ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στο επίκεντρο το έργο του Ρήγα

στο-επίκεντρο-το-έργο-του-ρήγα-231063

Επισκέψιμος για το κοινό ο Εκθεσιακός Χώρος – Κέντρο Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής» στο Βελεστίνο.

Ανοιχτές είναι για το κοινό οι πύλες του Εκθεσιακού Χώρου – Κέντρου Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής», δεδομένου του ενδιαφέροντος σχολικών μονάδων και διαφόρων συλλόγων που επιθυμούν να επισκεφθούν τον χώρο για να γνωρίσουν τη Χάρτα του Ρήγα και το εκθεσιακό υλικό που εκτίθεται, και είναι προσφορά του ΑΠΘ.

Πόλος έλξης για τους φίλους του πολιτισμού κάθε ηλικίας είναι η έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα: Τα δύο (συν) πρόσωπα του χάρτη», που εκτίθεται μόνιμα στον Εκθεσιακό Χώρο – Κέντρο Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής» στο Βελεστίνο.

Οι πίνακες που παρουσιάζονται, εστιάζουν στα άγνωστα μέχρι σήμερα τεχνικά και κατασκευαστικά θέματα της σύνταξης της Χάρτας του Ρήγα ως χάρτη, χωρίς να αποτελούν επανάληψη των γνωστών, μέχρι τώρα, προσεγγίσεων των ανθρωπιστικών κυρίως επιστημών.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά παρουσιάζεται το άγνωστο ζήτημα των δύο κυρίως τύπων της Χάρτας, που αποκάλυψε το 2008 η ψηφιακή ανάλυση αντιτύπων της, η οποία παραπέμπει σε δύο κύριες τυπολογίες με σαφείς διαφορές στο χαρτογραφικό της περιεχόμενο, κυρίως τοπωνυμικού, αλλά και σχεδιαστικού χαρακτήρα.

Οι 20 πίνακες, που έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, πραγματεύονται συνοπτικό χρονολόγιο των σημαντικότερων γεγονότων της σύντομης ζωής του Ρήγα, τον χάρτη της Βιέννης, σύγχρονο της Χάρτας, στον οποίο έχουν σημειωθεί, έπειτα από ειδική κτηματολογική έρευνα στα αρχεία της Βιέννης, οι τοποθεσίες που σχετίζονται με την έκδοσή της, αλλά και τη γεωγραφική αντιστοίχηση της επιφάνειας που απεικονίζεται στη Χάρτα με προγενέστερα και μεταγενέστερα χαρτογραφικά πρότυπα. Επίσης πραγματεύονται τις κατασκευαστικές πρωτοτυπίες της Χάρτας ως προς τη διάταξη σε ζώνες των δώδεκα φύλλων που την αποτελούν συνολικά και την παρουσίαση των προτύπων αναφοράς που χρησιμοποίησε ο Ρήγας.

Το εκθεσιακό υλικό ολοκληρώνεται με τη λεπτομερή ανάδειξη των είκοσι διαφορών που εντόπισε η έρευνα στις εκδόσεις της Χάρτας του Ρήγα και με το συγκριτικό χαρτογραφικό σχόλιο για τη σχέση της με τον πίνακα του Ανθιμου Γαζή, ο οποίος εκδόθηκε τρία χρόνια μετά τη Χάρτα, επίσης στη Βιέννη (1800).

Στόχος της έκθεσης δεν είναι η επανάληψη των γνωστών μέχρι τώρα προσεγγίσεων των ανθρωπιστικών κυρίως επιστημών, ιστορικών, φιλολογικών κ.ά., αλλά η παρουσίαση της Χάρτας ως χαρτογραφικού «τεχνικού έργου», πώς την οραματίστηκε και τη σχεδίασε ο Ρήγας και πώς οργάνωσε την τεχνικά πετυχημένη παραγωγή και εκτύπωσή της μεταξύ Βουκουρεστίου και Βιέννης.

Η έκθεση διοργανώθηκε κυρίως χάρη στην ανάπτυξη της ψηφιακότητας και της διείσδυσής της και στις ανθρωπιστικές επιστήμες (digital humanities), εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις του επισκέπτη, ακόμη και για ένα αντικείμενο μελετημένο εξαντλητικά όπως η Χάρτα.

Μέσω της συγκεκριμένης έκθεσης, η Χάρτα αναδεικνύεται ως ένα μεγαλεπήβολο, σε σύλληψη και εκτέλεση, έργο της τότε τεχνολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκθεσιακός Χώρος είναι επισκέψιμος όλη την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 09.00 έως 13.00.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν πριν την επίσκεψή τους στο τηλέφωνο 2425350211.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου