Eργο - κόσμημα το Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ρήγα Φεραίου

Τελευταία ενημέρωση: 2019-03-24, 12:45:14
Eργο - κόσμημα το Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ρήγα Φεραίου

Αισθητική αναβάθμιση του ανενεργού κτιρίου από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου με στόχο την επανάχρησή του

Εργο - κόσμημα για τον Δήμο Ρήγα Φεραίου θα αποτελέσει το Αθλητικό Κέντρο, που τίθεται προς υλοποίηση.Ο χώρος που θα δημιουργηθεί το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Ρήγα Φεραίου βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από τη λίμνη Κάρλα.

Στόχος είναι η ανακατασκευή του κτιρίου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, με σκοπό την αισθητική του αναβάθμιση και τη δυνατότητα χρήσης του μελλοντικά.

Με την ανακατασκευή του ανενεργού κτιρίου, με την κατάλληλη διαμόρφωση εσωτερικά και εξωτερικά και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και την εφαρμογή της νέας του χρήσης για αθλητικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες θα επιτευχθούν η επανάχρησή του και η λειτουργική επανένταξή του στον αστικό ιστό του οικισμού Στεφανοβικείου, στα όρια του οικισμού Ριζομύλου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας δήλωσε σχετικά: «Το όραμά μας για ένα σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο είναι η πρότασή μας για τη νεολαία του Δήμου μας και γίνεται πράξη».

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Η τεχνική περιγραφή αφορά στην αρχιτεκτονική μελέτη της ανακατασκευής ανενεργού κτιρίου, του πρώην Γεωργικού Συνεταιρισμού και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του.

Το ανενεργές κτίριο, διαστάσεων 20,20Χ49,60 μ2, αποτελείται από τρεις αίθουσες α, β, γ.

Η ενιαία αίθουσα α του ανενεργού κτιρίου, διαστάσεων 20,20Χ35,00 μ2, θα διαμορφωθεί σε αθλητικό χώρο μπάσκετ και βόλεϊ με έναν χώρο πτυσσόμενων κερκίδων για την παρακολούθηση παιχνιδιών. Ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων και ιδιαίτερα πολιτιστικών.

Η αίθουσα β του ανενεργού κτιρίου, διαστάσεων 20,20Χ7,00 μ2, θα διαμορφωθεί κατά ένα μέρος με τουαλέτες, αποδυτήρια αθλητών και το άλλο μέρος θα διαμορφωθεί σε κυλικείο - αναψυκτήριο. Στο κτίριο θα κατασκευαστούν ειδικοί χώροι υγιεινής των ΑΜΕΑ. Η αίθουσα γ, διαστάσεων 20,20Χ7,00 μ2, προτείνεται ως αίθουσα γυμναστικής. Την εν λόγω αίθουσα θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιούν και οι Χορευτικοί Σύλλογοι του Δήμου για τα μαθήματα χορού.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις διατηρούν το κτίριο, δεν αλλοιώνουν τα αρχιτεκτονικά και αισθητικά του χαρακτηριστικά και γίνεται χρήση εφαρμογών φιλικών προς το περιβάλλον, καθώς επίσης υιοθετούνται αρχές και υλικά βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης έχουν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του κτιρίου μέσω της λειτουργίας του, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου ως εστία αθλητική, πολιτιστική, τουριστική, αλλά και ως χώρου επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η προτεινόμενη παρέμβαση θα εξυπηρετήσει επίσης ανάγκες της περιοχής για σύγχρονους αθλητικούς πολιτιστικούς - εκπαιδευτικούς σκοπούς, η ανάπτυξη των οποίων λαμβάνει υπόψη τα νέα πρότυπα (αθλητικά, παιδαγωγικά, περιβαλλοντικά και πολιτισμικά) διαμόρφωσης αντίστοιχων χώρων, ως μέσο βελτίωσης της ελκυστικότητας του οικισμού ως τουριστικός προορισμός.Οι παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, καθώς και πρασίνου.

 

Περιβάλλων χώρος

Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, έκτασης περίπου 24 στρεμμάτων, θα κατασκευαστούν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5, δύο γήπεδα τένις, παιδική χαρά, χώρος καθιστικού – αναψυκτηρίου, τεχνητή λίμνη, υπαίθριο θέατρο και αλσύλλιο πελαργών, διαδρομές για τρέξιμο, ποδηλασία ή περπάτημα αναψυχής.

 

Κατασκευή τεχνητής λίμνης

Η μικρή τεχνητή λίμνη με την ξύλινη πεζογέφυρα δημιουργείται κεντρικά του χώρου στη νοτιοανατολική πλευρά και θα αποτελεί έναν υδάτινο κήπο συμβάλλοντας στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.

 

Κατασκευή ξύλινης πεζογέφυρας

Η ξύλινη πεζογέφυρα προβλέπεται να έχει μήκος 7 - 10 μ., ανάλογα με την τελική διαρρύθμιση των άκρων της τεχνητής λίμνης και πλάτος 1,50 μ. Η μορφή της θα είναι απλή και θα αποτελείται από ξύλινες οριζόντιες δοκούς, με δάπεδο από ξύλινες σανίδες πλάτους 20 εκ. και πάχους 5 εκ. από ξυλεία κατάλληλη για εξωτερικούς χώρους, οι οποίες θα φέρουν αντιολισθητικές εγκοπές παράλληλα στη διάσταση του μήκους τους. Θα τοποθετηθούν προστατευτικά κιγκλιδώματα από ξυλεία σε ύψος 1,00 μ. για την προστασία των διερχόμενων.

 

Αλσύλλιο πελαργών

Προβλέπεται χώρος πρασίνου όπου θα τοποθετηθούν ξύλινοι στύλοι της ΔΕΗ που στην απόληξή τους θα υπάρχει μεταλλική στεφάνη, στην περίμετρό της εσωτερικά θα τοποθετηθούν κλαδιά, που θα αποτελέσει φωλιά πελαργών. Το Στεφανοβίκειο είναι πέρασμα πελαργών, όπου κάνουν τις φωλιές τους σε τυχαίες θέσεις στον οικισμό πάνω σε υφιστάμενους στύλους της ΔΕΗ.Οι φωλιές θα τοποθετηθούν στο αλσύλλιο που θα δημιουργηθεί στον ανωτέρω χώρο και θα αποτελέσει ένα αξιοθέατο της περιοχής. Η προτεινόμενη παρέμβαση θα αποτελέσει πόλο έλξης και επισκεπτών της περιοχής και ιδιαίτερα των επισκεπτών στη λίμνη Κάρλα που απέχει δύο χιλιόμετρα από τον χώρο παρέμβασης. Η δαπάνη των εργασιών της προτεινόμενης παρέμβασης προϋπολογίζεται στο ύψος του 1.500.000 ευρώ.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
4
=