Ο Αλ. Μεϊκόπουλος στον Δήμαρχο Ρ. Φεραίου για το ζήτημα των αγριόχοιρων

Τελευταία ενημέρωση: 2019-07-26, 14:12:19
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος στον Δήμαρχο Ρ. Φεραίου για το  ζήτημα των αγριόχοιρων

Με τον Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρη Νασίκα, συναντήθηκε χθες, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για να συζητήσουν για το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή με τους μη δεσποζόμενους ημίαιμους χοίρους και τους αγριόχοιρους και τις δυνατότητες του βέλτιστου χειρισμού της κατάστασης. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου και ο νεοεκλεγείς πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Παπαδάμ.

Αναφορικά με τη συνάντηση από το γραφείο του κ. Μεϊκόπουλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Το πρόβλημα των αγριόχοιρων, που είναι γνωστό τόσο στην περιοχή, όσο και πανελλαδικά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αφορά τα ημίαιμα-υβρίδια χοίρων που έχουν προέλθει από διασταύρωση αγριόχοιρου με οικόσιτο χοίρο εκτροφής, τα οποία στη συνέχεια διασταυρώνονται μεταξύ τους ή με αγριόχοιρους. Οι ανεξέλεγκτες αυτές διασταυρώσεις που συνέβαιναν στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, οι οποίοι ειδικά κατά τους θερινούς και καλοκαιρινούς μήνες αναζητώντας τροφή προκαλούν μεγάλες καταστροφές στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Όπως ενημερώθηκε ο Βουλευτής ειδικά στις περιοχές Αερινού, Χλόης και Καναλίων του Δήμου Ρ. Φεραίου οι καταστροφές σε καλλιέργειες είναι μεγάλες. Ακόμη, επειδή οι αγριόχοιροι μετακινούνται στις κατοικημένες περιοχές προς αναζήτηση τροφής, έχουν συμβεί αρκετά τροχαία ατυχήματα και τραυματισμοί κατοίκων και αγροτών.

Ο Βουλευτής επεσήμανε πως είναι γνώστης του προβλήματος, καθώς περίπου ένα χρόνο πριν είχε πάλι ανακινηθεί και το είχε διαβιβάσει στο αρμόδιο Υπουργείο. Για την αντιμετώπισή του το Υπουργείο τελικά εξέδωσε την ΥΑ 165390/590/2018, η οποία προέβλεπε επέκταση της κυνηγετικής περιόδου αγριόχοιρων έως 15 Σεπτεμβρίου 2019, αλλά και την ελεγχόμενη εκδίωξη των αγριόχοιρων από ειδικά συνεργεία αρχικά με τη μέθοδο της παγάνας και εφόσον η μέθοδος αυτή δεν αποδώσει, με την ελεγχόμενη κάρπωση των αγριόχοιρων, εκτός πάντα περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως Καταφύγια Άγριας Ζωής.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή, ουσιαστικά η απόφαση αυτή αντιγράφει μία καλή ευρωπαϊκή πρακτική σχετικά με το ζήτημα, όπου το 80% του πληθυσμού των αγριόχοιρων μειώνεται κατά τη διάρκεια της χειμερινής κυνηγετικής περιόδου και ένα 10% κατά την ανοιξιάτικη κυνηγετική περίοδο. Με την ίδια απόφαση  μάλιστα το συλλεγόμενο κρέας θα αποδίδεται δωρεάν σε κοινωνικά παντοπωλεία και σε ιδρύματα της περιοχής με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από κατάρτιση καταλόγου τέτοιων ιδρυμάτων στην οικεία Δασική Αρχή.

Ο Δήμαρχος και οι παρευρισκόμενοι μετέφεραν στο Βουλευτή το αίτημα για μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση της κυνηγετικής περιόδου αγριόχοιρων που προβλέπεται στην ΥΑ 165390/590/2018, ενώ παράλληλα ζητούν νομοθετική παρέμβαση για την πρόβλεψη στο νόμο αποζημίωσης των καλλιεργητών σε περίπτωση καταστροφής των καλλιεργειών τους από αγριόχοιρους, κάτι που δεν προβλέπεται στην υπάρχουσα νομοθεσία για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ (ν. 1790/1988).

Ο Βουλευτής από την πλευρά του συμφώνησε να μεταφέρει και επίσημα τόσο το πρόβλημα όσο και τις προτάσεις στα αρμόδια Υπουργεία, τόνισε ωστόσο ότι κάθε πρόταση και πιθανή πρωτοβουλία θα πρέπει να είναι σύμφωνη τόσο με την ευρωπαϊκή πρακτική για το κυνήγι του αγριόχοιρου, όσο και με την προστασία των ζώων και των άγριων ειδών γενικότερα".

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
3
=