ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στην Καισάρεια το ΓΕΛ Βελεστίνου

στην-καισάρεια-το-γελ-βελεστίνου-695755

Στην Καισάρεια της Καππαδοκίας βρέθηκε αποστολή του Γενικού Λυκείου Βελεστίνου, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ ανταλλαγής μαθητών με τίτλο «Η διατροφή ως μάθημα στο σχολείο». Το Γενικό Λύκειο Βελεστίνου συμμετέχει με θέμα την εφηβική διατροφή στο σχολείο, τις διατροφικές συνήθειες των νέων σήμερα και τις διατροφικές συνήθειες του παρελθόντος, μαζί με σχολεία άλλων τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών, Ισπανίας, Κύπρου, Σλοβακίας και Τουρκίας και ένα ακόμη ελληνικό σχολείο.

Tο πρόγραμμα είναι διετές και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2020. Ο στόχος του προγράμματος είναι να δραστηριοποιηθούν οι μαθητές σε ποικίλους εκπαιδευτικούς τομείς αποκομίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολλαπλά οφέλη.

Η επταμελής ελληνική αποστολή μαθητών και εκπαιδευτικών των δύο σχολείων από την Ελλάδα που συντονίζουν το πρόγραμμα όλης της σύμπραξης, το Γυμνάσιο Αιανής Κοζάνης και το ΓΕΛ Βελεστίνου, βρέθηκε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας για την πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση του προγράμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε από 25 έως 30 Νοεμβρίου.

Συμμετείχε σε πληθώρα δραστηριοτήτων που διοργάνωσε με άψογο τρόπο το τουρκικό σχολείο Yahya Kemal Beyatli, ενώ οι Ευρωπαίοι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στη σύμπραξη φιλοξενήθηκαν σε σπίτια Τούρκων συμμαθητών τους και είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ζήσουν την καθημερινή ζωή των συμμαθητών τους, ενώ δήλωσαν συγκινημένοι από τη φιλοξενία των οικογενειών κι ενθουσιασμένοι από την εμπειρία. Ειδικότερα, οι Ελληνίδες μαθήτριες βρήκαν πολλά κοινά διατροφικά στοιχεία στο εργαστήριο πίτας και τραχανά και γενικά στις παραδοσιακές τροφές και συνήθειες διατροφής στις οικογένειες που τις φιλοξένησαν.

Την τελευταία ημέρα της συνάντησης οι φιλοξενούμενοι μαθητές ετοίμασαν τις δικές τους παραδοσιακές συνταγές για τους οικοδεσπότες, δέχτηκαν δώρα και αποχαιρετίστηκαν με την αίσθηση ότι καινούργιες φιλίες γεννήθηκαν και με την πεποίθηση όλων ότι η αλληλογνωριμία και η αλληλεπίδραση των λαών είναι οι πιο σταθερές εγγυήτριες της ειρήνης σε μια Ευρώπη που δονείται από το φάντασμα της ξενοφοβίας και του εθνικισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου