ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ακυρα τα όρια οικισμών στο Πήλιο

ακυρα-τα-όρια-οικισμών-στο-πήλιο-405384

Χιλιάδες στρέμματα αδόμητων ακινήτων στον «αέρα» – Αποκαλυπτικός ο δασικός χάρτης για το «ξεχείλωμα» των ορίων – Εκαναν οικόπεδο ακόμη και την Κάρλα!

Απόφαση σταθμός του Συμβουλίου της Επικρατείας (με αριθμό 1268/2019) ακυρώνει ως «ανεφάρμοστες» και «αντισυνταγματικές» τις οριοθετήσεις και τις επεκτάσεις ορίων οικισμών, που έχουν γίνει στο Πήλιο και σε πολλές εκατοντάδες οικισμούς της Ελλάδας, με πράξεις της διοίκησης (υπουργείου, νομαρχών κ.λπ.) και θέτει τις πολεοδομικές υπηρεσίες προ αυξημένων ευθυνών για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε αυτές τις περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες στρέμματα αδόμητων ακινήτων είναι στον «αέρα», με τους ιδιοκτήτες τους να μην μπορούν πλέον να εκδώσουν οικοδομικές άδειες.

Σύμφωνα με την τοπογράφο – μηχανικό και συνεργάτιδα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ Τούλα Μπακλατσή, αποκαλυπτικός είναι ο δασικός χάρτης, που αποδεικνύει πόσο «ξεχείλωσαν» τα όρια οικισμών του Πηλίου, που καθορίστηκαν με αποφάσεις του νομάρχη το 1985 και 1986. «Ετσι βλέπουμε από τα 624.000 τ.μ., που καλύπτουν τα όρια οικισμού Ανηλίου, τα 152.000 τ.μ., περίπου το 25%, είναι δασικές εκτάσεις, δηλαδή εκτάσεις του δημοσίου, για τις οποίες δεν έκανε δήλωση το Ελληνικό Δημόσιο, όπως και στις δασικές εκτάσεις εντός των άλλων οικισμών», υπογραμμίζει η κ. Μπακλατσή.

Οπως τονίζει «η πιο εξωφρενική περίπτωση θα λέγαμε ότι είναι ο οικισμός των Καναλίων, που τα όριά του καταλαμβάνουν σήμερα περίπου 1.200.000 τ.μ., ενώ το χωριό είχε παλιά έκταση 270.000 τ.μ. Οχι μόνο λοιπόν τετραπλασίασε την έκτασή του το χωριό βάζοντας χωράφια, ρέματα και δασικές εκτάσεις στα όριά του, αλλά έβαλαν ακόμα και τμήμα από τη λίμνη Κάρλα, που αποξηράνθηκε το 1962! Επέκταση οικισμού δηλαδή 75%!».

Η απόφαση του ΣτΕ

Η απόφαση του ΣτΕ (με αριθμό 1268/2019) αφορά σε συγκεκριμένη προσφυγή, κατά την εκδίκαση της οποίας κρίθηκε παράνομη η απόρριψη αίτησης για ανάκληση νομαρχιακών αποφάσεων οριοθέτησης οικισμών του Πηλίου και για έκδοση σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων. Ομως, σύμφωνα με την κ. Μπακλατσή, αντιμετωπίζει συνολικά το θέμα των ορίων των οικισμών.

Οπως επισημαίνει η κ. Μπακλατσή, οι βασικές κατευθύνσεις της σχετικής απόφασης του ΣτΕ, με τις οποίες οφείλει να εναρμονιστεί η διοίκηση, προβλέπουν ότι:

– Η επέκταση των οικισμών πρέπει να είναι λελογισμένη και να περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο μέτρο.
– Να γίνεται με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
– Να ακολουθούν στη συνέχεια πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής.
– Δεν μπαίνουν στα όρια όλα τα μεμονωμένα αγροτόσπιτα που είναι έξω από τον συνεκτικό ιστό του οικισμού.
– Δεν επιτρέπεται επανακαθορισμός των ορίων οικισμού με βάση νέα πραγματική κατάσταση, η οποία προέκυψε μετά τον αρχικό καθορισμό τους, τα δε όρια οικισμού επιτρέπεται να τροποποιηθούν μόνο για λόγους νομιμότητας, όπως είναι η πλάνη περί τα πράγματα, με πράξη, η οποία επιβάλλεται να αιτιολογείται ειδικώς με αναφορά σε συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά και στοιχεία.
– Η οριοθέτηση με Προεδρικό Διάταγμα αφορά σε όλους τους οικισμούς και όχι μόνο τους παραδοσιακούς.
– Για την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας θα πρέπει η Πολεοδομία να γνωμοδοτεί αιτιολογημένα ως προς τα όρια του οικισμού και τη θέση του ακινήτου ως προς αυτά βάσει στοιχείων αναγομένων στο προ του 1923 χρονικό διάστημα, εκτός αν ειδικές διατάξεις προβλέπουν διαφορετική ρύθμιση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου