ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πρόγραμμα αγωγής υγείας στα παρακάρλια σχολεία

πρόγραμμα-αγωγής-υγείας-στα-παρακάρλ-440436

Ενα πρόγραμμα ενημέρωσης και αγωγής υγείας εκπονήθηκε από το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. και υλοποιείται σε συνεργασία με τα Δημοτικά Σχολεία της παρακάρλιας περιοχής. Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Ενημερώνομαι –Δραστηριοποιούμαι – Προφυλάσσομαι» και ο βασικός του στόχος η ενημέρωση και η προστασία των ανθρώπων από τα κουνούπια με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την εξουδετέρωση εστιών ανάπτυξης κουνουπιών στα σπίτια και στις γειτονιές. Το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ., λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία άλλων Νομών που έχουν λιμναία οικοσυστήματα και τη δράση που αναπτύσσουν και κυρίως την επικινδυνότητα της παρακάρλιας περιοχής για ανάπτυξη εστιών κουνουπιών με επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, στοχεύει μέσω του προγράμματος αυτού στην ενημέρωση και προφύλαξη, ειδικά για όσους κατοικούν κοντά σε υδάτινα περιβάλλοντα (έλη, ποτάμια, λίμνες, όπως ο νεοσύστατος ταμιευτήρας της Κάρλας) , ή μικρότερης κλίμακας στάσιμα νερά (βόθροι, χαντάκια, στέρνες…).

Το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. επισκέφτηκε τα Δημοτικά Σχολεία Καναλίων, Κερασιάς, Στεφανοβικείου, Ριζομύλου από το Ν. Μαγνησίας και Καλαμακίου από το Ν. Λάρισας την εβδομάδα μετά τις πασχαλινές διακοπές και έδωσε στους εκπαιδευτικούς το «βαλιτσάκι του προγράμματος», ένα φάκελο που περιέχει ενημερωτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό, φύλλα εργασίας με σκίτσα, ερωτήσεις και ζωγραφιές για τους μαθητές, φύλλο οδηγιών που οι μαθητές θα μεταφέρουν στο σπίτι τους, καθώς και αφίσα με μέτρα καταπολέμησης εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, την οποία οι μαθητές θα αναλάβουν να βάλουν σε εμφανή σημεία του χωριού τους προς ενημέρωση όλων των κατοίκων.

Οι ωφέλειες από αυτό το πρόγραμμα είναι άμεσες, ειδικά ενόψει του καλοκαιριού. Οι μαθητές γνωρίζουν τον κύκλο εξέλιξης των κουνουπιών, την επίδρασή τους στην υγεία του ανθρώπου, μαθαίνουν μέτρα προστασίας για τους εαυτούς τους και τις οικίες τους, εθίζονται από μικρή ηλικία σε υγιεινό τρόπο ζωής, ενημερώνουν γονείς και άλλους, αποκτώντας ρόλο ενεργού πολίτη και φυσικά συνειδητοποιούν ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ότι η φύση δεν ανήκει μόνο στον άνθρωπο, αλλά ότι ο άνθρωπος οφείλει να συμβιώνει με άλλα έμβια όντα και ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση καθενός και ξεκινά με μικρές πράξεις από εμάς τους ίδιους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου