ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Τράπεζα παραδοσιακών ντόπιων σπόρων στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου

τράπεζα-παραδοσιακών-ντόπιων-σπόρων-556877

Τράπεζα σπόρων παραδοσιακών ντόπιων ποικιλιών αποφάσισε να δημιουργήσει το ΕΠΑΛ Βελεστίνου στο πλαίσιο προγράμματος με θέμα «ένα νέο αειφόρο ΕΠΑΛ με κοινωνική συνείδηση», το οποίο αφορά στη συλλογή και διατήρηση γενετικού υλικού, αλλά και στην αειφορική διαχείριση και διάθεση των προϊόντων του σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Με την πρωτοβουλία του αυτή το ΕΠΑΛ Βελεστίνου έχει στόχο αφενός τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και αφετέρου να αφυπνίσει συνειδήσεις στην ευρύτερη περιοχή για τα πλεονεκτήματα των παλαιών σπόρων, οι οποίοι κουβαλούν στο DNA τους όλη τη γεύση, τη μυρωδιά και την ιστορία των προγόνων τους.

«Αλλωστε είναι γνωστό ότι τα φυτά των παραδοσιακών ποικιλιών είναι καλά προσαρμοσμένα στο περιβάλλον που καλλιεργήθηκαν για σειρά χρόνων και για πολλές γενεές και φέρουν γενετικό φορτίο που τους επέτρεψε να επιζήσουν στη δοκιμασία του πιο σκληρού κριτή, της φύσης. Αυτός ο σκληρός κριτής «πετά έξω» οτιδήποτε δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του», αναφέρει το σχολείο το οποίο ζητά από τους κατοίκους να παραχωρήσουν σπόρους που έχουν φυλαγμένους, αλλά και να μοιραστούν με το σχολείο πληροφορίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου