ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Χώρος μνήμης και ιστορίας στον Ριζόμυλο

χώρος-μνήμης-και-ιστορίας-στον-ριζόμυ-275674

Σημείο αναφοράς για τον Ριζόμυλο το λαογραφικό μουσείο, που άνοιξε τις πύλες του

Ονειρο ετών αποτελούσε για την περιοχή το ιστορικό λαογραφικό μουσείο Ριζομύλου, που άνοιξε προχθές τις πύλες του, για να υποδεχθεί το κοινό και φιλοξενείται στην αίθουσα του πρώτου ορόφου του κοινοτικού καταστήματος Ριζομύλου.

Η ίδρυση και λειτουργία του συγκεκριμένου μουσείου ήταν βασικός στόχος από της ιδρύσεως του Πολιτιστικού – Αθλητικού Συλλόγου Ριζομύλου «Η Διάπλαση», το 1965.

Από το 1980 και μετά, μέχρι και σήμερα έγινε προσπάθεια για τη συλλογή ιστορικών στοιχείων, φωτογραφιών, παλιών αντικειμένων εργασίας, αλλά και οικιακής χρήσης, για την έκθεσή τους στο μουσείο του Ριζομύλου.

Η προσπάθεια έγινε ανιδιοτελώς, κυρίως από τους δύο ρομαντικούς φίλους της ιστορίας και της ελληνικής παράδοσης του Ριζομύλου, τον Λάμπρο Μπόκα του Αθανασίου και τον Γιάννη Λουλούδη του Ιωάννη.

«Στη διάρκεια της πολύχρονης έρευνας και αναζήτησής μας, έχουμε ζήσει στιγμές γεμάτες συγκίνηση, γεμάτες επιτυχίες, πολλές δυσκολίες, πολλά προβλήματα, αλλά και ένα συγκλονιστικά όμορφο αποτέλεσμα. Σώσαμε ό,τι θεωρούσαμε αξιόλογο, ψάξαμε σε παλιά έγγραφα, σε βιβλιοθήκες της Μαγνησίας, σε βιβλία ιστορικών, περιηγητών, στοιχεία στα αρχεία της Κοινότητας Ριζομύλου κ.λπ., για την ιστορία του χωριού μας» αναφέρουν οι πρωτεργάτες της προσπάθειας.

Δεκάδες κάτοικοι του Ριζομύλου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για διατήρηση της τοπικής παράδοσης, με περισσότερους από εβδομήντα δωρητές να ανταποκρίνονται, προσφέροντας παλιά αντικείμενα, που κοσμούν τις προθήκες του μουσείου.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης την ίδρυση μουσείου Ριζομύλου και δημιούργησε την πρόσβαση, αλλά και την αίθουσα μουσείο, που τόσα χρόνια περίμεναν οι κάτοικοι, στον πρώτο όροφο του κοινοτικού καταστήματος Ριζομύλου.

«Εχοντας πλέον την αίθουσα στη διάθεσή μας, από το Σεπτέμβριο του 2018, μέχρι και σήμερα επί 15 μήνες, με ανιδιοτελή προσωπική εργασία, μεράκι και αγάπη, καταφέραμε και δημιουργήσαμε χώρο, γεμάτο ιστορικά στοιχεία, γεμάτο ελληνική παράδοση, για το χωριό μας, τον μαρτυρικό Ριζόμυλο.

Στην προσπάθειά μας, μεγάλη βοήθεια προσέφερε η Δάφνη Ζλατούδη (Τσιπιτσούδη) του Χρήστου, η οποία πάντα με χαμόγελο και την καλή της διάθεση, μας βοήθησε σημαντικά στην τακτοποίηση πολλών αντικειμένων και μας κέντησε τις πανέμορφες παραδοσιακές κουρτίνες, που ομορφαίνουν το χώρο του μουσείου.

Επίσης σημαντική βοήθεια, όσες φορές τη ζητήσαμε, είχαμε από τα μέλη του Πολιτιστικού – Αθλητικού Συλλόγου Ριζομύλου «Η Διάπλαση», καθώς και από πολλούς κατοίκους του χωριού. Τέλος, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτριος Νασίκας και ο αντιδήμαρχος Νίκος Πρίντζος ήταν συνέχεια συμπαραστάτες μας και ό,τι ζητήσαμε το είχαμε, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» υπογραμμίζουν οι Λάμπρος Μπόκας και Γιάννης Λουλούδης.

Κλείνοντας, δεν παραλείπουν να ευχαριστήσουν όσους συνέβαλαν στην επίτευξη του στόχου, καλώντας τους παλαιότερους να ξαναθυμηθούν και τους νεότερους να μάθουν «στοιχεία της ιστορίας, αλλά και της παράδοσης του χωριού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου