ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ζωντανεύει η πολιτεία του νερού στην Κάρλα

ζωντανεύει-η-πολιτεία-του-νερού-στην-κ-574178

Εναλλακτική πρόταση για τουρισμό δώδεκα μήνες τον χρόνο διατυπώνει ο Βασίλης Καραουλάνης α΄ αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας

Κομβικής σημασίας παράγοντας για την ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού στη Μαγνησία δώδεκα μήνες τον χρόνο είναι η επανασύσταση – αναγέννηση της πολιτείας νερού της λίμνης Κάρλας, σύμφωνα με την καινοτόμα πρόταση που διατυπώνει ο Βασίλης Καραουλάνης α΄ αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας. Εχοντας ως γνώμονα την πολυδιάστατη τουριστική ανάπτυξη της λίμνης Κάρλας, ο γνωστός επιχειρηματίας προτείνει την αναβίωση της ζωής των ψαράδων με παράλληλη διοργάνωση αθλητικών δρωμένων, που θα τονώσουν την επισκεψιμότητα στη Μαγνησία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αναπτύσσοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις θέσεις του, ο κ. Καραουλάνης υπογραμμίζει κατ’ αρχάς ότι «η λίμνη Κάρλα ήταν από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους της Ευρώπης, που από τα αρχαία χρόνια άρχισαν να την κατοικούν και να ασχολούνται με το ψάρεμα, το κυνήγι και την καλλιέργεια γύρω από αυτή και παράλληλα ήταν καταφύγιο για πολλά πουλιά σπανίων ειδών».

Παράλληλα χαρακτηρίζει «τεράστιο λάθος» την αποξήρανση της λίμνης τη δεκαετία του 1960, που αποτέλεσε πλήγμα για τον πολιτισμό της λίμνης. «Η ανασύσταση της λίμνης μετά από 60 σχεδόν χρόνια, μας δίνει τη δυνατότητα να επαναχαράξουμε την ιστορία της, αλλά και να υπογραμμίσουμε τη χρησιμότητα της σε αυτόν τον τόπο» αναφέρει ο κ. Καραουλάνης, ενώ προσθέτει ότι «μέσα από την επανασύστασή της μπορούμε να δημιουργήσουμε την πολιτεία του νερού».

Η καινοτόμα πρόταση τουριστικής ανάπτυξης με επίκεντρο την Κάρλα εστιάζεται στη δημιουργία του χωριού των ψαράδων όπως ήταν παλιά και την αναπαράσταση της ζωής τους στη λίμνη Κάρλα μέσα από τη δημιουργία παραδοσιακών καλυβών πάνω στο νερό.

Ομάδες τουριστών θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν για λίγες μέρες τη ζωή των ψαράδων, να επισκεφτούν τις παραδοσιακές καλύβες όπου ζούσαν κατά ομάδες οι ψαράδες και παράλληλα να πλεύσουν στη λίμνη με τις βάρκες της εποχής, τις λεγόμενες πλατσίδες. Με αυτό τον τρόπο οι τουρίστες «θα έχουν τη δυνατότητα να ψαρεύουν, να κοιμούνται στις καλύβες, να χρησιμοποιούν και να συντηρούν τα παραδοσιακά εργαλεία, όπως ακριβώς τα χρησιμοποιούσαν κάποτε οι αλιείς ή ακόμη και να κάνουν τη βόλτα τους στη λίμνη» εξηγεί ο κ. Καραουλάνης.

Εναλλακτικές ιδέες

Πάγια θέση του είναι ότι η εξειδίκευση στον τουρισμό δημιουργεί νέες εναλλακτικές ιδέες για την προσέλκυση τουριστών σε κάθε περιοχή. Δημιουργεί ιδέες που μπορούν να καταστήσουν έναν τόπο ταξιδιωτικό – τουριστικό προορισμό σε ετήσια βάση, πολύ δε περισσότερο στη Μαγνησία όπου «έχουμε την ευλογία του Θεού να εναλλάσσουμε τοπία, αλλά και το υγρό στοιχείο με τη φύση» υπογραμμίζει.

Σε αυτό το σημείο ο α΄ αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας υπενθυμίζει ότι από την αρχαιότητα η λίμνη Κάρλα, η Βοιβηίδα όπως την αποκαλούσαν παλιά, που βρίσκεται στους πρόποδες του Βορειοδυτικού Πηλίου και ο κάμπος του Δήμου Ρήγα Φεραίου και της Λάρισας ήταν σημείο συνάντησης των αρχαίων ποιητών, με κομβικό ρόλο στην έναρξη της Αργοναυτικής Εκστρατείας, αλλά και της Κενταυρομαχίας που ήταν η σύγκρουση μεταξύ Κενταύρων και Λαπήθων. Στην περιοχή αυτή ο Απόλλωνας ερωτεύτηκε την κόρη του Θεσσαλού Φλεγύα την Κορωνίδα, η οποία απέκτησε τον Ασκληπιό και ο Ερμής ερωτεύτηκε τη θεότητα του Αδη, Βριμώ.

Περιβαλλοντικές δράσεις

Η δημιουργία ενός τουριστικού παρατηρητηρίου – καταφυγίου που θα παρατηρούν οι ενδιαφερόμενοι τα πουλιά και τη ζωή τους στη λίμνη σε συνδυασμό με το μουσείο λιμναίου πολιτισμού της Κάρλας που υπάρχει στα Κανάλια, τη μυθολογία καθώς και τη δημιουργία μιας μικρής τεχνητής πλαζ για διάφορες εκδηλώσεις, θα δώσουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει τη φύση, τη ζωή της λίμνης και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Περιβαλλοντολογικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικές εκδρομές μαθητών, αλλά και η συνεργασία διαφόρων Πανεπιστήμιων από όλο τον κόσμο με οικοδεσπότη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας θα δώσουν νέα προοπτική στην περιοχή μέσα από ερευνητικά προγράμματα για τη ζωή της λίμνης, συνέδρια, αλλά και την εκπόνηση πτυχιακών εργασιών για το οικοσύστημά της.

Αθλητικές διοργανώσεις

Η πρόταση που διατυπώνει ο Βασίλης Καραουλάνης με επίκεντρο την Κάρλα διαρθρώνεται σε πολλά επίπεδα και ενότητες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ο αθλητισμός στην ευρεία του έννοια.

Η διοργάνωση αθλητικών δρωμένων, όπως κλασική διαδρομή του γύρου της λίμνης για αθλητές μεγάλων αποστάσεων ανώμαλων διαδρομών, αλλά και ποδηλασίας, τοξοβολίας, βραδιά ψαρέματος με διαγωνισμούς, αλλά και σύνδεση της Θεσσαλίας μέσα από μεγάλο αθλητικό δρώμενο σε πανελλήνιο επίπεδο, αναμένεται να ενισχύσουν την επισκεψιμότητα στην περιοχή.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του ο κ. Καραουλάνης κάνει λόγο για αγώνες ράφτινγκ, κατάβαση ποταμού με βάρκα και καγιάκ μέσω του ποταμού Ληθαίου που οι συμμετέχοντες θα ξεκινούν από την πόλη των Τρικάλων συναντώντας τον Πηνειό και μέσα από τη διαδρομή του (Τρίκαλα – Λάρισα ) και το κανάλι που διοχετεύει με νερό και συνδέεται με τη λίμνη Κάρλα, εναλλάσσοντας τοπία και εικόνες, θα τερματίζουν στη λίμνη. Η διοργάνωση προτείνεται να πλαισιωθεί με παράλληλες εκδηλώσεις, που θα διαρκούν από το πρωί μέχρι το βράδυ, με φεστιβάλ τραγουδιού και συναυλίες, που θα κρατήσουν αμείωτο το τουριστικό ενδιαφέρον.

Οι παραπάνω προτάσεις «μπορούν να αποτελέσουν το εναρκτήριο λάκτισμα και να δώσουν άλλη πνοή στο βορειοδυτικό μέρος του Πηλίου, αλλά και των πεδινών εκτάσεων του κάμπου του Δήμου Ρήγα Φεραίου και των ομόρων Δήμων της Λάρισας, ανοίγοντας προοπτικές επένδυσης στον εναλλακτικό – αγροτουρισμό με καινούργιες καινοτόμες ιδέες για τη στήριξη της υπαίθρου και της οικονομικής ανάπτυξης των κατοίκων. Γιατί η Μαγνησία και η Θεσσαλία μπορούν και πρέπει να έχουν τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο» υπογραμμίζει, κλείνοντας, ο Βολιώτης επιχειρηματίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου