ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πρωτοβουλίες αναλαμβάνειτο Τοπικό Συμβούλιο Κερασιάς

πρωτοβουλίες-αναλαμβάνειτο-τοπικό-σ-456392

Στο πόδι Κερασιά και Κανάλια για τις «συγχωνεύσεις» σχολείων. Έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δυναμική παρέμβαση από το Τοπικό Συμβούλιο Κερασιάς,  το οποίο αναφέρεται στην ιστορικότητα αυτών των σχολείων που προτείνεται να καταργηθούν και ενώ οι κάτοικοι της περιοχής προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις και όχι τυχαία.
Οι συγχωνεύσεις που προτείνονται, όπως εκτιμούν οι κάτοικοι, παραπέμπουν «σε ασκήσεις επί χάρτου». Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, οι μαθητές του Γυμνασίου της Κερασιάς να μεταφέρονται στο Βελεστίνο για το σχολείο. Συγκοινωνία με το υπεραστικό ΚΤΕΛ από Κερασιά και Κανάλια για Βελεστίνο δεν υπάρχει. Οι μαθητές υποχρεωτικά θα μεταφέρονται είτε με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα των γονιών τους είτε θα πρέπει να μισθωθούν «σχολικά» που θα αναλάβουν αυτό το έργο, πράγμα που φαντάζει δύσκολο και ταυτόχρονα κοστοβόρο. Εάν οι συγχωνεύσεις γίνονται για λόγους περικοπών , περιμένει κανείς να αναλάβει η Πολιτεία το κόστος για την μεταφορά μαθητών; αναρωτιούνται οι κάτοικοι της περιοχής.
 
«Να μετοικήσουμε αλλού;»
 
«Με την εφαρμογή του Καλλικράτη στα σχολεία έγινε γνωστό σε όλους μας μέσω των ΜΜΕ η κατάργηση – συγχώνευση κάποιων σχολείων» επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση στον «Τ» η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κερασιάς Αντωνία Χασιώτη και συνεχίζοντας υπογραμμίζει:
«Έχουμε ένα σχολείο χτισμένο στις πιο δύσκολες εποχές μετά τον πόλεμο του 1940-1944 που είχαν καεί τα πάντα στο χωριό μας. Το διατηρήσαμε σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και το εξοπλίσαμε με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ό,τι ήταν απαραίτητο. Έγινε ολοήμερο και τα παιδιά μας πηγαίνοντας στο γυμνάσιο είχαν τα απαραίτητα εφόδια ώστε να συναγωνίζονται τους άλλους μαθητές των μεγαλύτερων σχολείων.
Στην πάνω Κερασιά πριν τον πόλεμο μίσθωναν οι κάτοικοι και οι ευεργέτες του χωριού τους δασκάλους για να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα.
Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα προφασιζόμενοι την εξοικονόμηση πόρων ή την καλύτερη διδασκαλία για να κλείσουμε αυτά τα σχολεία.
Τα χωριά μας ερημώνουν και κάθε μέρα περισσότερο. Δυστυχώς δεν κάνουμε τίποτα για να δώσουμε κίνητρα για την αποκέντρωση και την αξιοποίηση των χωριών.
Το σχολείο μας έχει 17 μαθητές, πιστεύουμε ότι αξίζει να λειτουργεί γιατί όπου κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή.
Δεν κάνουμε μικροπολιτική, αλλά αν κλείσουν τα σχολεία μας δεν έχουμε λόγο να υπάρχουμε στα χωριά μας».
Την ίδια έντονη αντίδραση εκφράζει το Τ.Σ. Κερασιάς και για την κατάργηση του Γυμνασίου – Λυκείου Καναλίων. Ένα σχολείο που λειτουργεί εδώ και πενήντα χρόνια με ενέργειες του Καναλιώτη καθηγητή Γκαβαρδίνα με άριστες κτηριακές εγκαταστάσεις και εργαστήρια.
Τι θα κάνουν λοιπόν οι Κερασιώτες γονείς όταν το ένα τους παιδί πηγαίνει στο δημοτικό σχολείο Καναλίων και το άλλο στο λύκειο Βελέστινο και οι ίδιοι δουλεύουν στην βιομηχανική περιοχή Βόλου; Για ποιο λόγο να παραμείνουν στο χωριό; Δυστυχώς για τα παιδιά μας θα πρέπει να μετοικήσουν για την πολιτεία…».
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου