Κομβικής σημασίας η Κάρλα

Τελευταία ενημέρωση: 2019-02-09, 16:15:23
Κομβικής σημασίας η Κάρλα

Αναγκαία η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εφαρμοστικού σχεδίου για τη διαχείριση των υδάτων

 

Ο υδάτινος πλούτος της Θεσσαλίας και τα προβλήματα στη διαχείρισή του αναδείχτηκαν σε ημερίδα της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με κομβικό σημείο την επισήμανση ότι η Θεσσαλία έχει άμεση ανάγκη από έργα ταμίευσης του νερού για να εξασφαλίσει νερό τόσο για τους κατοίκους της και τη βιομηχανία, όσο και για τον μεγάλο καταναλωτή τη γεωργία.

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας με τίτλο «Θεσσαλία και ο υδάτινος πλούτος της. Οι νέες προκλήσεις στη γεωργία και στην υδροηλεκτρική ενέργεια, η νέα λίμνη Κάρλα», που διοργάνωσε η Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ) στις 5 Φεβρουαρίου στην Αθήνα στην αίθουσα του ΤΕΕ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Θεσσαλίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της ΕΘΕΜ Ιωάννης Καλλές, ο δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Γεώργιος Κωτσός, ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Απόστολος Μπίλλης, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Θεσσαλίας,  Χρήστος Κέλλας βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ και Κώστας Στεργίου βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ. Χαιρετισμό απέστειλαν επίσης οι Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Αννα Βαγενά βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Καντερές πρ. βουλευτής Ανατολικής Αττικής της ΝΔ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν ο εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις που αναπτύχθηκαν.

Η καθηγήτρια Ιφιγένεια Κάγκαλου πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας η οποία παρουσίασε την εισήγηση με τίτλο «Καλωσορίζοντας τη νέα λίμνη Κάρλα: Επαληθεύονται οι προσδοκίες μας;», αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας του νέου ταμιευτήρα, αλλά και στις δυσκολίες και προκλήσεις από τη διαχείριση του νέου οικοσυστήματος στο μέλλον.

Οπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων «η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας με βάση τον σχεδιασμό της, αλλά και την προβλεπόμενη λειτουργία της θα μπορούσε να βρίσκεται στον πυρήνα της δημιουργίας «πράσινων υποδομών» σε επίπεδο ΕΕ. Σήμερα έχουν σχεδιαστεί μέτρα προστασίας και βελτίωσης της οικολογικής κατάστασης, με επισπεύδουσες τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, καθώς επίσης και μέτρα για τη βιοποικιλότητα με επισπεύδοντα τον Φορέα Διαχείρισης». Παράλληλα επισήμανε ότι «τα έργα αποκατάστασης των υγροτοπικών οικοσυστημάτων είναι συνήθως σύνθετα, δαπανηρά και εμφανίζουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, καθώς μεταβάλλονται οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Βασικός στόχος του Φορέα Διαχείρισης είναι η αποκατάσταση των λειτουργιών της Κάρλας, έτσι ώστε να προσφέρει τις οικοσυστημικές υπηρεσίες της».

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θεοφάνης Γέμτος, ο οποίος παρουσίασε την εισήγηση με τίτλο «Η Θεσσαλία μπροστά σε νέες προκλήσεις: Διαχείριση υδάτων για οικολογική αναβάθμισή της και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα», αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλία από την καταστροφική διαχείριση των υδάτων στο θεσσαλικό υδατικό διαμέρισμα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ο κ. Γέμτος τεκμηρίωσε επίσης την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων Ανω Αχελώου (Συκιά και σήραγγα μεταφοράς) θεωρώντας ως ιδιαίτερα σημαντική τη συμβολή τους στην κάλυψη των υδατικών ελλειμμάτων, αλλά και την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της γεωργίας για το μέλλον και στις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ενώ σημείωσε ότι «κρίνονται απόλυτα αναγκαία – ειδικά στον τομέα της εκτέλεσης - η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εφαρμοστικού σχεδίου, ο προσδιορισμός προτεραιοτήτων για υλοποίηση νέων έργων και παράλληλα η εφαρμογή των πολιτικών και δράσεων που αναφέρονται στο εγκεκριμένο ΣΔΥ (εξοικονόμηση νερού, μέτρα περιορισμού στην κατανάλωση, κίνητρα εγκατάστασης καινοτόμων συστημάτων κ.ο.κ.)».

Αναγκαία τα έργα του Αχελώου

Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μαμάσης ανέπτυξε την εισήγηση με θέμα: «Η τραγωδία της υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα της κρίσης» και παρουσίασε τα σημαντικά πλεονεκτήματα της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Επεσήμανε, επίσης, την καθυστέρηση στη δημιουργία νέων υδροηλεκτρικών έργων και επέκρινε την εγκατάλειψη των έργων Ανω Αχελώου και τους κινδύνους που αυτή προκαλεί.

Στη συνέχεια η Γλυκερία Σιούτη καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών αναφέρθηκε στη σημερινή νομική κατάσταση των έργων του Αχελώου με ειδική αναφορά στις αιτήσεις ακύρωσης κατά των σχεδίων διαχείρισης που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας την επόμενη (6/2), ενώ ο κ. Αγγελος Ζαχαρόπουλος, επίτιμος διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τ. γενικός διευθυντής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των υπόγειων υδάτων και στο γενικότερο πρόβλημα της Θεσσαλίας.

Ακολούθησαν, επίσης, παρεμβάσεις πολλών επιστημόνων και πολιτικών.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο γραμματέας του Δ.Σ. της Ε.ΘΕ.Μ., δικηγόρος Φώτης Γιαννούλας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Κρις Σπύρου πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, πρώην γερουσιαστής ΗΠΑ, Νίκος Καλλές πρώην βουλευτής Ν. Μαγνησίας, Παναγιώτης Σκοτινιώτης πρ. βουλευτής Ν. Μαγνησίας, Κώστας Τζανακούλης πρ. δήμαρχος Λαρισαίων, Δημήτρης Αρχοντής πρ. δήμαρχος Καρδίτσας, πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Θεσσαλικών Συλλόγων Αττικής, πολλοί Θεσσαλοί και φίλοι της Θεσσαλίας.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
4
=