ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Κοινωνικό παντοπωλείο σε μόνιμη βάση στον Δήμο Ρ. Φεραίου

κοινωνικό-παντοπωλείο-σε-μόνιμη-βάση-111103

Πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο για ίδρυση και λειτουργία ειδικής δομής

Με σταθερά βήματα επεκτείνει το κοινωνικό του έργο ο Δήμος Ρήγα Φεραίου. Με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής κατατέθηκε πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο πριν από λίγες μέρες και αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι δράσεις δομές κοινωνικής στήριξης, με την ίδρυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου που θα οργανωθεί ως δημοτική δομή και σε συνεργασία με το «Βοήθεια στο Σπίτι» θα συνδράμει τους αναξιοπαθούντες όλων των δημοτικών διαμερισμάτων.

Πρόκειται για μια δραστηριότητα του Δήμου, η οποία πλέον θα λειτουργώντας σε νέο πλαίσιο θα δώσει τη δυνατότητα σε άπορα άτομα και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες θα επιλέγονται με βάση συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, να προμηθεύονται δωρεάν τρόφιμα που εξυπηρετούν τις καθημερινές τους ανάγκες.

«Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου πιστεύουμε βαθιά στον ενεργητικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει η Αυτοδιοίκηση αναφορικά με την ανάπτυξη δράσεων στο ζωτικό χώρο της κοινωνικής πολιτικής. Με τη δημιουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου στόχος μας είναι, η σημαντική αυτή υποδομή, να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου επιπέδου ζωής στον τόπο μας, προσφέροντας ανάσα σε άπορες οικογένειες και να διαμορφώσει μια κοινωνία αλληλεγγύης. Συνδράμουμε ήδη με τη συγκέντρωση τροφίμων τα οποία διανέμονται μέσα από το «Βοήθεια στο Σπίτι» τώρα όμως με τη νέα δομή η βοήθεια θα είναι σε πιο στέρεη βάση» επισήμανε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας. «Νομίζω, ότι καθήκον όλων μας είναι να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, δίνοντας το μήνυμα της αλληλεγγύης, προς τους συνανθρώπους μας» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σε επόμενο ΔΣ ο κανονισμός λειτουργίας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιώργο Παπαδάμ μετά την έγκριση της απόφασης λειτουργίας θα ακολουθήσει σε άλλη συνεδρίαση η έγκριση του κανονισμού λειτουργίας

Mε βάση πάντως τα όσα ισχύουν σε άλλους δήμους για τα κοινωνικά παντοπωλεία, μέσα από τον κανονισμό λειτουργίας καθορίζονται τα παρεχόμενα είδη τα οποία προέρχονται από συνδρομή του δήμου αλλά και από δωρεές και χορηγίες

Η λειτουργία τους εποπτεύεται από επιτροπή διαχείρισης στην οποία εκπροσωπούνται αναλογικά με τη δύναμή τους, όλες οι δημοτικές παρατάξεις. Προεδρεύει ο δήμαρχος ή ο οριζόμενος από αυτόν αντιδήμαρχος. Η επιτροπή διαχείρισης υποχρεούται να παρουσιάζει ανά εξάμηνο, στην οικονομική επιτροπή έκθεση πεπραγμένων και διαχειριστικό απολογισμό.

Για την εύρυθμη οργάνωση, λειτουργία και διαχείριση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι απαραίτητο να καταρτιστεί, εγκριθεί και τεθεί σε εφαρμογή κανονισμός λειτουργίας ο οποίος εγκρίνεται από την Οικονομική Επιτροπή και μετά από το δημοτικό συμβούλιο.

Τέλος για την εύρυθμη λειτουργία του, το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο πρέπει να διαθέτει κατάλληλους χώρους, εξοπλισμό και μέσα, που να περιλαμβάνουν πρατήριο διανομής τροφίμων, πρατήριο διανομής λοιπών ειδών (ατομικής υγιεινής-καθαριότητας, βρεφικής φροντίδας, ένδυσης, υπόδησης, αποθήκη και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου