ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Μαθητές από το Βελεστίνο σε συνέδριο της UNESCO

μαθητές-από-το-βελεστίνο-σε-συνέδριο-τ-838201

Οι νεαροί απόγονοι του Ρήγα Βελεστινλή θα παρουσιάσουν τα επίκαιρα μηνύματα που μεγαλύτερου Ελληνα διαφωτιστή

Σε συνέδριο της UNESCO για τον Ρήγα Βελεστινλή, με αφορμή τη συμπλήρωση 220 ετών από τον θάνατό του, θα συμμετέχουν οι νεαροί απόγονοί του, μαθητές του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου Βελεστίνου. Ως γνήσιοι απόγονοι του μεγαλύτερου Ελληνα διαφωτιστή, οι μαθητές των δύο σχολικών μονάδων του Βελεστίνου, που κλήθηκαν τιμητικά χωρίς σειρά προτεραιότητας για να συμμετέχουν στο συνέδριο, θα παρουσιάσουν μέσα από τις εργασίες που έχουν εκπονήσει τα διαχρονικά επίκαιρα μηνύματα του Ρήγα που έδωσε με το πνεύμα και την πένα του άνιση μάχη απέναντι στο σκοταδισμό και πέθανε από το τσεκούρι και το σπαθί.

Είκοσι δύο μαθητές του ΓΕΛ Βελεστίνου και 11 μαθητές του ΕΠΑΛ Βελεστίνου θα κηρύξουν με τις εργασίες τους την έναρξης και τη λήξη αντίστοιχα του 5ου ευρωπαϊκού μαθητικού συνεδρίου που διοργανώνουν η Εθνική Επιτροπή της UNESCO, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας και Σερβίας και το οποίο θα διεξαχθεί στο δημαρχείο Βελιγραδίου από τις 15 έως τις 19 Νοεμβρίου.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν 62 σχολεία. Το Γενικό Λύκειο Βελεστίνου θα συμμετέχει με μία εργασία που ολοκλήρωσε η πολιτιστική ομάδα του σχολείου και παρουσιάστηκε πέρυσι τον Οκτώβριο στο Ζ’ διεθνές συνέδριο «Φεραί- Βελεστίνο- Ρήγας», με τους μαθητές να είναι οι μοναδικοί ανήλικοι σύνεδροι ανάμεσα σε επιστήμονες. Αντίστοιχα οι μαθητές του ΕΠΑΛ θα παρουσιάσουν εργασία με θέμα «Ο Ρήγας Βελεστινλής και η γενέτειρά του».

Ηδη στα δύο σχολεία επικρατεί οργασμός προετοιμασιών ενόψει του συνεδρίου, που οι μαθητές θα συμμετέχουν ως εκπρόσωποι της γενέτειρας του Ρήγα.

Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Βελεστίνου και συγκεκριμένα η πολιτιστική ομάδα εξέτασε και θα παρουσιάσει τον άξονα Βελεστίνο – Κοζάνη – Βελιγράδι – Βιέννη, τους τέσσερις σταθμούς δηλαδή του Ρήγα, ο πρώτος είναι η γενέτειρά του, ο δεύτερος των συντρόφων του Ρήγα, ο τρίτος ο τόπος εκτέλεσής τους και ο τέταρτος είναι ο τόπος της περίφημης Χάρτας. «Πρόκειται για έναν συμβολικό άξονα με διαχρονική σημασία. Είναι ο άξονας Βορρά – Νότου, που τότε είχε την έννοια της πορείας από το σκοτάδι στο φως και σήμερα ο ίδιος άξονας από τον Νότο προς το Βορρά είναι ένα σύγχρονο πέρασμα για τις προσφυγικές ροές. Αυτό το κομμάτι ήταν πάντα ένα πέρασμα», σχολίασε η διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Βελεστίνου, Μαρία Μπούρα.

Οι μαθητές μάλιστα θα παρουσιάσουν τον πάντα επίκαιρο Ρήγα, που ως ο μεγαλύτερος ευρωπαϊστής, αντιρατσιστής, διαφωτιστής ήταν εκείνος που οραματίστηκε να γίνουν τα Βαλκάνια δυνατά, ελεύθερα και δημοκρατικά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου