ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αγέλες λύκων – τρόμος για κτηνοτρόφους στη Μαγνησία

αγέλες-λύκων-τρόμος-για-κτηνοτρόφου-242474

Μετά το Νότιο Πήλιο, ήρθε η σειρά του Δήμου Ρήγα Φεραίου – Με δεμένα χέρια οι υπηρεσίες, διότι πρόκειται για προστατευόμενο είδος

Η γνωστή παροιμία «Ο λύκος που έγινε αρνάκι» δεν φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση της Μαγνησίας, καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα επιθέσεων λύκων σε κοπάδια κτηνοτρόφων, αλλά και σε κυνηγόσκυλα. Μετά την περιοχή του Νοτίου Πηλίου, όπου τον περασμένο Αύγουστο είχαν καταγραφεί επιθέσεις σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ήρθε τώρα η σειρά του Δήμου Ρήγα Φεραίου να σημάνει συναγερμό. Κτηνοτρόφοι από το Αερινό και το Μικρό Περιβολάκι τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, καθώς αγέλες λύκων απειλούν ευθέως τα κοπάδια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λύκοι κατασπάραξαν πρόβατα, τα οποία βρίσκονταν σε σταβλικές εγκαταστάσεις αρκετά κοντά στην κατοικημένη ζώνη των παραπάνω χωριών, ενώ επίσης νεκρά βρέθηκαν και κυνηγόσκυλα, τα οποία σύμφωνα με έμπειρους κυνηγούς αποτελούν λεία για τους λύκους.

Ειδικότερα, όπως μεταφέρουν κάτοικοι της περιοχής που διατηρούν ζώα, αλλά και κτηνοτρόφοι, οι λύκοι συνεχίζουν το καταστροφικό έργο και πλέον φτάνουν αρκετά κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Επιθέσεις επίσης δέχονται και βοοειδή ελευθέρας βοσκής.

Οι κτηνοτρόφοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιθέσεις, εξηγώντας ότι οι λύκοι δεν φοβούνται ούτε σκυλιά που έχουν οι κτηνοτρόφοι για την προστασία των κοπαδιών τους. Αυτό επιβεβαιώνεται καθώς σε περιπτώσεις που υπήρχαν σκυλιά στις σταβλικές εγκαταστάσεις, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την είσοδο των λύκων.

Το δυστύχημα για τους κτηνοτρόφους είναι ότι αν ο αριθμός των ζώων που κατασπαραχθούν είναι μικρός, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι πληγέντες δεν προβλέπεται να πάρουν αποζημίωση, παρ’ όλα ότι εκείνοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι επιθέσεις από λύκους έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό.

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι για έλευση των λύκων σε κατοικημένες περιοχές τις βραδινές ώρες προς αναζήτηση τροφής και την επίθεση σε ανυποψίαστους πολίτες, που θα έχει δυσάρεστα αποτελέσματα για αυτό και ζητούν τη μέριμνα των αρμόδια υπηρεσιών προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Αύγουστο που κάτοικοι του Λαύκου απευθύνθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας για το θέμα ζητώντας συνδρομή, παραπέμφθηκαν από την αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη στο Δασαρχείο, χωρίς ωστόσο και εκεί να βρεθεί η λύση.

Οπως εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο υπεύθυνος της Ομοσπονδίας Θηροφυλακής Θεσσαλίας Στέργιος Συρταδιώτης, «τα χέρια όλων είναι δεμένα». Ο λύκος προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη από τη νομοθεσία, με τη σύμβαση της Βέρνης και την οδηγία 92/43 της ΕΕ. Στην Ελλάδα, έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα τρωτό.

Το δε σύστημα αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ παρ’ ότι υφίσταται, παρέχει αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν το 100% του ύψους της ζημιάς σε ζωικό κεφάλαιο και επιπλέον καταβάλλονται αρκετά καθυστερημένα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου