ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σε φάση ολοκλήρωσης το μουσείο γεωργικών εργαλείων στο Βελεστίνο

σε-φάση-ολοκλήρωσης-το-μουσείο-γεωργι-339828

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο συντήρησης και επισκευής του μουσείου γεωργικών εργαλείων στο Βελεστίνο.

Hδη ορίστηκε ο ανάδοχος του έργου, μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Διαγωνισμού, προκειμένου να εκτελέσει τις απαιτούμενες εργασίες και το κτίριο να είναι έτοιμο για να ανοίξει τις πύλες του.

Πρόκειται για τη συντήρηση του διωρόφου κτιρίου του Πανεπιστημίου, που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο για 10 χρόνια και εκεί θα εκτεθούν και θα συντηρηθούν τα γεωργικά εργαλεία που βρίσκονται στη συλλογή του Δήμου.

Τα λαογραφικά αντικείμενα, σε όποια κατηγορία και αν ανήκουν και ανεξαρτήτως του τρόπου που τα χρησιμοποιεί ο άνθρωπος στις διάφορες δραστηριότητές του, καλλιτεχνικές και επαγγελματικές, αλλά και σε ατομικό επίπεδο, έχουν μεγάλη αξία και συνιστούν ιστορικά τεκμήρια. Ως εκ τούτου, με την έκθεσή τους σε μουσειακό χώρο αναδεικνύεται η διττή χρήση τους.

Πρόκειται για απλά αντικείμενα, εργαλεία και σύνεργα, χρηστικά αντικείμενα με ή χωρίς διακόσμηση, τα οποία προέρχονται από έναν κόσμο χειρωνακτικής εργασίας που έχει, πλέον, χαθεί. Αντικείμενα μοναδικής ομορφιάς, καθαρότητας και πολυτέλειας, τα οποία λειτουργούν ως τεκμήριο για πλήθος τεχνουργημάτων που ήταν σε χρήση πριν από την επέλαση της βιομηχανοποίησης.

Το μουσείο

Η ιστορία του μουσείου γεωργικών εργαλείων και παραδοσιακής τεχνολογίας Βελεστίνου ξεκίνησε το 1986.

Η πλούσια αγροτική παράδοση της περιοχής έχει κληροδοτήσει στον Δήμο Ρήγα Φεραίου έναν πολύ μεγάλο αριθμό γεωργικών εργαλείων και αντικειμένων καθημερινής χρήσης που θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

Σε αυτόν τον χώρο συγκεντρώθηκαν περί τα 2.500 αντικείμενα. Τα εκθέματα, κυρίως γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα, βρίσκονται για πάρα πολλά χρόνια σε περιβάλλον ακατάλληλο τόσο για την ανάδειξη, όσο και για την προστασία τους.

Πρώτο ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για τη λειτουργία μουσείου που θα αναδείξει την παράδοση της αγροτικής δραστηριότητας στην περιοχή, από μια άλλη, όμως πτυχή, όπως αυτή των εργαλείων και της τεχνολογίας που χρησιμοποιούνταν πριν από πολλά χρόνια, ήταν η παραχώρηση στον Δήμο Ρήγα Φεραίου ενός από τα κτίρια που είχε στη διάθεσή του το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Θα περιλαμβάνει αντικείμενα τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά του πολιτισμού που τα δημιούργησε και τον εξέφραζαν. Εχουν κοινωνικές προεκτάσεις, γιατί βασίζονται στις συλλογικές παραστάσεις που επικρατούσαν στην εποχή τους.

Οι τρόποι κατασκευής, τα διαφορετικά υλικά, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν, η τεχνογνωσία και η χρηστικότητα αποτυπώνουν την εποχή στην οποία κατασκευάστηκαν και τους διαθέσιμους πόρους. Στο υλικό της συλλογής συγκαταλέγονται κινητά αντικείμενα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, χάλκινα αντικείμενα και ό,τι ήταν απαραίτητο για τη λάτρα του σπιτιού. Οι αργαλειοί δηλώνουν την πιθανή ύπαρξη εργαστηρίου υφαντικής. Τα εργαλεία κηπουρικής και γεωργικών εργασιών, τα πήλινα και γυάλινα αντικείμενα, τα μπακιρένια και ψάθινα σκεύη, τα εργαλεία θερισμού κ.ά. παρέχουν πληροφορίες για την οικονομία της περιοχής.

Στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και της αγροτικής ταυτότητας και η προβολή της παράδοσης της αγροτικής δραστηριότητας και τεχνολογίας που χρησιμοποιούνταν στην περιοχή, καθώς και η προσέλκυση επισκεπτών. Παράλληλα, θα διασφαλιστεί και η προστασία των αντικειμένων αυτών που έχουν ιστορική αξία.

Τον χώρο θα μπορεί να τον επισκεφτεί όποιος επιθυμεί. Θα υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ θα είναι επισκέψιμος και από φοιτητές.

Η λειτουργία ενός μοναδικού τέτοιου εκθετηρίου, στις εγκαταστάσεις του πειραματικού αγροκτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα συμβάλλει στην κατανόηση του παραδοσιακού πολιτισμού.

Nα σημειωθεί ότι στο μουσείο γεωργικών εργαλείων θα υπάρχει συλλογή με 2.500 εκθέματα στα οποία αποτυπώνεται η παράδοση της αγροτικής δραστηριότητας και τεχνολογίας που χρησιμοποιούνταν στην περιοχή πριν πολλά χρόνια, ενώ θα διασφαλιστεί και η προστασία των αντικειμένων αυτών, τα οποία έχουν ιστορική αξία.

Η λειτουργία του μουσείου με τα εκθέματά του αποσκοπεί στη γνωριμία και εξοικείωση του σύγχρονου ανθρώπου και ειδικά της νέας γενιάς με τον λαϊκό παραδοσιακό πολιτισμό του πρόσφατου παρελθόντος μας, στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα υλικά και άυλα μνημεία της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης, καθώς και στην κατανόηση και την ερμηνεία του χθες και την οργανική του σύνδεση με το σήμερα.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας επισημαίνει: «Η ίδρυση ενός τέτοιου μουσείου αποτελούσε όραμα όλης της τοπικής κοινωνίας και ήταν στόχος των προκατόχων μας, αλλά επί των ημερών μας θα αποκτήσει «σάρκα και οστά» ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξη του πολιτισμού και της πολιτιστικής παιδείας της χώρας μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου