ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Το ΓΕΛ Βελεστίνου στη χώρα των Βάσκων στη Βόρεια Ισπανία

το-γελ-βελεστίνου-στη-χώρα-των-βάσκων-σ-497388

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι εργασίες της 3ης συνάντησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ 2018-2020 με τίτλο “ Food Ethos EDucation in Schools – Μάθημα Ηθικής Σχολικής Διατροφής” η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σοπουέρτα του Μπιλμπάο το Απρίλιο του 2019.

Ήταν η σειρά της χώρας των Βάσκων στην Ισπανία να υποδεχθεί τους συμμετέχοντες του προαναφερόμενου προγράμματος από την Τουρκία, την Κύπρο, τη Σλοβακία, το Βελεστίνο Μαγνησίας και το Γυμνάσιο Αιανής.

Ακολουθώντας το βασικό στόχο του προγράμματος, να ανακαλύψουν οι μαθητές την υγιεινή διατροφή στο σχολείο με τη δημιουργία Μαθήματος Διατροφής, στη συνάντηση αυτή οι αποστολές των χωρών εξερεύνησαν τις διατροφικές συνήθειες των εταίρων στο παρελθόν, αντλώντας πληροφορίες από συνεντεύξεις και έρευνες με τους παλαιότερους σε ηλικία και παρουσίασαν τα αποτελέσματα. Οι μαθήτριες του ΓΕΛ Βελεστίνου Νίκη Χριστοδούλου, Μαρία Πρασσά και Ζέττα Ντελοπούλου φιλοξενήθηκαν στις οικογένειες των Βάσκων μαθητών, γνώρισαν τον ισπανικό τρόπο διατροφής, ο οποίος έχει πολλά κοινά στοιχεία με την Ελλάδα και εκπροσώπησαν την παιδαγωγική ομάδα ERASMUS των 40 μαθητών του σχολείου τους παρουσιάζοντας τις έρευνές της πάνω στη Μεσογειακή Διατροφή, τη Μοναστηριακή/Βυζαντινή Διατροφή , την Αρχαία Ελληνική Διατροφή και την Αθλητική Διατροφή.

Οι αποστολές των χωρών-εταίρων έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Διευθυντή του σχολείου Centro San Viator της Σοπουέρτα ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του προγράμματος και στην αναγκαιότητα της υιοθέτησης μιας διαπολιτισμικής διατροφικής κουλτούρας στους νέους της Ευρώπης και ολοκλήρωσε την ομιλία του δίνοντας πληροφορίες για το σχολείο, τον τρόπο λειτουργίας και την σπουδαιότητα του για την περιοχή.

Στη συνέχεια, το σχολείο καλωσόρισε τους επισκέπτες τους με παραδοσιακούς βασκικούς χορούς και τους γονείς των μαθητών να παραθέτουν παραδοσιακό γεύμα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο πολιτιστικό θαύμα που ονομάζεται Μπιλμπάο, μια πόλη άσημη πριν 15 χρόνια και τώρα πυλώνας πολιτισμού της Βόρειας Ισπανίας με τη δημιουργία εκτός των άλλων του Μουσείου Guggenheim, επισκέφθηκαν την διάσημη παραλιακή πόλη San Sebastian / Donostia, το βράχο Gastelugatxe, τοποθεσία όπου γυρίστηκε το Game of Thrones, το εργοστάσιο παραγωγής βασκικών μπερέδων που προμήθευε όλο τον ισπανικό στρατό και το εργαστήριο παραγωγής σοκολάτας στη μεσαιωνική πόλη της Balmaseda, στο οποίo ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους των τμημάτων για τον τρόπο παραγωγής, συντήρησης και διανομής των προϊόντων. Δοκίμασαν το παραδοσιακό φαγητό των Βάσκων, τη φασολάδα με κρέας, σε ειδικό γεύμα που παρέθεσαν για τις αποστολές οι τοπικοί φορείς της Balmaseda και παρακολούθησαν τις πρόβες για την μεγάλη πομπή της ζωντανής αναπαράστασης των Παθών της Μεγάλης Εβδομάδας, όπου συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι και αποτελεί πόλο έλξης κάθε χρόνο σε όλη την Ισπανία.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές παρακολούθησαν μία σειρά βιωματικών σεμιναρίων, διαλέξεων, δραστηριοτήτων και Workshops πάνω στις διατροφικές αξίες και ολοκλήρωσαν τις εργασίες με την προγραμματισμένη παράθεση γεύματος των μαθητών των επισκεπτών χωρών στους οικοδεσπότες.

Στη συνέχεια του προγράμματος καθηγητές και μαθητές, φιλοξενούντες και φιλοξενούμενοι, σε συναντήσεις εργασίας καθόρισαν τις επόμενες ενέργειες, κινήσεις και εργασίες οι οποίες θα πρέπει να γίνουν για να παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα του προγράμματος.

Την τελευταία μέρα, αφού ανανεώθηκε το ραντεβού για τον επόμενο προορισμό – την Σλοβακία, μαθητές και καθηγητές αναχώρησαν για τον τόπο τους με αξέχαστες εμπειρίες από αυτή τη συνάντηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου