Κρατούν την παράδοση στο Κεραμίδι

Τελευταία ενημέρωση: 2019-07-08, 16:45:15
Κρατούν την παράδοση στο Κεραμίδι

Μάγεψαν η χορωδία και το παιδικό χορευτικό του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου στην Καστοριά

 

Τμήμα της χορωδίας και ομάδα από τα παιδικά χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου ταξίδεψαν πριν λίγες μέρες στην Καστοριά για να λάβουν μέρος σε μία ιδιαίτερη μουσικοχορευτική παράσταση. Το σκηνικό στήθηκε στην αυλή του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα, έναν υπέροχο και φιλόξενο χώρο στο κέντρο της πόλης, όπου δεσπόζει το πετρόκτιστο κτίριο και φιλοξενεί ανεκτίμητα κομμάτια της ιστορίας στα οποία είχαμε την τύχη και την τιμή να ξεναγηθούμε πριν από την έναρξη της παράστασης.

Παιδικά χορευτικά τμήματα και χορωδίες από τη Μακεδονία, την Ηπειρο και τη Θεσσαλία συναντήθηκαν στην καρδιά της παραδοσιακής πόλης της Καστοριάς και αντάλλαξαν ήχους, μουσικές, εικόνες και συναισθήματα κατά τη διάρκεια μιας υπέροχης μουσικοχορευτικής βραδιάς με τον αντιπροσωπευτικό τίτλο «Εκείνα που δεν λέγονται, τραγουδιούνται και χορεύονται».

Η εμφάνιση του συλλόγου μας πραγματικά εντυπωσίασε αφού καταχειροκροτήθηκε από το κοινό και τους διοργανωτές. Η άρτια παρουσία του παιδικού μας χορευτικού αλλά και η ανάδειξη της μοναδικής τραγουδιστικής κληρονομιάς του Κεραμιδίου από τους καταπληκτικούς μας «μονοφωνάρηδες» και από την χορωδία ενηλίκων ταξίδεψαν τους θεατές στη μοναδική αυτή απομακρυσμένη γωνιά του Πηλίου που βρέχεται από το Αιγαίο και τα τραγούδια αποτελούν το πιο πλούσιο μέρος της παράδοσης αλλά και της καθημερινής ζωής.

Η αποστολή του συλλόγου ήταν ιδιαίτερα ολοκληρωμένη καθώς επάνω στη σκηνή συναντήθηκαν, τραγούδησαν και χόρεψαν τρεις γενιές Κεραμιδιωτών, «οι παππούδες», «οι γονείς» και «τα εγγόνια». Με ηλικίες από 5 έως 80 ετών τα μέλη της αποστολής και ιδιαίτερα οι πρεσβύτεροι έδωσαν τον καλύτερο, αυθεντικότερο εαυτό τους και πραγματικά εντυπωσίασαν. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού με τις καταπληκτικές φωνές τους, την αυθεντικότητα και τον αυθορμητισμό τους μα πάνω από όλα με τη γνήσια και ανεπιτήδευτη αγάπη τους για τον τόπο και την παράδοσή τους τίμησαν για άλλη μια φορά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το υπέροχο χωριό μας. Οι λιλιπούτειοι χορευτές μας φορώντας παραδοσιακές κεραμιδιώτικες φορεσιές χόρεψαν τους χορούς του χωριού μας υπό τον ήχο των τραγουδιών που ερμήνευαν οι γονείς και οι παππούδες τους με τον αυθεντικό κεραμιδιώτικο τρόπο, δηλαδή στίχο - στίχο από το μονοφωνάρη και να ακολουθεί με αντιφώνηση η χορωδία.

Η πρόεδρος της διοργάνωσης μετά το τέλος της παράστασης εκθείασε ιδιαίτερα την ολοκληρωμένη εμφάνιση του Συλλόγου μας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσο βλέπω τρεις γενιές μαζί να συνυπάρχουν το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, δεν φοβάμαι τίποτα». Στο τέλος της βραδιάς απολαύσαμε την μοναδική καστοριανή φιλοξενία με φαγητό και γλέντι.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζει να δοθούν στους μουσικολόγους -δασκάλους Δημήτρη και Στέφανο Τραγουδάρα οι οποίοι μέσα από τη βαθιά αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα τους αλλά και τη μεγάλη επιστημονική τους κατάρτιση συμβάλλουν καθοριστικά στις επιτυχημένες εμφανίσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου, αλλά και στην ανάδειξη των παραδοσιακών στοιχείων του χωριού μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στην πορεία για την ολοκλήρωση ακόμη μιας επιτυχημένης χρονιάς θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθούμε στα μέλη της συγκεκριμένης αποστολής.

Τραγούδησαν Τσιούμαρη Ασπασία, Αγριδοπούλου Μαριλένα, Γκιούλος Λουκάς, Διαλελή Ελένη, Δημητριάδη Κυριακή, Καλαμίδα Ευτυχία, Παναγή Ελένη, Μανώλη Αγγελική, Καιτσιώτης Αντώνης, Γώγου Μαρία, Σαραντούλη Εύη, Μούτου Βούλα, Παπαζέτη Ειρήνη, Παπαζέτη Κυριακή, Χρυσάνθη Μαρία, Στάθης Χρήστος, Τραγουδάρα Αγλαΐα.

 Χόρεψαν Καλαμίδας Δημήτρης, Βαρβέκης Νίκο , Γεωργίου Βαγγέλης, Γουβιώτη Σοφία, Γουβιώτης Νίκος, Κανελλοπούλου Αναστασία, Κανελλοπούλου Ματίνα, Μακρής Βαγγέλης, Μακρή Μαρία, Νερατζά Στέλλα, Νερατζά Αφροδίτη, Παππής Παναγιώτης, Τραγουδάρα Ελένη, Τραγουδάρας Στέλιος.

 Κυριακή Παπαζέτη

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
6
=