Πρωτοβουλίες για την υγεία

Τελευταία ενημέρωση: 2019-11-10, 14:30:43
Δράσεις πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού σε συνεργασία με την «Ανασσα»
Πρωτοβουλίες για την υγεία

Μεγάλη η ανταπόκριση γυναικών σε δωρεάν εξετάσεις στο Βελεστίνο

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των ενδιαφερομένων γυναικών στο Βελεστίνο, στο κάλεσμα του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ρήγα Φεραίου για τις ημέρες πρόληψης.

Το πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε στο Βελεστίνο στις 5 Νοεμβρίου, περιελάμβανε ενημέρωση και κλινική εξέταση μαστού για τις γυναίκες, καθώς και σπιρομετρήσεις και ελέγχους αναπνευστικής λειτουργίας για όλους. Οι γυναίκες εξετάσθηκαν από τους γενικούς χειρουργούς Αγγελική Γιοβάννη και Κωνσταντίνο Μαραβέγια, ενώ όλοι οι ενδιαφερόμενοι υποβλήθηκαν σε σπιρομετρήσεις από την πνευμονολόγο Αγγελική Ψαθά.

Ηταν σημαντική συνεργασία όλων των φορέων για τη συμβολή στη προαγωγή της πρωτοβάθμιας υγείας και συνδιοργάνωση με την κλινική «Ανασσα», το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και τον Σύλλογο Γυναικών Βελεστίνου «Υπέρεια Κρήνη».

Το παραπάνω πρόγραμμα υγείας υπενθύμισε σε όλες τις γυναίκες τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού και σε γυναίκες και άντρες την αξία του προληπτικού ελέγχου για τη σωστή αναπνευστική λειτουργία.

Αναγκαία είναι η αφύπνιση των γυναικών, αναφέρει η κ. Γιοβάνη και προσθέτει: «Δυστυχώς, αν και ο καρκίνος του μαστού είναι νόσος που θεραπεύεται αν διαγνωστεί έγκαιρα, υπάρχουν γυναίκες στην ύπαιθρο και μιλάμε για το Βελεστίνο που χιλιομετρικά από την πόλη του Βόλου είναι κοντινή απόσταση, που έχουν χρόνια να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο. Μετά την ενημέρωση και την ψηλάφηση βρήκαμε τέτοια περιστατικά» και συμπλήρωσε πως εάν δεν είχαν διενεργηθεί οι εν λόγω εξετάσεις σε ορισμένες γυναίκες, τα ευρήματα πιθανώς να καθυστερούσαν να γίνουν αντιληπτά.

Η ίδια επεσήμανε πως η πρόληψη και η ενημέρωση των γυναικών θα πρέπει να είναι κυρίαρχα και τόνισε πως είναι αναγκαία η αφύπνιση των γυναικών προκειμένου να υποβάλλονται σε ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο και συνέστησε στις γυναίκες: «Η αυτοψηλάφηση πρέπει να γίνεται κάθε μήνα από κάθε γυναίκα και είναι ένα σημαντικό κομμάτι. Βοηθά έγκαιρα να καταλάβει η γυναίκα τη μεταβολή του μαστού της και να απευθυνθεί σε ειδικό χειρουργό, προκειμένου να διαγνωστεί εάν υπάρχει κάποια κακοήθεια».

Η συντονίστρια του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, Αντωνία Χασιώτη αναφέρει ότι «είναι τιμητικό για μας, που για άλλη μια φορά ειδικοί ιατροί της κλινικής «Ανασσα» πρόσφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους προσπαθώντας να αναδείξουν την αξία της πρόληψης. Η πρόληψη, με ανάλογες δράσεις, μπορεί να φτάσει σε κάθε μικρή κοινωνία ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Αυτό που μένει είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην αξία του προληπτικού ελέγχου. Το ΚΕΠ υγείας θα προσπαθεί πάντα να αναδεικνύει ανάλογες δράσεις ,ώστε να υιοθετηθούνται από όλους τους δημότες υγιείς συμπεριφορές με σκοπό τη διατήρηση της υγείας».

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
4
=