ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Οι νέοι παρόντες!

αυτοδιοικητικές-εκλογές-2019-οι-νέοι-παρ-526612

Του Γιάννη Σκρίμπα, Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου Μαγνησίας με τον συνδυασμό του Νίκου Τσιλιμίγκα

Αυτοδιοικητικές εκλογές ή αλλιώς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές: μία φράση που μας απασχολεί κάθε τέσσερα χρόνια, και συνήθως γεννά συζητήσεις και θεωρίες αναφορικά με τους σκοπούς του κάθε υποψηφίου να ασχοληθεί με τα κοινά. Λίγο ή πολύ, οι περισσότεροι είναι γνωστοί στους πρεσβύτερους της τοπικής κοινωνίας λόγω της χρόνιας ενασχόλησης τους, κι ακόμη, γιατί οι νέοι πολλές φορές αφήνουν τις τοπικές εκλογές να περάσουν στα “ψιλά γράμματα”.

Δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία που έχουν προκύψει από τις μετρήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, η αποχή των νεών σε πολλές περιφέρειες έχει ξεπεράσει έως και το 50%, κυρίως στην επαρχία και τη νησιωτική Ελλάδα. Αν λάβει κανείς αντίστοιχα υπόψιν, την ενασχόληση με τα κοινά και κατ’ επέκταση την πολιτική δραστηριότητα και υποψηφιότητα των νεαρών ηλικιών, θα καταλάβει γιατί το ανθρώπινο δυναμικό και οι ηγεσίες των τοπικών οργάνων ανανεώνονται με αργόσυρτους ρυθμούς.

Η δημοσιονομική κρίση, το οικονομικό έλλειμα και η ανεργία, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις περί διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων, ιδίως σε κλειστές και μικρότερες κοινωνίες από αυτές των μεγάλων αστικών κέντρων, έχει απομακρύνει τους νέους από τις κάλπες αλλά και από το δημόσιο διάλογο. Η απαξίωση προς το πολιτικό κι εκλογικό σύστημα είναι πρόδηλη και δυστυχώς αποδυναμώνει την δυναμική της αλλαγής και του κοινωνικοπολιτικού εξορθολογισμού που μπορεί να προκύψει μέσα από την εν δήμω συμμετοχή και συμμετοχικότητα.

Σε αυτές τις εκλογές, δημοτικές και περιφερειακές, οι νέοι καλούμαστε να αποτελέσουμε τον πυλώνα της αλλαγής και της προόδου, είτε μέσω της ανάληψης ευθυνών στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε μέσω της ηχηρής ψήφου και συμμετοχής, η οποία θα κατοχυρώσει το “παρών” της γενιάς μας στη διακυβέρνηση της περιφέρειας και των δήμων αλλά και τη δύναμη της να διαμορφώνει τη σύνθεση της εκάστοτε πολιτικής σκηνής.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν είναι εθιμοτυπική διαδικασία, ούτε και μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται ως τέτοια στις συνειδήσεις των πολιτών, και δη, των νέων. Ακόμη κι αν η πολιτική ως έννοια, απωθεί τις νεότερες ηλικίες στη σύγχρονη πραγματικότητα, θα πρέπει κανείς να αναλογιστεί πως και η λέξη πολίτης, εγκολπώνει την ταυτότητα της πολιτικής φύσης του ανθρώπου.

Από την Εκκλησία του Δήμου και την άμεση δημοκρατία, ως τις σύγχρονες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ο πολίτης καλείται να διαμορφώσει την κατεύθυνση αλλά και να επιλέξει τους εκπροσώπους του. Στις τοπικές εκλογές, τα ζητήματα για τα οποία καλείται να αποφασίσει, τον επηρεάζουν στην καθημερινότητα του και καθορίζουν την ποιότητα ζωής του, δεν αφορούν υποχρεωτικά αφηρημένες και δυσνόητες έννοιες.

Το βήμα της δημοκρατίας, δίνεται στον πολίτη προκειμένου να εκπροσωπηθεί και να αποφασίσει για το μέλλον του από καταβολής του πολιτεύματος. Στις φετινές Περιφερειακές εκλογές, οι πολίτες και ειδικά οι νέοι δημότες, έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να συμβάλλουν εμπράκτως στη χάραξη της προοπτικής και της δυναμικής της ευρύτερης περιοχής μας, έχοντας την επιλογή να στηρίξουν πολλούς νέους που θέτουν υποψηφιότητα και σοβαρές προτάσεις στον τοπικό πολιτικό στίβο.

Το μέλλον μας ανήκει και πρέπει να φροντίσουμε γι’ αυτό ενεργά, με τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Ακόμη κι αν ο Μάρκ Τουέιν πίστευε πως οι εκλογές δεν μπορούν ν’ αλλάξουν το μέλλον, αυτή είναι η ευκαιρία μας να ξαναγράψουμε την ιστορία, και να αποφασίσουμε εμπράκτως για τον τόπο μας και την προοπτική ανάπτυξης του. Αυτό το Μάιο, θα είμαστε λοιπόν όλοι παρόντες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου