ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Εργαλείο ανάπτυξης η Κάρλα

εργαλείο-ανάπτυξης-η-κάρλα-495299

Ισορροπία σημειώνεται στο οικοσύστημα της λίμνης – Περιήγηση με smartphone σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Η ανάγκη εκπόνησης επιχειρησιακού προγράμματος, που θα καταστήσει μείζον αναπτυξιακό έργο για την περιοχή την Κάρλα, υπογραμμίστηκε σε ημερίδα, που διοργανώθηκε την Παρασκευή στο κτίριο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κομβικά σημεία αναφοράς η ενημέρωση και η εκπαίδευση κοινωνικών ομάδων, η δημιουργία εφαρμογής που επιτρέπει την ψηφιακή περιήγηση με smartphone και η θετική εικόνα του οικοσυστήματος, το οποίο παρουσιάζει εμφανή και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια ισορροπίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Διοργανωτές της ημερίδας ήταν η εταιρεία συμβούλων «Αργοναύτες», το δίκτυο «Περραιβία» και ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας, που παρουσίασαν τα αποτελέσματα του προγράμματος «Karla School». Το πρόγραμμα είχε ως στόχο «την ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων, αγροτών και εκπαιδευτικών για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του οικοσυστήματος» όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κώστας Μοράρος, εκ μέρους της εταιρείας «Αργοναύτες».

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, με τον περιβαλλοντολόγο Δημήτριο Χωματίδη, εκπρόσωπο του Πράσινου Ταμείου, να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «θα προκηρυχτεί και φέτος χρηματοδότηση και θα μπορούν δυνητικά να κατατεθούν προτάσεις που θα ενισχύσουν τα αποτελέσματα του προηγούμενου έργου και να φέρουν καινούργια».

Τη συμβολή του Φορέα Διαχείρισης ανέλυσε από την πλευρά της η πρόεδρος Ιφιγένεια Κάγκαλου, η οποία αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να αποτελέσει μοχλό τουριστικής ανάπτυξης η Κάρλα, προσελκύοντας και τον μέσο επισκέπτη, παράλληλα με τις επιστημονικές και μαθητικές ομάδες. Επίσης, υπογράμμισε ότι ξεκινά δοκιμαστικά η άρδευση, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Στέλνω ένα μήνυμα στους φίλους αγρότες, να χρησιμοποιούν με μέτρο το νερό, για να μην το στερούμε από την καρδιά του θεσσαλικού κάμπου».

Γνωριμία με τη λίμνη

Πολυεπίπεδο είναι το έργο που αναπτύσσει το ΚΕΜΕΒΟ, προάγοντας τη γνώση και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και για τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης. Ο υπεύθυνος του ΚΕΜΕΒΟ Σωτήρης Γκανάτσιος ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και διευρύνονται προς την κατεύθυνση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την υλοποίηση ψηφιακής εφαρμογής για τη γνωριμία με τη λίμνη Κάρλα και το οικοσύστημα γενικότερα.

Στο πρόγραμμα ψηφιακής περιήγησης με smartphone αναφέρθηκε ο Μανώλης Γουάλλες, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ σημείωσε ότι «απευθύνεται σε όλους και κυρίως στα παιδιά, για να ευαισθητοποιήσουμε την επόμενη γενιά, προκειμένου να βοηθήσει περισσότερο ώστε να σώσουμε το περιβάλλον».

Παράλληλα έγινε αναφορά στους επόμενους στόχους και τα φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον της λίμνης. «Θέλουμε να συστρατεύσουμε όλους τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες έτσι ώστε να καταστρώσουμε επειγόντως ένα επιχειρησιακό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή της Κάρλας, προκειμένου το έργο που ξεκίνησε να είναι περιβαλλοντικό, να μετατραπεί ως ένα μείζον αναπτυξιακό έργο για την περιοχή της Κάρλας και για τη Θεσσαλία και για την Ελλάδα», είπε ο Κώστας Σκριάπας, επικεφαλής του έργου, ενώ τόνισε συμπερασματικά ότι πολλά μπορούν να γίνουν στο μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου