ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αφιέρωμα στον Ρήγα

αφιέρωμα-στον-ρήγα-616700

Παρουσίαση βιβλίου του Λουκά Αξελού για τον μεγάλο διαφωτιστή

Παρουσίαση του βιβλίου του Λουκά Αξελού «Ρήγας Βελεστινλής. Ο πατέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας» διοργανώνεται την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 19.00 στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «Μιχάλης Επ. Ζαφειρόπουλος» (Ακαδημίας 60), από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τις εκδόσεις «Στοχαστής».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Λαοκράτης Βάσσης φιλόλογος, συγγραφέας, δρ. Δημήτρης Καραμπερόπουλος ιστορικός της Ιατρικής, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα, Γιώργος Μανιάτης ομότιμος καθηγητής Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Μητρόπουλος νομικός και ο συγγραφέας του βιβλίου Λουκάς Αξελός. Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Κ. Βερβεσός.

«Ο Ρήγας είναι ο κατεξοχήν πόλος θετικής αναφοράς για τον νεότερο Ελληνισμό. Είναι αυτός που, χωρίς διάθεση υπερβολής, θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε αρχιτέκτονα, προπαρασκευαστή και πατέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Θα επικεντρωθώ στα βασικά στοιχεία του στρατηγικού του σχεδίου για την απελευθέρωση της Ελλάδας, που σαν θεμέλιους λίθους του είχε τον δημοκρατικό πατριωτισμό και τη βαθύτατη πεποίθησή του ότι πρέπει να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις» υπογραμμίζει ο συγγραφέας.

Ο Ρήγας ήταν προσωπικότητα του ενιαίου ιστορικού χώρου που καλύπτει τα Βαλκάνια και τη Μικρά Ασία ώς την Εγγύς Ανατολή και που είχε παραμείνει ως και την ύστερη οθωμανική περίοδο κοινός διοικητικά. «Το οθωμανικό καθεστώς ήταν η απεχθέστερη μορφή απολυταρχίας. Η άποψη του Ρήγα είναι κατηγορηματική επ’ αυτού και κονιορτοποιεί όλες τις ύστερες κατασκευές της ιστορικής αναθεωρητικής σχολής περί «καλής και ανεκτικής» Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» συμπληρώνει ο Λουκάς Αξελός.

Ως εκ τούτου για τον Ρήγα το ζήτημα της βίαιης ανατροπής της αποτελούσε κεντρική του επιλογή. Στη θέση της έπρεπε, κατ’ αυτόν, να μπει η Ελληνική Δημοκρατία. Ενα κοσμικό, δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, στηριγμένο στις αρχές της αρχαίας Ελληνικής Δημοκρατίας και τις σύγχρονές της, της Αμερικανικής και Γαλλικής Επανάστασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου