ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Φροντίδα για το κοινωνικό σύνολο

φροντίδα-για-το-κοινωνικό-σύνολο-214216

Άτομα κάθε ηλικίας εξυπηρετούνται από τις δομές του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Πολύτιμη η προσφορά των κοινωνικών δομών του Δήμου Ρήγα Φεραίου στην ουσιαστική βοήθεια και στήριξη των δημοτών σε καθημερινή βάση.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Βοήθεια το Σπίτι» επανδρώνεται από δύο δομές, παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Καθημερινά κοινωνική λειτουργός, νοσηλευτής και οικογενειακή βοηθός παρεμβαίνουν με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ του Δήμου που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν στις καθημερινές τους ανάγκες. Το πρόγραμμα προσφέρει συμβουλευτική, συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, συνοδεία σε γιατρούς, κέντρο υγείας, νοσοκομεία, καθαριότητα χώρου και αγορά τροφίμων, φαρμάκων, εξόφληση λογαριασμών κ.λπ.

Το πρόγραμμα λειτουργεί στη δημοτική ενότητα Βελεστίνου και την Τοπική Κοινότητας Στεφανοβικείου, με τους εξυπηρετούμενους να είναι οικογένειες, μοναχικά άτομα, αμεα.

Εξίσου σημαντική δομή του Δήμου είναι το ΚΕΠ Υγείας. Μια πρωτοποριακή δομή που πηγάζει από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων και που συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του δημότη στην πρόληψη. Στόχος του ΚΕΠ Υγείας είναι η δημιουργία προγραμμάτων πρόληψης, ώστε ο δημότης να μπορεί να προλαμβάνει σοβαρές ασθένειες που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για την ζωή του. Εχει πραγματοποιήσει μία σειρά δράσεων που αφορούν την ενημέρωση, τον ιατρικό έλεγχο, την πρόληψη αλλά και τον αθλητισμό. Κάποιες από τις δράσεις του αποτελούν η ενημέρωση σε μαθητές δημοτικών σχολείων και στους γονείς τους για θέματα σχετικά με πρόληψη μυοσκελετικών παθήσεων, σωστής στοματικής υγιεινής, πρόληψη τερηδόνας, μαθησιακή αξιολόγηση, έλεγχο αναπνευστικής ικανότητας σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες και ιατρικά κέντρα.

Παράλληλα, έχουν γίνει δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης, ψηλάφησης μαστού, καρδιολογικές, διαβητικού ποδιού και αιμοδοσία. Επίσης, επικυρώθηκε συνεργασία με το σωματείο κινητικά αναπήρων Ν. Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» με τη συλλογή καπακιών και τη δωρεά στον Δήμο Ρήγα Φεραίου του πρώτου αναπηρικού αμαξιδίου για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου. Επιπλέον, βραβεύτηκαν οι μητέρες που τεκνοποίησαν το 2017 λαμβάνοντας δώρα κάρτες υγείας για δωρεάν εξετάσεις και ειδικά προϊόντα για τα μωρά τους. Εχει διοργανώσει πανελλήνια συνέδρια για ιατρικά θέματα και ενδιαφέρουσες πεζοπορίες μεταδίδοντας το μήνυμα της άθλησης. Αξίζει να αναφερθεί ότι το έτος 2018 αφιερώθηκε στην τρίτη ηλικία με σειρά δωρεάν εξετάσεων σε όλα τα χωριά του δήμου.

Τρίτη δομή αποτελεί το Κέντρο Κοινότητας, το οποίο εστιάζει αφενός στην υποδοχή, ενημέρωση και διασύνδεση των πολιτών με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες, ειδικότερα όσων ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αφετέρου στην ψυχοκοινωνική υποστήριξή τους, με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, παράλληλα με τη δικτύωση και συνεργασία που αναπτύσσει με τις λοιπές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου Ρήγα Φεραίου και της περιφέρειας Θεσσαλίας. Εξυπηρετεί πολίτες που κατοικούν στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ανέργους και άτομα με ειδικές ανάγκες και γενικότερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Στελεχώνεται με κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο. Ηδη, ως νέα δομή, έχει πραγματοποιήσει ενημερώσεις σε σχολεία, φορείς και δημότες για τον τρόπο λειτουργίας του και τον προγραμματισμό των υπηρεσιών που παρέχει.

Τα προγράμματα και οι δομές υλοποιούνται με ευθύνη του Δήμου Ρήγα Φεραίου και όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν. Οι δημότες έχουν «αγκαλιάσει» τις κοινωνικές υπηρεσίες, εξυπηρετούνται μέσω αυτών και έχει αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δημοτών και των ειδικοτήτων.

Τέλος, στον Δήμο λειτουργεί Κέντρο Υγείας στο Βελεστίνο που καλύπτει τις ανάγκες όλων των δημοτών σε πρώτο βαθμό υγειονομικής περίθαλψης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου