ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Τα «πάνω – κάτω» σε Κεραμίδι και Βένετο

τα-πάνω-κάτω-σε-κεραμίδι-και-βένετο-359214

Ανυπολόγιστη ζημιά θα υποστούν οι θιγόμενοι, αν επιμείνει η μονή Φλαμουρίου – Αποκαλυπτική η αναφορά, που συνυπογράφουν Δήμος και βουλευτές προς την Εκκλησία

Απώλεια αγροτικών επιδοτήσεων, πάγωμα κάθε οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και επενδύσεων στην περιοχή είναι μερικές μόνο από τις δυσμενείς επιπτώσεις, που θα έχει ενδεχόμενη ένταξη της έκτασης περίπου 15.000 στρεμμάτων, που η μονή Φλαμουρίου, παρ’ ότι κανείς δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ ότι ανήκει στους κατοίκους Κεραμιδίου και Βενέτου, επιθυμεί να εγγράψει στο Κτηματολόγιο.

Η ανυπολόγιστη ζημιά, που μπορεί να επιφέρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, περιγράφεται ανάγλυφα στην έγγραφη αναφορά του Δήμου Ρήγα Φεραίου προς τη μονή Φλαμουρίου και τη Μητρόπολη Δημητριάδος, την οποία παρουσιάζει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Την αναφορά συνυπογράφουν οι βουλευτές του Νομού και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαγνησίας, που ζητούν να δοθεί λύση τοπικά, θέση που αναμένεται να εκφράσουν στον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο την ερχόμενη Δευτέρα, σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί.

Η συνάντηση γίνεται μία μέρα πριν τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Θα παραστούν σε αυτή τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, οι νομικοί σύμβουλοι των κατοίκων, ενώ έχουν προσκληθεί και οι βουλευτές της περιοχής. Σύσσωμοι αναμένεται να ζητήσουν ξεκάθαρη απάντηση από τον τοπικό ποιμενάρχη, ότι δεν πρόκειται να γίνει εγγραφή των συγκεκριμένων εκτάσεων στο Κτηματολόγιο.

«Παγώνουν» τα πάντα

Στην αναφορά εκφράζεται η κοινή θέση των κατοίκων και των φορέων ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τον χαρακτηρισμό και προσδιορισμό των γεωργικών εκτάσεων «δεδομένου ότι καθίσταται σαφές ότι οι εκτάσεις που δεν είναι δασικές, όπως αποτυπώνονται στους δασικούς χάρτες, οι οποίες βρίσκονται μέσα στα διοικητικά όρια των τέως κοινοτήτων Κεραμιδίου και Βενέτου, ανήκουν στην αποκλειστική και αδιαφιλονίκητη κυριότητα των κατοίκων», όπως επισημαίνεται.

Εάν δηλώσει τις παραπάνω εκτάσεις η μονή στο Κτηματολόγιο, πέραν των μακροχρόνιων και πολυδάπανων δικαστικών αγώνων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι, τους «δένει τα χέρια», καθιστώντας αδύνατη την εκμετάλλευση των κτημάτων τους, με συνέπεια να μην μπορούν να λάβουν επιδοτήσεις.

Ολες οι μεταβιβάσεις θα είναι υπό αίρεση, ενώ θα είναι προβληματική και η έκδοση αδειών. Κατά συνέπεια, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για οποιασδήποτε μορφής επένδυση, γεγονός που θα προκαλέσει συνεπακόλουθη οικονομική καταστροφή, με τις δυσμενείς συνέπειες να επηρεάζουν καθοριστικά και τη μονή.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζεται, πρέπει να ληφθεί υπόψη ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών, διότι αν τεθούν σε δικαστική αμφισβήτηση τα δικαιώματα, η εκκρεμότητα θα συνεχιστεί και τα επόμενα 30 χρόνια, τουλάχιστον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους.

Καταστροφικές συνέπειες

Στην έγγραφη αναφορά του Δήμου Ρήγα Φεραίου τονίζεται επίσης ότι οι δηλώσεις των εκπροσώπων της μονής έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες δικές τους διαβεβαιώσεις, αλλά και διαβεβαιώσεις του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των ιδιωτικών δικαιωμάτων κυριότητας των κατοίκων επί των γεωργικών εκτάσεων. «Η ιδιωτική ιδιοκτησία των κατοίκων της περιοχής στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και από κανέναν στο διάβα των αιώνων, ούτε δε και από τους τελευταίους κατακτητές της γερμανοιταλικής κατοχής», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον υπογραμμίζεται πως η τυχόν δήλωση εμπραγμάτων δικαιωμάτων από τη μονή για τις γεωργικές εκτάσεις, καθιστά αδύνατη την εκμετάλλευση των ακινήτων τους, καθόσον στους κτηματολογικούς χάρτες, αλλά και στους χάρτες του ΟΣΔΕ, θα εμφανιστούν επικαλυπτόμενα τα δικαιώματα επί γεωργικών ακινήτων, με συνέπεια τη μη χορήγηση επιδοτήσεων.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, για λογαριασμό των κατοίκων της περιοχής, ζητεί με την παραπάνω έγγραφη αναφορά να απέχει η μονή από κάθε ενέργεια αμφισβήτησης των δικαιωμάτων κυριότητάς τους επί των γεωργικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των κοινοτήτων τους.

«Αυτό αποτυπώνει την αναμφισβήτητη πραγματικότητα και δεν απαιτεί καμία περαιτέρω διαδικασία, διότι η μονή δεν παραιτείται κανενός δικαιώματός της, αφού κανένα δικαίωμα δεν έχει επί των γεωργικών εκτάσεων. Δεν καθίσταται αναγκαία η παραπομπή του ζητήματος σε καμία επιτροπή ή άλλο όργανο, που μοναδική κατάληξη θα έχει την διαιώνιση του προβλήματος και τη μη επίλυσή του, σε βάρος των κατοίκων, αλλά και της μονής», υπογραμμίζουν οι συνυπογράφοντες την αναφορά και ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος.

«Πρέπει να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής για τις γεωργικές τους εκτάσεις και να διευθετηθεί το ζήτημα τοπικά, χωρίς καθυστερήσεις», καταλήγει το κείμενο της αναφοράς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου