ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αναβίωσε έθιμο στο Κεραμίδι

αναβίωσε-έθιμο-στο-κεραμίδι-528465

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος στο Κεραμίδι ο Πολιούχος του χωριού, Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν ήδη ανήμερα του Πάσχα το απόγευμα με το μέγα πανηγυρικό εσπερινό και τη λιτάνευση της εικόνας γύρω από το χωριό συνοδεία πλήθους πιστών. Το βράδυ της ίδιας ημέρας άρχισε η προετοιμασία της παρασκευής του παραδοσιακού φαγητού «πλιγούρι» που προσφέρεται για ευλογία την ημέρα της γιορτής στους κατοίκους και στους επισκέπτες του χωριού. Ένα έθιμο που έχει την απαρχή του δεκάδες χρόνια πριν και που διατηρείται αναλλοίωτο μέχρι και σήμερα χάρη στην εθελοντική προσφορά και την μεγάλη αγάπη των Κεραμιδιωτών στον προστάτη Άγιό τους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κοπιαστική διαδικασία στην οποία ωστόσο όλο και πιο νέοι Κεραμιδιώτες συμμετέχουν, εκδηλώνοντας την ευλάβειά τους στον Άγιο Γεώργιο και την επιθυμία τους να παραμείνει το έθιμο ζωντανό.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν ανήμερα της γιορτής στην κατάμεστη πλατεία του χωριού, όπου ηλικιωμένοι τραγουδιστές, η παραδοσιακή χορωδία και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου, ανέλαβαν να αναβιώσουν το πανηγύρι που γινόταν παλιότερα με χορούς και τραγούδια από οργανοπαίχτες και κατοίκους του χωριού.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα τραγούδι που υμνεί τη γενναιότητα του Αγίου και την μεγάλη πίστη του λαού. Τραγουδήθηκε από δύο ηλικιωμένες Κεραμιδιώτισες και εξιστορεί τον θρύλο σύμφωνα με τον οποίο ένας φοβερός δράκος φύλαγε το πηγάδι της περιοχής και δεν άφηνε τους κατοίκους να πάρουν νερό αν δε του δίνανε να φάει πρώτα έναν από αυτούς. Αυτό γινότανε κάθε ημέρα και οι άνθρωποι έριχναν κλήρο ποιος θα φαγωθεί. Ώσπου ήρθε και η σειρά της βασιλοπούλας, της μονάκριβης κόρης του βασιλιά. Ο βασιλιάς διέταξε να δώσουν το παιδί του για να σώσει το λαό του. Τότε όλοι μαζί προσευχήθηκαν στον Άγιο Γεώργιο «των αιχμαλώτων ελευθερωτή» να τους γλιτώσει από το κακό. Ο Άγιος εισάκουσε την προσευχή τους και σκότωσε το δράκο με το κοντάρι του. Εντυπωσιακή ήταν η προσήλωση με την οποία οι παριστάμενοι άκουσαν το τραγούδι και το μύθο που εκτυλίσσεται σε αυτό όπως και το θερμό τους χειροκρότημα στο τέλος.

Ακολούθησε η νεοσύστατη παραδοσιακή χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου, η οποία έκανε την παρθενική της εμφάνιση αυτή την τόσο ξεχωριστή για το χωριό ημέρα, με ένα πολύ χαρακτηριστικό για το Κεραμίδι τραγούδι, «το Γιωργαλάκη». Στη συνέχεια τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, καθώς η ενασχόλησή της με την παράδοση δεν περιορίζεται μόνο στον τόπο μας αλλά και σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας. Πλαισίωσε δε και τους ηλικιωμένους τραγουδιστές, τραγουδώντας αντιφωνικά τα κεραμιδιώτικα τραγούδια.

Τα τραγούδια τραγουδήθηκαν με αυθεντικό τρόπο από τους Κεραμιδιώτες, Αθανάσιο Κατούνη, Νικόλαο Πούλιο, Ασπασία Τσιούμαρη, Ευτυχία Καλαμίδα, Δάφνη Κατσίμπη, Μαρία Τόρη, Ελένη Διαλελή και Αγλαία Τραγουδάρα και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό. Συνόδεψαν οι μουσικοί Στέφανος Τραγουδάρας στο ακορντεόν και Νίκος Τσιακαλάκης στο λαούτο.

Ταυτόχρονα ένα σύνολο του χορευτικού τμήματος που απαρτίζονταν τόσο από ενήλικες όσο και από παιδιά χόρεψαν κεραμιδιώτικους χορούς γύρω από τον κεντρικό πλάτανο της πλατείας φορώντας παραδοσιακές κεραμιδιώτικες φορεσιές. Τον ενθουσιασμό και το ζεστό χειροκρότημα των θεατών κέρδισαν τόσο οι ενήλικες αλλά κυρίως οι λιλιπούτειοι χορευτές, ο μικρότερος των οποίων ήταν νήπιο 5 ετών.

Κύριο μέλημα όλων μας, όσοι ασχολούμαστε με την παράδοση στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεραμιδίου είναι η δημιουργική αξιοποίηση των πολιτισμικών στοιχείων του παρελθόντος και η μεταλαμπάδευσή τους στις επόμενες γενιές. Με ιδιαίτερη προσπάθεια, με σεβασμό και αγάπη για τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση της τοπικής μας παράδοσης, διοργανώνουμε πολιτιστικά δρώμενα στην περιοχή μας και συμμετέχουμε σε σημαντικές εκδηλώσεις και διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το σημαντικότερο είναι ότι σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις προταγωνιστούν άνθρωποι όλων των ηλικιών, από παιδιά 5 ετών μέχρι παππούδες 90 ετών. Όταν ηλικιωμένοι άνθρωποι αποτυπώνουν στο τραγούδισμά τους τα βιώματα και την ιστορία του τόπου τους είναι ο καλύτερος τρόπος για να προάγεις και να μεταδώσεις στις νεότερες γενιές, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής σου.

Βέβαια τίποτα από αυτά δε θα γινόταν χωρίς τη συμβολή των μουσικολόγων δασκάλων Δημήτρη και Στέφανου Τραγουδάρα οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την οργάνωση του παραδοσιακού κομματιού του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμιδίου και συμβάλλουν καθοριστικά στην προβολή της πλούσιας τραγουδιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Έχουν επίσης την ευθύνη για την οργάνωση της παραδοσιακής χορωδίας και των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου τα οποία είναι από τα λίγα χορευτικά σε πανελλαδικό επίπεδο που χορεύουν πάντα με τη συνοδεία ορχήστρας και τραγουδιστών που τραγουδούν με παραδοσιακό τρόπο τα κεραμιδιώτικα τραγούδια αλλά και τραγούδια άλλων περιοχών.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αθανάσιος Πίπος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην κατάμεστη κεντρική πλατεία του χωριού, εξήρε την προσπάθεια όλων όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση, κυρίως των ηλικιωμένων και των παιδιών και έδωσε συγχαρητήρια στους δασκάλους για την άψογη διοργάνωση του όλου εγχειρήματος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, ΠΕ Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι του Νομού. Όλοι ανεξαιρέτως, όταν κλήθηκαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου στο βήμα αναγνώρισαν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Κεραμιδίου και την αναγκαιότητα ανάλογων διοργανώσεων ως ένα τρόπος για την προβολή τη διάσωση και την διατήρησή της στις επόμενες γενιές.

Η εκδήλωση έκλεισε με γενικό χορό στον οποίο κλήθηκαν από τους χορευτές να συμμετέχουν και όσοι από τους θεατές επιθυμούσαν. Μετά την παράσταση μέλη του χορευτικού και της χορωδίας μαζί με τους δασκάλους και τα παιδιά επέλεξαν να γευματίσουν στο προαύλιο της εκκλησίας, αναβιώνοντας έτσι το παλιό έθιμο σύμφωνα με το οποίο οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώνονταν σε παρέες στο προαύλιο της εκκλησίας και έτρωγαν πλιγούρι και άλλα εδέσματα τραγουδούσαν και χόρευαν συνοδεία μουσικής που έπαιζαν ντόπιοι οργανοπαίχτες.

Νικολέτα Τσιούμαρη

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου