οποίο σύμφωνα με τη μελέτη χωροθετείται το Κέντρο είναι σε πολύ κομβικό σημείο λίγο έξω από τα όρια της πόλης του Βελεστίνου. Η ιδιοκτησία ανήκει στον Δήμο, το εμβαδόν του είναι περίπου 5000 τ.μ. και η απόστασή του από το κέντρο είναι περίπου 500 μ.

Η δημιουργία ενός Μουσείου – Κέντρου Τεκμηρίωσης για τον Ρήγα Βελεστινλή στην περιοχή αποτελεί χρόνιο αίτημα του Δήμου και επιθυμία του συνόλου των κατοίκων.

Μέσω του πανελλήνιου διαγωνισμού ο δήμος στοχεύει στη δημιουργία ενός εμβληματικού και σύγχρονου κτιρίου που θα αναβαθμίσει την εικόνα της πόλης του Βελεστίνου. Θα αποτελέσει νέο πόλο έλξης τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης όσο και για τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής.

«Το ιστορικό βάρος του Ρήγα Βελεστινλή προϋποθέτει μια αρχιτεκτονική πρόταση που πέρα από πιθανά τοπικά μορφολογικά στοιχεία θα προβάλει μία σύγχρονη αρχιτεκτονική εικόνα. Ζητούμενο είναι το νέο κτίριο να σχηματίσει ένα δίπολο σε σχέση με το αντίστοιχο που έχει κατασκευαστεί στο Βελιγράδι την πόλη όπου θανατώθηκε ο Ρήγας Βελεστινλής. Βέβαια πέρα από την συμβολική σημασία του κτιρίου το θεμιτό είναι αυτό να αποτελέσει το νέο κοινωνικό πυρήνα των κατοίκων του Βελεστίνου», όπως επισημαίνει στην εισηγητική έκθεση που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο ανάβοντας το πράσινο φως για την έγκριση προκήρυξης πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου