ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Κοινωνικές δομές για όλες τις ηλικίες λειτουργούν στο Δήμο Ρήγα Φεραίου

κοινωνικές-δομές-για-όλες-τις-ηλικίες-172927

Στο επίκεντρο οι δημότες

Πολύτιμη η προσφορά των κοινωνικών δομών του Δήμου Ρήγα Φεραίου στην ουσιαστική βοήθεια και στήριξη των δημοτών κάθε ηλικίας σε καθημερινή βάση.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του δημιούργησε και λειτουργεί πλέον τη δική του δημοτική τράπεζα αίματος σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου για την κάλυψη των αναγκών σε μονάδες αίματος των εθελοντών αιμοδοτών, κατοίκων και δημοτών.

Για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος διοργανώνει εθελοντικές αιμοδοσίες σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενημερώνοντας και κινητοποιώντας παράλληλα την τοπική κοινωνία. Την αιμοληψία θα αναλαμβάνει κινητή μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, που αποτελείται από επιστημονικό προσωπικό.

Τα μέλη της δημοτικής τράπεζας αίματος εφοδιάζονται με κάρτα εθελοντή αιμοδότη του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, όπως ορίζει το εθνικό κέντρο αιμοδοτών. Με την κάρτα το μέλος εξασφαλίζει σε περίπτωση ανάγκης μονάδες αίματος για τον ίδιο ή τους συγγενείς του. Επιπλέον, το πρόγραμμα «Βοήθεια το Σπίτι» επανδρώνεται από δύο δομές, παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Καθημερινά κοινωνική λειτουργός, νοσηλευτής και οικογενειακή βοηθός παρεμβαίνουν με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ του Δήμου που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν στις καθημερινές τους ανάγκες. Το πρόγραμμα προσφέρει συμβουλευτική, συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, συνοδεία σε γιατρούς, κέντρο υγείας, νοσοκομεία, καθαριότητα χώρου και αγορά τροφίμων, φαρμάκων, εξόφληση λογαριασμών κ.λπ. Το πρόγραμμα λειτουργεί στη δημοτική ενότητα Βελεστίνου και την Τοπική Κοινότητας Στεφανοβικείου. Εξυπηρετούνται οικογένειες, μοναχικά άτομα, ΑΜΕΑ.

Ακόμη μία δομή του Δήμου αποτελεί το ΚΕΠ Υγείας. Μια πρωτοποριακή δομή που πηγάζει από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων και συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του δημότη στην πρόληψη. Στόχος του ΚΕΠ Υγείας είναι η δημιουργία προγραμμάτων πρόληψης, ώστε ο δημότης να μπορεί να προλαμβάνει σοβαρές ασθένειες που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για τη ζωή του. Εχει πραγματοποιήσει σειρά δράσεων που αφορούν στην ενημέρωση, τον ιατρικό έλεγχο, την πρόληψη αλλά και τον αθλητισμό.

Τέταρτη δομή αποτελεί το Κέντρο Κοινότητας, το οποίο εστιάζει αφενός σε υποδοχή, ενημέρωση και διασύνδεση των πολιτών με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες, ειδικότερα όσων ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αφετέρου στην ψυχοκοινωνική υποστήριξή τους, με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, παράλληλα με τη δικτύωση και συνεργασία που αναπτύσσει με τις λοιπές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου Ρήγα Φεραίου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τα προγράμματα και οι δομές υλοποιούνται με ευθύνη του Δήμου Ρήγα Φεραίου και όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν. Οι δημότες έχουν «αγκαλιάσει» τις κοινωνικές υπηρεσίες, εξυπηρετούνται μέσω αυτών και έχει αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δημοτών και των ειδικοτήτων.

Τέλος, στο Δήμο λειτουργεί Κέντρο Υγείας στο Βελεστίνο που καλύπτει τις ανάγκες όλων των δημοτών σε πρώτο βαθμό υγειονομικής περίθαλψης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου