ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σημείο αναφοράς η Κερασιά

σημείο-αναφοράς-η-κερασιά-331229

Δεκάδες επισκέπτες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη περιοχή

Φιλίστορες, λάτρεις της φύσης, μελετητές της χλωρίδας και της πανίδας, αλλά και περιπατητές στρέφουν το ενδιαφέρον στην Κερασιά, από τα ωραιότερα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Στο πλαίσιο της καμπάνιας προβολής του Δήμου Ρήγα στην τοπική ιστορία, τα αξιοθέατα και τις περιοχές που προσφέρονται για τουριστική ανάπτυξη, παρουσιάζονται οι φυσικές ομορφιές της Κερασιάς.

Μαρτυρικό χωριό, όπως χαρακτηρίστηκε με το ΦΕΚ 146/17/8/2009, ανήκει στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών και πόλεων και αποτελείται από δύο οικισμούς, την Ανω και την Κάτω Κερασιά. Η Ανω Κερασιά, ειδικότερα, χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο πολιτισμού Ιστορικός τόπος.

Πολλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα μνημεία ιστορικού ενδιαφέροντος στην Κερασιά, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται η εκκλησία του Αγ. Νικολάου, πολιούχος του χωριού, αλλά και το Δημοτικό Σχολείο που φιλοξενεί το κέντρο ενημέρωσης ορεινού Βορείου Πηλίου και την έκθεση του λογοτέχνη Ηλία Λεφούση. Τα μέλη του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου ξεναγούν τους επισκέπτες στην έκθεση και τους ενημερώνουν για την αυτοφυή ορχιδέα του Βορείου Πηλίου.

Την περίοδο που οι αυτοφυείς ορχιδέες βρίσκονται στη φάση της άνθησης, από Μάρτιο έως τέλος Μαΐου, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα, πλέον της ενημέρωσης εντός του κέντρου, να ξεναγηθούν στο φυσικό περιβάλλον και να μυηθούν στον μυστικό και ιδιαίτερο κόσμο των άγριων ορχιδέων. Οι εισηγήσεις διαφοροποιούνται αναλόγως των φιλοξενούμενων. Ετσι, στην περίπτωση της επίσκεψης σχολείων υλοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο με βάση την ηλικία των παιδιών, έτσι ώστε οι πληροφορίες να είναι κατανοητές.

Επίσης, μπορούν να ενημερωθούν οι επισκέπτες για το έργο και τη ζωή του αείμνηστου λογοτέχνη Κερασιώτη Λεφούση Ηλία, να αντικρίσουν το σύνολο των βιβλίων, καθώς και των επανεκδόσεων, τις τιμητικές του βραβεύσεις από φορείς της Θεσσαλίας, τα αναμνηστικά από συνέδρια και ημερίδες στις οποίες συμμετείχε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τις αφίσες από διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες ήταν κύριος ομιλητής, τη γραφομηχανή που γράφτηκαν τα περισσότερα από τα βιβλία του, καθώς βέβαια και το β΄ κρατικό βραβείο μυθιστορήματος που απέσπασε για το βιβλίο «Ασημίνα Λαΐου – Ο Εθνικός Δρυμός των Δακρύων» από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1985. Επίσης, μπορούν να παρακολουθήσουν παλαιές στιγμές του συγγραφέα σε βίντεο, ενώ αν πρόκειται για σχολεία να παρουσιαστούν τα ειδικά προγράμματα που έχουν ετοιμαστεί για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

Στον ίδιο χώρο φωτογραφίες παλιές και πιο σύγχρονες, καθώς και διάφορα εκπαιδευτικά εργαλεία θυμίζουν το παλιό σχολείο και τον τρόπο λειτουργίας του.

Σημείο αναφοράς για την περιοχή είναι το Κέντρο Ιστορίας Λαϊκού Πολιτισμού Κερασιάς με το μικρό θεατράκι και το πλούσιο ιστορικό και λαογραφικό φωτογραφικό υλικό του Αλέξανδρου Στουρνάρα, που αποτελεί χώρο συναντήσεων, επισκέψεων και εκδηλώσεων της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα είναι χώρος μελέτης της τοπικής ιστορίας, ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς και Πανελλήνιο Κέντρο Μελέτης της Εθνικής Αντίστασης.

Χώρος ιστορικής μνήμης η Ανω Κερασιά, «αφηγείται» όσα δεινά υπέστη στην διάρκεια της κατοχής, με το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης καθώς και τα χαλάσματα των σπιτιών να αποτελούν αποδείξεις της καταστροφής που υπέστη το 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Στην αμφιθεατρική πλατεία του η κεντρική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Πιο δίπλα το καμένο σχολείο και το τσαΐρι να θυμίζει τις παλιές καλές ημέρες.

Γύρω – γύρω βουνά με οξιές, δρύες, καστανιές και οι δρόμοι που οδηγούν στο Βένετο, στη μονή Φλαμουρίου, στο Πουρί και μπορεί να φτάσει κανείς μέχρι τη μονή Σουρβιάς και την κακοτράχαλη πλαγιά όπου άφησε τη τελευταία του πνοή ο Αλφόνς. Πολλές όμορφες μικρότερες διαδρομές δίπλα στον Κερασιώτη, όπως και γύρω από τη λίμνη Κάρλα.

Στην Κάτω Κερασιά ο επισκέπτης θα βρει καλό φαγητό στις ταβέρνες του χωριού και παραδοσιακά προϊόντα από τους παραγωγούς, που κρατούν την τοπική παράδοση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου