ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Θα φτάσουν μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι κάτοικοι Κεραμιδίου και Βένετου

θα-φτάσουν-μέχρι-τον-πρόεδρο-της-δημοκ-361963

Σε νέα συνέλευση απόψε στις 18.30 στο Εργατικό Κέντρο Βόλου καθορίζονται οι επόμενες κινήσεις

Μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αποφασισμένοι να φτάσουν οι ιδιοκτήτες των κτηματικών εκτάσεων σε Κεραμίδι και Βένετο, οι οποίοι θα συναντηθούν απόψε στις 18.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, για να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Οι 1.500 περίπου θιγόμενοι προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους, μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τη μονή Φλαμουρίου.

Την αποψινή συνάντηση συγκαλεί η συντονιστική επιτροπή που έχει συσταθεί, με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο πολιτικής προστασίας του Δήμου Φεραίου Δημήτρη Παλληκάρη να υπογραμμίζει ότι κρίθηκε απαραίτητη μετά το αδιέξοδο και τη διάσταση απόψεων που σημειώθηκε στην προχθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου.

Οι θιγόμενοι από την πρόθεση της μονής Φλαμουρίου να δηλώσει στη κτηματολόγιο κτηματικές εκτάσεις 15.000 στρεμμάτων, προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν τις κτηματικές περιουσίες που τους κληροδότησαν οι πρόγονοί τους.

«Οσον αφορά στην κτηματική ζώνη ας δηλώσουν το δάσος που θεωρούν ότι είναι δικό τους. Εμείς δεν διεκδικούμε δάσος, προασπιζόμαστε τις ιδιοκτησίες μας αυτή τη στιγμή», ξεκαθάρισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Παλληκάρης.

Οι κάτοικοι των περιοχών Κεραμιδίου και Βενέτου είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δίκιο τους διά της νομικής οδού, με τον κ. Παλληκάρη να επισημαίνει ότι «προσπαθούμε να βρούμε λύση, για να μην οδηγηθεί η κατάσταση σε ακραίες μορφές διαμαρτυρίας».

Ο ίδιος μάλιστα υπενθυμίζει ότι το ζήτημα της κτηματικής περιουσίας δεν αφορά μόνο στους κατοίκους, αλλά και σε όσους προέρχονται από τις δύο περιοχές και ζουν σε άλλες πόλεις, καθώς επίσης και όσους έχουν επενδύσει αγοράζοντας εκτάσεις.

«Υπάρχουν και ξένοι που αυτή τη στιγμή έχουν επενδύσει στο Κεραμίδι, έχουν αγοράσει εκτάσεις, έχουν γίνει συμβολαιογραφικές πράξεις, έχουν κάνει ξενοδοχεία, έχουν κάνει ενοικιαζόμενα, έχουν κάνει επιχειρήσεις, έχουν μπει σε προγράμματα. Τι θα γίνουν όλοι αυτοί;» αναρωτήθηκε.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, εκείνοι είναι που δημιούργησαν τη μονή και όχι το μοναστήρι τα χωριά τους. Η ιδιοκτησία των κατοίκων της περιοχής στις καλλιεργήσιμες και βοσκήσιμες εκτάσεις δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και από κανέναν.

«Φυσικά, ούτε και η ιερά μονή Φλαμουρίου έθεσε ποτέ θέμα αμφισβήτησης της κυριότητας των κατοίκων της περιοχής και των αστικών και γεωργικών εκτάσεων. Η ιδιοκτησία της, η οποία και δεν αμφισβητείται, αφορά αποκλειστικώς και μόνο στο δάσος της περιοχής, σύμφωνα με τον τίτλο που επικαλείται (σουλτανικό φιρμάνι). Τα μοναδικά δικαιώματα κυριότητας που έχει η μονή και έχουν αναγνωρισθεί, όπως αναφέρθηκε, αφορούν στο δάσος και όχι στις γεωργικές και βοσκήσιμες εκτάσεις. Οι εσχάτως προβαλλόμενες αξιώσεις της στερούνται κάθε νόμιμου δικαιώματος», όπως επισημαίνεται και στο σχετικό ψήφισμα που εκδόθηκε μετά από τη λαϊκή συνέλευση στο Κεραμίδι.

Για το συγκεκριμένο θέμα η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου σε δήλωσή της σημειώνει ότι στηρίζει το αίτημα των κατοίκων και ζητά «από τη μονή να υποχωρήσει των διεκδικήσεών της, επί των καλλιεργούμενων εκτάσεων και να δηλώσει στο κτηματολόγιο μόνο τις δασικές εκτάσεις, που κανείς δεν αμφισβητεί ότι κατέχει, θέση την οποία υποστήριξε επίσημα και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου