ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Από τη Βραζιλία… στο Στεφανοβίκειο

από-τη-βραζιλία-στο-στεφανοβίκειο-450169
Πεκάν, αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, κάσιους, φουντούκια, αλλά και πολλοί άλλοι, περισσότερο ή λιγότερο εξωτικοί κάθε φορά, οι ξηροί καρποί από πολλούς καταναλώνονται κατά κόρον, τόσο συνοδεύοντας το ποτό ή το κρασί μας, όσο και ως συστατικό διάφορων γλυκών ή αλμυρών πιάτων. Σε κάθε περίπτωση, οι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή, θρεπτική και νόστιμη διατροφική επιλογή και γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό μας, όχι μόνο σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις, αλλά και στο πρωινό, το σνακ ή το γεύμα μας.
Ποικιλίες ξηρών καρπών και η προέλευση ακόμα περισσότερων από το εξωτερικό. Ποιος θα φανταζόταν όμως ότι τα καρύδια πεκάν ή αλλιώς Hickoy «πατρίδα» των οποίων είναι η Βραζιλία και κύρια καλλιεργητική χώρα οι ΗΠΑ θα καλλιεργούνταν και στην Μαγνησία; Καρύδια βραζιλιάνικα από το τόπο μας λοιπόν και συγκεκριμένα από το Στεφανοβίκειο!
Ο 75χρονος Γιώργος Μακρής, συνταξιούχος δάσκαλος, είναι ο πρώτος και ένας από τους ελάχιστους ακόμα παραγωγούς πεκάν στην Ελλάδα. Πριν από περίπου 10 χρόνια αποφάσισε να πρωτοπορήσει ξανά – ήταν από τους πρώτους στην περιοχή της Μαγνησίας που καλλιέργησε φιστίκια Αιγίνης και πλέον διατηρεί συνολικά 56 στρέμματα (!) – φυτεύοντας 47 δέντρα σε πέντε στρέμματα στο Στεφανοβίκειο.
«Μου άρεσε από πάντα να ασχολούμαι με τα αγροτικά και με τις καλλιέργειες και μάλιστα τις παράξενες», αναφέρει ο κ. Μακρής. «Κάποια στιγμή είδα ένα ντοκιμαντέρ για τα καρύδια πεκάν, που στην όψη του μοιάζει με ένα μεγάλο βελανίδι, έψαξα στο ίντερνετ και τώρα έχω φτάσει εδώ που βλέπετε».
Δεν χρειάζεται νερό
δεν καταστρέφεται από τον καιρό!
Η καλλιέργεια των καρυδιών πεκάν είναι ίσως μια από τις πιο εύκολες καλλιέργειες καθώς δεν μπορεί να υποστεί ζημιές από τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες ενώ δεν χρειάζεται και μεγάλη ποσότητα νερού.
Όπως αναφέρει ο κ. Μακρής τα δέντρα δεν καίγονται ούτε από το κρύο αλλά ούτε και από τις πολλές ζέστες ωστόσο το μοναδικό πρόβλημα που ίσως αντιμετωπίσει κανείς είναι πως δεν θα έχουν επαρκή καρποφορία αν είναι πολύ βροχερό το καλοκαίρι.
«Επειδή είναι μια καλλιέργεια τροπική που σημαίνει ότι θέλει ζέστες και επειδή εδώ δεν έχουμε τόσες πολλές αν βρέξει ή δεν κρατήσει πολύ η καλοκαιρινή περίοδος τότε μπορεί η καρποφορία να έχει πρόβλημα αλλά συνήθως αυτό δεν συμβαίνει», αναφέρει ο κ. Μακρής.
Μέσα στο Μάρτιο είναι η καλύτερη εποχή για τον εμβολιασμό τους, ενώ είναι και μια καλλιέργεια που απαιτεί ελάχιστο νερό. Ακόμα σημαντικότερο το γεγονός πως στα καρύδια πεκάν δεν είναι αναγκαία η χρήση φυτοφαρμάκων!
«Εδώ και δέκα χρόνια έχω χρησιμοποιήσει μόνο ένα μηκυτοκτόνο και αυτό όταν είδα ότι χρειάζεται. Ουσιαστικά πρόκειται για μια καλλιέργεια που μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ακόμα και βιολογική», τονίζει ο κ. Μακρής!
Υπόσχεται σημαντικά κέρδη
«Αν κάποιος καλλιεργεί συστηματικά για παράδειγμα 47 δέντρα όπως έχω εγώ, τότε θα μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του πλούσιο». Αυτό είπε ο κ. Μακρής όταν τον ρώτησα για τα κέρδη από μια καλλιέργεια πεκάν.
«Είναι μια πλούσια καλλιέργεια και πιστεύω ότι αποτελεί το μέλλον για την Ελλάδα αλλά και για την περιοχή μας. Αυτή τη στιγμή εισάγουμε αρκετούς τόνους, γιατί όχι να τους παράγουμε εμείς;» αναρωτιέται.
Η καρυδιά πεκάν μπαίνει σε καρποφορία από τον 4ο – 5ο χρόνο μετά τη φύτευσή της στον οπωρώνα. Οι μεγάλες της αποδόσεις επιτυγχάνονται από δέντρα ηλικίας πέραν των 15 χρόνων. Η παραγωγική ζωή του δέντρου υπολογίζεται πάνω από 100 χρόνια και στις ΗΠΑ αναφέρονται περιπτώσεις δέντρων ηλικίας πάνω από 150 χρόνια με πολύ ικανοποιητική παραγωγή.
Κρατηθείτε: Ένα δέντρο καρυδιά πεκάν μπορεί να παράξει (σε κάθε καλλιεργητική περίοδο) έως και 400 κιλά! Παραγωγή πραγματικά αστρονομική!
Βέβαια αστρονομικά μπορούν να είναι και τα κέρδη καθώς τα καρύδια πεκάν πωλούνται προς 5-6 ευρώ το κιλό με το κέλυφος, ενώ μόνο η ψίχα ξεκινά από 7 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10!
Κόστος καλλιέργειας
Το κάθε δενδρύλλιο κοστίζει για να το προμηθευτεί κανείς από 35 έως και 40 ευρώ, ωστόσο ο κ. Μακρής προσφέρει σε όποιον το επιθυμεί τόσο την τεχνογνωσία, όσο και τη δυνατότητα να εμβολιάσει τα δέντρα για να μην αναγκαστούν να πληρώσουν το κόστος αγοράς.
«Όποιος θέλει μπορεί να έρθει να του δώσω καρπούς να τους φυτέψει και στη συνέχεια μόλις αρχίσει να ξεπετάγεται το δέντρο να έρθει να το εμβολιάσουμε, γιατί αλλιώς θα παραμείνει άγριο», επισημαίνει ο κ. Μακρής.
Τα δέντρα μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 40 μέτρα ύψος – ο κ. Μακρής τα διατηρεί σε μικρό ύψος – ενώ σε κάθε κλαδί μπορούν να βγούνε μέχρι και 9-10 καρύδια. Πρέπει να φυτεύονται σε απόσταση 11 μέτρων το ένα από το άλλο και αυτό γίνεται ακριβώς επειδή έχουν μεγάλο μέγεθος.
Καρύδια… όπως ελαιόλαδο
Τα καρύδια εμφανίστηκαν αρχικά μάλλον κάπου στην κεντρική Ασία. Ήταν όμως γνωστά και στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη και ήταν ένας καρπός αφιερωμένος στο Δία.
Το πεκάν έχει λεπτό κέλυφος και είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη γιατί χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική (όχι σε μεγάλες ποσότητες, γιατί μπορεί να γίνει «βαριά» η γεύση του γλυκού), η γεύση του δεν είναι πικρή και στυφή και έχει ωραίο άρωμα.
Είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (όπως σελήνιο και ψευδάργυρο), δίνουν πολύ μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, λίγο σίδηρο, καθώς και βιταμίνη Ε. Μάλιστα, μία χούφτα καρύδια πεκάν αναφέρουν ότι δίνουν τόση βιταμίνη Ε όση και μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο! Το σπουδαιότερο ίσως είναι η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Κ, μια βιταμίνη που συντίθεται κυρίως στο έντερο, αλλά τα καρύδια την προσφέρουν σε μεγαλύτερη ποσότητα.
Μαζί με όλα τα παραπάνω αυτό που τα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα καρύδια είναι ότι είναι τα μόνα καρύδια που μπορεί να ανοίξει κάποιος χωρίς καρυοθραύστη, παράγεται λάδι πλούσιο σε ακόρεστα για τις σαλάτες αλλά και αλεύρι για τα γλυκίσματα.
ΙΝΦΟ
· Καταγωγή: Βραζιλία
· Παραγωγή: Στεφανοβίκειο
· Θερμίδες: 200 ανά 28 γραμμάρια
· Περιέχουν:
-Βιταμίνη Β1 που βοηθά στην αντιμετώπιση των διαταραχών περιφερειακών νεύρων και αποφυγή στρες
-Βιταμίνη Α που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε μολύνσεις
-Βιταμίνη Β2 που διαφυλάσσει την υγεία του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών
-Μια πλούσια που περιέχει καρύδια πεκάν ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο χολολιθίασης στις γυναίκες
-Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου