ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ετοιμοι για κινητοποιήσεις οι κάτοικοι Κεραμιδίου –Βένετου

ετοιμοι-για-κινητοποιήσεις-οι-κάτοικ-363016

Ακόμη και ένδικα μέσα θα χρησιμοποιήσει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου για να διασφαλιστεί η περιουσία των κατοίκων Κεραμιδίου – Βενέτου – Εντονη δυσαρέσκεια για τη στάση της Εκκλησίας

Aποφασισμένοι να προβούν ακόμη και σε κινητοποιήσεις αν η Εκκλησία δεν δώσει λύση στο θέμα που έχει ανακύψει με τις εκτάσεις στην περιοχή του Κεραμιδίου και Βενέτου και η μονή Φλαμουρίου παραμείνει αμετακίνητη εμμένοντας να δηλώσει στο Κτηματολόγιο 15.000 στρέμματα γης δηλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρήγα Φεραίου η δημοτική αρχή διαμήνυσε πως είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα προκειμένου να διασφαλιστούν οι περιουσίες των κατοίκων της περιοχής, ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της μονής Φλαμουρίου παρέπεμψαν για οριστικές αποφάσεις στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και την Ιερά Σύνοδο.

Η θέση τους προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου Δημ. Νασίκα, αλλά και των θιγομένων κατοίκων της Κοινότητας Κεραμιδίου και του οικισμού Βενέτου, που θεωρούν ότι επιχειρείται να κερδηθεί χρόνος, χωρίς επί της ουσίας να υπάρχει διάθεση να βρεθεί λύση.

Ο κ. Δημ. Νασίκας εξέφρασε μάλιστα την έντονη δυσφορία του μετά την εκφρασθείσα πρόθεση του ηγουμένου να παραπέμψει το θέμα στα ανώτατα εκκλησιαστικά όργανα.

«Θα μας βρουν απέναντί τους αν δεν βρεθεί λύση που να διασφαλίζει τις περιουσίες των κατοίκων και του Δήμου», ενώ έκανε λόγο για «αδιέξοδο» και «πλήρη διάσταση απόψεων» μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Τι λένε οι κάτοικοι

Η συνεδρίαση του ΔΣ πραγματοποιήθηκε μετά τις δύο λαϊκές συνελεύσεις που προηγήθηκαν σε Κεραμίδι και Βένετο, με τους κατοίκους να εκφράζουν από κοινού την έντονη δυσφορία τους.

O πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κεραμιδίου Ανδρέας Βλαχόπουλος δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «προσπαθούμε να βρούμε λύση μέσω του διαλόγου και των νομικών συμβούλων, γιατί θιγόμαστε άμεσα εάν γίνει δήλωση των εκτάσεων στο κτηματολόγιο από τη μονή. Ζητάμε να αποτραπεί η διάθεση που έχει το μοναστήρι. Αυτά τα κτήματα που έχουμε και τα καλλιεργούμε από τους πατεράδες και τους παππούδες μας, τα έχουμε με κάποια συμβόλαια που ανάγονται πίσω στον χρόνο».

Λαϊκές συνελεύσεις

Στην απόφαση της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων του Κεραμιδίου υπογραμμίζονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν αυτοί που δημιούργησαν τη μονή και όχι το μοναστήρι τα χωριά τους. Η ιδιοκτησία των κατοίκων της περιοχής στις καλλιεργήσιμες και βοσκήσιμες εκτάσεις δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και από κανέναν. Φυσικά, ούτε και η Ιερά Μονή Φλαμουρίου έθεσε ποτέ θέμα αμφισβήτησης της κυριότητας των κατοίκων της περιοχής και των αστικών και γεωργικών εκτάσεων. Η ιδιοκτησία της – η οποία και δεν αμφισβητείται – αφορά αποκλειστικώς και μόνο στο δάσος της περιοχής, σύμφωνα με τον τίτλο που επικαλείται (Σουλτανικό Φιρμάνι). Τα μοναδικά δικαιώματα κυριότητας που έχει η μονή και έχουν αναγνωρισθεί, όπως αναφέρθηκε, αφορούν στο δάσος και όχι στις γεωργικές και βοσκήσιμες εκτάσεις. Οι εσχάτως προβαλλόμενες αξιώσεις της, στερούνται κάθε νόμιμου δικαιώματος».

Οι κάτοικοι της περιοχής «δεν αποδέχονται και δεν αναγνωρίζουν κανένα άλλο δικαίωμα της μονής, πλην αυτού της κυριότητας επί του δάσους. Ολες οι μη δασικές εκτάσεις, όπως αποτυπώνονται στους σχετικούς δασικούς χάρτες, οι οποίες ευρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των τέως κοινοτήτων Κεραμιδίου και Βενέτου, ανήκουν στην αποκλειστική και αδιαφιλονίκητη κυριότητα των κατοίκων τους» και «απαιτούν να απόσχει η μονή από κάθε ενέργεια αμφισβήτησης των δικαιωμάτων κυριότητάς τους από των γεωργικών εκτάσεων, που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των Κοινοτήτων τους».

Η επιτροπή των κατοίκων, η οποία εξουσιοδοτήθηκε από τη συνέλευση, αναλαμβάνει την υποχρέωση «να γνωστοποιήσει άμεσα στην Ιερά Μονή Φλαμουρίου την έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων της περιοχής και τη διαμαρτυρία τους για την προαναγγελία αμφισβήτησης των δικαιωμάτων τους. Να την καλέσει δε να απόσχει από κάθε ενέργεια που θα θέτει σε κίνδυνο ή αμφισβήτηση τα εμπράγματα δικαιώματά τους επί των γεωργικών εκτάσεων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου