ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

«Τιτανομαχία» στον αέρα Αμερικανών -Ελλήνων. Στο Στεφανοβίκειο ο Πάιατ [εικόνες]

τιτανομαχία-στον-αέρα-αμερικανών-ε-193047

Σείστηκε το πεδίο βολής Λιτοχώρου από τις βολές και τα πυρά που πραγματοποίησαν ελληνικά και αμερικανικά ελικόπτερα στο πλαίσιο άσκησης συνεκπαίδευσης της 1ης Ταξιαρχιας Αεροπορίας Στρατού και της 3rd Cab από τις ΗΠΑ.

«Οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις έστειλαν ένα μήνυμα αποτροπής και ετοιμότητας. Μέσα από τη συνεργασία και τις συνεκπαιδεύσεις η χώρα μας αποδεικνύει ότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή», δήλωσε μετά το πέρας της άσκησης ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ έδωσε το «παρών» και στην κοινή άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης Ελλήνων και Αμερικανών χειριστών, στο Στεφανοβίκειο.

Ο αμερικανός αξιωματούχος σε δηλώσεις του, στο Στεφανοβίκειο τόνισε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως ένα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και ότι οι συνεκπαιδεύσεις των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, βοηθάνε στην επίτευξη των στόχων της άμυνας και της ασφάλειας, όπως αυτοί τέθηκαν στη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, που υπεγράφη πρόσφατα.

Ο κ. Πάιατ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των δύο χώρων και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, με την ποικιλία του τοπίου της και το πολύ ωραίο κλίμα της, παρέχει ένα εξαιρετικό και μοναδικό περιβάλλον για την εκπαίδευση των πιλότων. «Η συνεκπαίδευση αυτή, παρουσιάζει την αμερικανική αφοσίωση στην συμμαχία με την Ελλάδα και είναι μια απτή απόδειξη ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την ασφάλεια, την ευημερία και την δημοκρατία της Ελλάδας, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην επιστολή του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

Το σενάριο της άσκησης με την ονομασία Τιτανομαχία που διεξήχθη με φόντο τον χιονισμένο Όλυμπο αφορούσε την επιχείρηση μάχης για έρευνα και διάσωση χειριστών Apache το οποίο είχε βληθεί από εχθρικά πυρά.

Πεζοναύτες έφτασαν στην περιοχή με Chinook και αποβιβάστηκαν με σχοινιά προκειμένου να διασώσουν τους πιλότους. Οση ώρα πραγματοποιούσαν έρευνα και διάσωση ελικόπτερα Αpache προχωρούσαν σε ομοβροντία πυρών για την κάλυψη τους.

Στην άσκηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ελικόπτερα Αpache, Huey, Chinnook αλλά και τμήμα πεζοναυτών της 32ης Ταξιαρχίας πεζοναυτών. Οι αμερικανοί συμμετείχαν επίσης με ελικοπτέρα Apache αλλά και με μεταγωγικά black hawk.

Πρόκειται για τα αμερικανικά ελικόπτερα που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου Βόλου στο πλαίσιο της ανανεωμένης αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ Ελλάδας.

Μήνυμα Πάιατ προς την Τουρκία

«Είμαστε κατά των προκλητικών ενεργειών. Ομως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θέλει να κάνει η Τουρκία». Την απάντηση αυτή έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Παιατ από το Λιτόχωρο όπου παρακολούθησε άσκηση συνεκπαιδευσης ελληνικων και αμερικανικών ελικοπτέρων, ερωτηθείς για την πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε έρευνες νότια της Κρήτης εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Για την άσκηση συνεκπαιδευσης με τη συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων και ελικοπτέρων της 3rd CAB και της 1ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού επεσήμανε ότι είναι απόδειξη της συνεργασίας ΗΠΑ- Ελλάδας. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα μας αποτελεί σημαντικό πυλώνα σταθερότητας στα δυτικά Βαλκάνια.

[φωτό από armynews.gr και Πρεσβεία των ΗΠΑ]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου