Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς

Τελευταία ενημέρωση: 2019-10-21, 18:00:58
Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς, το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου σε συνεργασία με τη Λέσχη Εθελοντών Βόλου πραγματοποίησε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στον κεντρικό πεζόδρομο Βελεστίνου εκδήλωση ενημέρωσης και εκπαίδευσης πολιτών στην επανεκκίνηση καρδιάς θύματος καρδιακής ανακοπής.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου αποτελείται από χωριά διαφορετικής γεωγραφικής θέσης, καθώς και απόστασης από τις υπηρεσίες υγείας. Γνωστή, πλέον, σε όλους η σημαντικότητα της εγκατάστασης του εξωτερικού απινιδωτή και σημαντική η εκπαίδευση των δημοτών.

«Στόχος μας είναι η εκπαίδευση των δημοτών και η δημιουργία ομάδων ανά κοινότητα ώστε να είναι εφικτή η σωστή χρήση του εξωτερικού απινιδωτή.

Ξεκινήσαμε με την πρώτη εκδήλωση για να έχουμε όλοι μας την πρώτη επαφή με τους εθελοντές της Λέσχης Βόλου για να δημιουργήσουμε τις δικές μας ομάδες ανά χωριό» υπογραμμίζει η Αντωνία Χασιώτη, συντονίστρια κοινωνικής προστασίας και προαγωγής δημόσιας υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

O αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής είναι συσκευή, που αν εφαρμοστεί άμεσα στον θώρακα του ανθρώπου που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή και γενικά αρρυθμίες καρδιάς, αφού αναλύσει τον καρδιακό ρυθμό, με βάση ειδικό λογισμικό που διαθέτει, να αναγνωρίσει τις επικίνδυνες αρρυθμιολογικές καταστάσεις και να προβεί σε απινίδωση, επαναφέροντας τον καρδιακό ρυθμό. Με αυτό τον τρόπο η χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή αυξάνει θεαματικά την πιθανότητα επιβίωσης μετά από καρδιακή ανακοπή. Η χρήση κάθε απινιδωτή θα γίνεται από εθελοντές χρήστες που θα παρακολουθήσουν την απαιτούμενη εκπαίδευση στον τόπο τους μέσω των προγραμμάτων του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ και θα λάβουν τη σχετική πιστοποίηση χρήσης.

 «Παρακαλούνται οι δημότες από 17 χρόνων και πάνω, όπως και εκπρόσωποι από κάθε οικογένειας, να δηλώσουν συμμετοχή στην εκπαίδευση, έτσι ώστε όταν χρειαστεί ο απινιδωτής να υπάρχει πάντα κοντινός άνθρωπος να τον χειριστεί.

Οσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στην εκπαίδευση χρήσης του εξωτερικού απινιδωτή να απευθύνονται στο τηλέφωνο του Κέντρου Κοινότητας 2425023794 για το Βελεστίνο, δίνοντας ονοματεπώνυμο, ηλικία, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας και (email εφόσον υπάρχει) και στις υπόλοιπες κοινότητες θα αναλάβουν τα τοπικά συμβούλια» υπογραμμίζει η κ. Χασιώτη.

Στην εκδήλωση οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» παρέλαβαν τις πρώτες αιτήσεις εθελοντών για εκπαίδευση στο Βελεστίνο και στο Κεραμίδι.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά και τους δυο εθελοντές εκπαιδευτές Γαβαλά Πέτρο και Τσότα Χρυσοβαλάντη για τη συμμετοχή τους και την καλή τους διάθεση να έρθουν στον Δήμο μας. Ευελπιστούμε ότι η εκδήλωση θα αποτελέσει το κίνητρο που θα προσελκύσει και άλλους δημότες στην εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ και πρώτων βοηθειών γενικότερα» τονίζει, κλείνοντας, η Αντωνία Χασιώτη.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
6
=