ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Δράση 14 χρόνων του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας

δράση-14-χρόνων-του-μουσείου-λιμναίου-πο-585619

Τον δέκατο τέταρτο χρόνο λειτουργίας του διανύει το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας, που έχει υποδεχτεί περίπου 23.000 επισκέπτες το συγκεκριμένο διάστημα, ο κύριος αριθμός των οποίων ήταν μαθητές όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης.

Μέλημα του Μουσείου είναι οι μαθητές – επισκέπτες να διαμορφώσουν μια πλήρη εικόνα για την πορεία της λίμνης Κάρλας στον χρόνο και για τον πολλαπλό τρόπο με τον οποίο επέδρασε και επιδρά σε ποικίλους τομείς του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Με δεδομένο, όμως, ότι οι μαθητές στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης προσλαμβάνουν καλύτερα μηνύματα και γνώσεις αν ακολουθηθεί η βιωματική διαδικασία, οι υπεύθυνοι του Μουσείου έχουν εκπονήσει για όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης μια σειρά από εκπαιδευτικά/περιβαλλοντικά προγράμματα.

Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα

Στα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα του Μουσείου περιλαμβάνονται:

«Το κάλεσμα του Ηταύρου» που απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, καθώς το υλικό του είναι διαβαθμισμένο, ώστε να είναι προσιτό και κατάλληλο για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Το πρόγραμμα «Ενημερώνομαι – Προφυλάσσομαι – Δραστηριοποιούμαι» με βαλιτσάκι ενημερωτικού υλικού που το Μουσείο διαθέτει στα σχολεία, καθιστά τους μαθητές, μετά από σχετική ενημέρωση, πολλαπλασιαστές πληροφοριών και οδηγιών προφύλαξης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Το πρόγραμμα με το γενικό τίτλο «Παιχνίδια στη λίμνη του θεού Απόλλωνα» χωρίζεται σε θεματικές ενότητες που αφορούν σε όλες τις περιόδους της ιστορίας της Κάρλας (ζωή στη λίμνη, αποξήρανση, η Κάρλα ως πεδιάδα, επανασύσταση) και απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας. Στοιχεία υπάρχουν και στην ιστοσελίδα e-yliko του Υπουργείου Παιδείας.

Επίσης υλοποιούνται τα προγράμματα «Κάρλαξ ο λιμνοβάτραχος», στην «Καλυβούπολη», «Περιπέτειες στη λίμνη», εργασίες για μικρές ομάδες μαθητών όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, ενώ οι μαθητές Λυκείων μπορούν να συνεργαστούν με το Μουσείο και να εκπονήσουν εργασία στο πλαίσιο του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας που διδάσκεται στην Α΄ και στη Β΄ τάξη.

Περιβαλλοντικές δράσεις

Το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας στη διάρκεια των 14 χρόνων λειτουργίας του σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της περιοχής διοργανώνει ανοικτές στον κόσμο εκδηλώσεις που στοχεύουν στην προβολή της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς με απώτερο σκοπό τη διατήρηση, την ανανέωσή της και τη δημιουργία πολιτιστικής ταυτότητας της παρακάρλιας περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό διοργάνωσε ημερίδες, ανέλαβε την οργάνωση τριών ημερίδων στον Ριζόμυλο, στα Κανάλια και στο Βελεστίνο με δημόσια κοινωνική διαβούλευση των φορέων, του Πανεπιστημίου, του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, του Δήμου Ρήγα Φεραίου, των κατοίκων της περιοχής με θέματα το περιβάλλον, την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την ταυτότητα της περιοχής της Κάρλας.

Επίσης σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και τον Δήμο Βόλου το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. πραγματοποίησε τον πρώτο οικολογικό γύρο Κάρλας με ποδηλατοπορεία γύρω από τη δημιουργούμενη λίμνη, συμμετείχε ως συνδιοργανωτής στον 13ο ημιμαραθώνιο Κάρλας, έχει φιλοξενηθεί σε αφιερώματα, ενώ έχει αδελφοποιηθεί και φιλοξενήσει πολλούς συλλόγους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας, αντλώντας δύναμη από την εκτίμηση του κόσμου, συνεχίζει τις δράσεις του με γνώμονα πάντα την προβολή του κάρλιου πολιτισμού και την προστασία του περιβάλλοντος της λίμνης» υπογραμμίζει ο πρόεδρος Σωτήρης Γκανάτσιος.

Για τον προγραμματισμό της επίσκεψης (με τηλεφωνικό ραντεβού), καθώς και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά στα τηλέφωνα 24210-58659, 24210 22647, 6977334733 και 6971824700, e-mail: [email protected] www.boebes-karla.gr.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου