ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αναδεικνύουν πτυχές της ιστορίας

αναδεικνύουν-πτυχές-της-ιστορίας-153846

Σπουδαία εκθέματα στα μουσεία του Δήμου Ρήγα Φεραίου, που παραμένουν προσωρινά κλειστά

Κλειστά παραμένουν μέχρι νεωτέρας τα μουσεία του Δήμου Ρήγα Φεραίου, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της πανδημίας. Τα συγκεκριμένα μουσεία διαφυλάττουν και αναδεικνύουν όλες τις παραμέτρους του λαογραφικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, με την δημοτική αρχή να δίνει την δέουσα βαρύτητα στην προσπάθεια. Τα μουσεία του Δήμου Ρήγα Φεραίου αναμένεται να τεθούν και πάλι σε λειτουργία μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, δίνοντας σε ντόπιους και επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν την τοπική ιστορία και να θαυμάσουν τα εκθέματα, που μετρούν ιστορία αιώνων.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επιχειρεί οδοιπορικό στα Λαογραφικά και Ιστορικά Μουσεία του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αρχής γενομένης από το Εκθεσιακό Κέντρο Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής» που βρίσκεται στο Βελεστίνο, έναντι υπέρειας κρήνης. Ο χώρος περιλαμβάνει πλούσιο εκθεσιακό υλικό σχετικά με τη ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή και ένα από τα πρωτότυπα αντίτυπα της Χάρτας του, που τυπώθηκε το έτος 1797.

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ριζομύλου, που στεγάζεται στο Κοινοτικό Κατάστημα Ριζομύλου, φιλοξενεί συλλογή ιστορικών, λαογραφικών στοιχείων, αντικειμένων, κειμηλίων από την ιστορική παράδοση των κατοίκων του Ριζομύλου.

Το Λαογραφικό Μουσείο Στεφανοβικείου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Στεφανοβικείου, φιλοξενεί, αντίστοιχα, συλλογή ιστορικών, λαογραφικών στοιχείων, αντικειμένων, κειμηλίων από την ιστορική και λαογραφική παράδοση των κατοίκων του Στεφανοβικείου.

Το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Κερασιάς, περιλαμβάνει έκθεση αντικειμένων που αφορούν ιστορικά, πολιτιστικά και άλλα θέματα της Κερασιάς.

Το Κέντρο Ερευνας και Προστασίας Αυτοφυούς Ορχιδέας στην είσοδο της Κερασιάς, αποσκοπεί στην ανάδειξη και προστασία του χλωριδικού πλούτου που αφορά τα ορχεοειδή και γνωριμία του άγνωστου πλούτου της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής στο ευρύτερο κοινό.

Το Μουσείο Ηλία Λεφούση, επίσης στην είσοδο της Κερασιάς, περιλαμβάνει το σύνολο του συγγραφικού έργου του συγγραφέα, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα.

Το Εκθεσιακό Κέντρο Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού Λίμνης Κάρλας και Μαυροβουνίου (Μουσείο Κάρλας), στην είσοδο των Καναλίων, συμβάλλει στη γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον της λίμνης Κάρλας και του Μαυροβουνίου (χλωρίδα, πανίδα, οικοσυστήματα) και αναδεικνύει τη μακρόχρονη αλληλεπίδρασή του με την ανθρώπινη παρουσία, η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη του μοναδικού πολιτισμού της περιοχής λίμνης Κάρλας και του Μαυροβουνίου.

Το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας, τέλος, στο κέντρο των Καναλίων παρουσιάζει στους επισκέπτες εκθεσιακό υλικό σχετικά με την ιστορία της λίμνης Κάρλας, τον τρόπο ζωής των παρακάρλιων κατοίκων και την αποξήρανση της λίμνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου