ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Διακεκριμένοι επιστήμονες στο Βελεστίνο

διακεκριμένοι-επιστήμονες-στο-βελεσ-559660

Ομιλητές στην ενδιαφέρουσα ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ρήγα Φεραίου

Μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργαστήριο φιλοσοφικής έρευνας πάνω στο φαντασιακό το Σάββατο 30 Μαρτίου με θέμα «Θεσσαλία -Μακεδονία, μία διαχρονική ιστορική και φιλοσοφική προσέγγιση».

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους ομιλητές, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του Δήμου και στα δύο ιστορικά πρόσωπα σε κάποιες από τις θεματικές ενότητες της ημερίδας, τον Ρήγα Βελεστινλή, αλλά και τη Νικησίπολη Φεραία, τη Φεραία Πριγκίπισσα που αποτέλεσε μία από τις συζύγους του βασιλιά Φίλιππου.

Πρόεδρος και συντονιστής της ημερίδας, στη διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκαν ιστορικά θέματα, ήταν ο Σωκράτης Δεληβογιατζής καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα της ημερίδας είχε ως εξής: Ο Σωκράτης Δεληβογιατζής καθηγητής Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του εργαστηρίου φιλοσοφικής έρευνας πάνω στο φαντασιακό ανέπτυξε το θέμα «Μακεδονία – Θεσσαλία, το μη διαιρέσιμο της γης» υπογραμμίζοντας το πνεύμα ενότητας και τις κοινές καταβολές των δύο περιοχών.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Ιωάννης Μαρκόπουλος καθηγητής Φιλοσοφίας της Τεχνοεπιστήμης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναπτύσσοντας το θέμα «Μακεδονία – Θεσσαλία, μία αρχαιοελληνική ιστορική σχέση και μία σχεδόν ανύπαρκτη φιλοσοφική συγγένεια».

Τρίτος κατά σειρά ομιλητής ήταν ο Ιωάννης Πίκουλας καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Νικησίπολις Φεραία», ενώ η Ζωή Νασίκα δρ. Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας, καθηγήτρια Πανεπιστημίου των Φίλων του Λαού, μίλησε με θέμα «Εικόνες που έχουν σημείο αναφοράς την αρχαιότητα από τη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Φεραίου».

Ο Σταύρος Καρβούνης δικηγόρος – οικονομολόγος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ανέπτυξε, τέλος, το θέμα «Οι συνταγματικές διατάξεις του Ρήγα Φεραίου και το εθνικό δημόσιο χρέος».

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και δόθηκε ραντεβού για την επόμενη ημερίδα.

Ο κ. Νασίκας δώρισε στους ομιλητές βιβλία σχετικά με την περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, τη ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες για την παρουσία τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου