ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Σε νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου

σε-νέα-συνεδρίαση-του-δημοτικού-συμβο-851206

Νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου για την Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση της βιομάζας. Διχασμένο το Συμβούλιο ως προς την τελική εκτίμηση εάν και κατά πόσο η συγκεκριμένη επένδυση θα αποβεί ωφέλιμη για την περιοχή.

Η έλλειψη σαφούς και ολοκληρωμένης ενημέρωσης προκαλεί αρρυθμίες στη λήψη μίας ξεκάθαρης απόφασης στη νέα συνεδρίαση, που εκτός απροόπτου θα γίνει μέσα στην εβδομάδα παρουσία των επενδυτών, θα καθοριστεί η στάση της Δημοτικής Αρχής και του Συμβουλίου συνολικά.

Στην έκτακτη συνεδρίαση που έγινε πριν από τρεις μέρες το Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει προθεσμία δέκα ημερών στην εταιρεία ENGAL προκειμένου ολοκληρωμένα να παρουσιάσει το επενδυτικό της σχέδιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει άγνοια για την αδειοδότηση της μονάδας, ενώ δεν αποκλείονται ακόμη και κινητοποιήσεις εάν κριθεί ότι η επένδυση τελικά δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον και υποκρύπτονται άλλες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί η επένδυση είναι στο τελικό στάδιο, καθώς το Μάιο θα αρχίσει να κατασκευάζεται και προβλέπεται να λειτουργήσει εντός 18 μηνών.

Μόλις προχθές εκπρόσωποι της πολιτικής κίνησης των Οικολόγων Πράσινων της Μαγνησίας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη λειτουργία της Μονάδας σε συνάντηση που επεδίωξαν με τη Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν μία τέτοια μονάδα θα επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών χωρίς να προσφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι από την εταιρία γίνεται προσπάθεια η καύση σκουπιδιών να παρουσιαστεί ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας ανταγωνιστική προς την ηλιακή και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η μονάδα αυτή εντάσσεται στη λογική αύξησης της παραγωγής σκουπιδιών και της κατανάλωσης ενέργειας και επομένως αντιστρατεύεται την πολιτική εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας, η οποία υποκριτικά προτείνεται μόνο προς τους οικιακούς καταναλωτές. Η καύση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ρεαλιστική λύση για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Η πολιτική της χώρας και της περιοχής μας θα έπρεπε να επιδιώκει την μείωση της παραγωγής σκουπιδιών, την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου