ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Εμβληματική φυσιογνωμία της Κάρλας

εμβληματική-φυσιογνωμία-της-κάρλας-279775

Αφιερωμένη στον Καναλιώτη Σωκράτη Ζιώγα η χθεσινή εκδήλωση στο κτίριο Τσικρίκη

Οφειλόμενη τιμή στη μνήμη του εμβληματικού Καναλιώτη Σωκράτη Ζιώγα ήταν η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή πυκνού ακροατηρίου. Το πολυσήμαντο έργο του περιλαμβάνει μια σειρά από τεκμήρια που αποτυπώνουν τη λίμνη Κάρλα του παρελθόντος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολιτείας του νερού, που αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για την περιοχή, όσο και ευρύτερα.

Ο ψαράς της Κάρλας, που περιέσωσε μέσα από το έργο του μια παράδοση αιώνων, αποτέλεσε το επίκεντρο της χθεσινής εκδήλωσης, αλλά και της έκθεσης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μακέτες και προπλάσματα, καλύβες από φυσικά υλικά, ακόμη και την περίφημη βάρκα – σήμα κατατεθέν της λίμνης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές, ενώ υπογράμμισε ότι: «Ο δήμος Ρήγα Φεραίου ως εκφραστής των τοπικών κοινωνιών προβάλλει την τοπική ιστορία και ενισχύει κάθε προσπάθεια ανάδειξης και αποτύπωσής της».

Την έκθεση επιμελήθηκε η Βασιλική Τράκη, η οποία σκιαγράφησε με θερμά λόγια τον λαϊκό καλλιτέχνη που αποτύπωσε στο έργο του, το μοναδικό περιβάλλον της Κάρλας του παρελθόντος και άφησε μεγάλη παρακαταθήκη γνώσης στους μεταγενέστερους.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η «Μαγνήτων κιβωτός», με συνδιοργανωτές φορείς τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, την Τοπική Κοινότητα Καναλίων, τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, Μαυροβουνίου, Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου, Δέλτα Πηνειού, το Σουρλίγκειον Ιδρυμα Καναλίων και το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – Κέντρο Μελέτης Βοιβηίδας.

Διοργανωτές και κοινό, συνηγόρησαν υπέρ της ανάγκης διαφύλαξης μιας μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με τον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, να καθιστά σαφή την πρόθεσή του, να παρουσιαστούν του αείμνηστου Καναλιώτη, στην γενέθλια περιοχή.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου