ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πόλος έλξης τουριστών τα άγρια πτηνά στην Κάρλα

πόλος-έλξης-τουριστών-τα-άγρια-πτηνά-σ-225356

Εναλλακτική πρόταση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας για αύξηση των επισκεπτών στην Κάρλα

Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος, με επίκεντρο την παρατήρηση άγριων πτηνών στους υγροβιότοπους της περιοχής, κινείται η πρόταση που απευθύνει η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας του Υπουργείου Τουρισμού στους Δήμους Ρήγα Φεραίου, Αγιάς, Τεμπών, Κιλελέρ και σε όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στόχος είναι η ενδυνάμωση της τουριστικής ταυτότητας της Θεσσαλίας, σε μια μεγάλη έκταση από το Δέλτα του Πηνειού μέχρι τη λίμνη Κάρλα και τη λίμνη της Σκήτης, με επίκεντρο την πανίδα των εντυπωσιακών υγροβιότοπων της περιοχής.

Στη συγκεκριμένη πρόταση τουριστικής ανάπτυξης, που παρουσιάζει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, προτείνεται η ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας των παραπάνω περιοχών και της περιοχής της Κάρλας και η ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, μέσω της αξιοποίησης των ιδιαίτερα σημαντικών οικολογικών χαρακτηριστικών.

Σημείο – κλειδί της πρότασης, που υπογράφεται από τον Νίκο Σαρούκο,

προϊστάμενο Ελέγχου, Επιθεωρήσεων και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας του Υπουργείου Τουρισμού, είναι η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού με την επωνυμία Birdwatching στη θεσσαλική ενδοχώρα.

Η πρόταση εστιάζει στην ανάπτυξη μιας αυξανόμενης τάσης που υπάρχει παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, αυτή της παρατήρησης άγριων πτηνών στο φυσικό τους περιβάλλον και υποστηρίζει ότι η Θεσσαλία έχει όλα αυτά που απαιτούνται για να γίνει κορυφαίος προορισμός, για την κατηγορία των τουριστών.

«Η Διεύθυνσή μας έχει εντοπίσει προ δύο ετών και πλέον τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ιδιαίτερου, και εξαιρετικά υποσχόμενου ως προς την ενίσχυση του περιβαλλοντικού πρόσημου της ευρύτερης περιοχής, τουριστικού προϊόντος, το οποίο «ζυμώνει» εξαίρετα δομικά στοιχεία που δημιουργούν επισκεψιμότητα με κοινό παρονομαστή την αειφορία και την ηπιότητα, με στόχο την υποδοχή πελατειακού κοινού, με ιδιαίτερο θεωρητικό και εισοδηματικό υπόβαθρο.

Κατόπιν εξαιρετικά μεθοδικής και στοχευμένης έρευνας που προηγήθηκε από μέρους μας, η Διεύθυνσή μας είναι πλέον σε θέση να παρουσιάσει την προσέγγισή της για την εισαγωγή θεματικού τουρισμού «BIRD WATCHING» – «Παρατήρηση άγριων πτηνών στο φυσικό τους περιβάλλον», στη θεσσαλική ενδοχώρα» υπογραμμίζει ο κ. Σαρούκος.

Μοχλοί ανάπτυξης οι υγροβιότοποι

Ο γεωγραφικός άξονας στον οποίο επικεντρώνεται η πρόταση της ΠΥΤ Θεσσαλίας αναπτύσσεται σε νοητή γραμμή που συνδέει το σχεδόν ανώτατο διοικητικό άκρο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, λίγο πριν οι οικισμοί Αλεξανδρινή και Καστρί Λουτρό συνεχιστούν από τους Νέους Πόρους Πιερίας, συνεχίζει προς την ενδοχώρα και καταλήγει στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στη λίμνη Κάρλα.

«Η πρότασή μας αφορά σε ένα στοχευμένο τουριστικό προϊόν, το οποίο δίνει διαχειριστική και παραγωγική υπεραξία σε υποδομές, οι οποίες υπό την παρούσα χρήση τους (εξαιρουμένου του Δέλτα Πηνειού και της λίμνης Κάρλας), εκλαμβάνονται ως ταμιευτήρες χρήσιμοι αποκλειστικά για άρδευση. Επίσης, η απόδοση οικοτουριστικού χαρακτήρα, εξαιρετικά υψηλών ποιοτικών αξιώσεων, στο Δέλτα του Πηνειού ποταμού και στη λίμνη Κάρλα, ενισχύει ένα άτυπο δίκτυ προστασίας στην περιβαλλοντικά εξαιρετικά ευαίσθητη αυτή περιοχή», επισημαίνει ο εμπνευστής της.

Η θεσσαλική ενδοχώρα φιλοξενεί μεγάλο αριθμό υγροτόπων, οι οποίοι με τη σειρά τους αποτελούν πόλο έλξης, διαβίωσης και αναπαραγωγής, σπάνιων ειδών, αποδημητικών και μη.

«Οι υγρότοποι φέρουν το χαρακτηριστικό να φιλοξενούν σημαντικούς πληθυσμούς άγριων πτηνών ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, η καλύτερη εποχή για παρατήρηση πουλιών θεωρείται από τους λάτρεις του Birdwatching η άνοιξη, καθώς κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κορυφώνεται το ζευγάρωμα αλλά και η αναπαραγωγή των πτηνών. Παρ’ όλα αυτά, έντονη συγκίνηση για έναν παρατηρητή, μπορεί να προσφέρει και το φθινόπωρο, εποχή κατά την οποία τα αποδημητικά πουλιά αναχωρούν μαζικά, για αναζήτηση θερμότερων κλιμάτων» επισημαίνεται στην πρόταση.

Προώθηση εναλλακτικού τουρισμού

Η δημιουργία θεματικού τουριστικού προϊόντος με επίκεντρο την παρατήρηση άγριων πτηνών στο φυσικό τους περιβάλλον, περιλαμβάνει μια σειρά από προτεινόμενες παρεμβάσεις όπως η εγκατάσταση πυργίσκων παρατήρησης πτηνών, η κατασκευή ειδικών παρατηρητηρίων, η εγκατάσταση ενημερωτικών πινακίδων στα σημεία παρατήρησης με χρηστικά στοιχεία για τον επισκέπτη, σχεδιασμό, χάραξη και δημιουργία πιστοποιημένης περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής.

Στην πρόταση της ΠΥΤ Θεσσαλίας επισημαίνεται, παράλληλα, ότι «η ανάπτυξη του συγκεκριμένου προϊόντος, φέρει ιδιαίτερα ενισχυμένη συνδεσιμότητα με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, οι οποίες ταυτίζονται με την ανθρωπογεωγραφία και την κουλτούρα της Θεσσαλίας, όπως είναι ο θρησκευτικός – προσκυνηματικός τουρισμός, γαστρονομικός και πεζοπορικός τουρισμός».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου