ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Κόσμημα το Εκθεσιακό Κέντρο της Κάρλας

κόσμημα-το-εκθεσιακό-κέντρο-της-κάρλα-738414

Παρέχει πλούσιες πληροφορίες για τη γεωμορφολογική εξέλιξη και προτείνει βιωματικές εμπειρίες

Εκθεσιακό Κέντρο κόσμημα είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού της λίμνης Κάρλας στα Κανάλια που εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα ανακαλύψουν τη γεωμορφολογική εξέλιξη της λίμνης και τη θαυμαστή βιοποικιλότητά της, θα συνδέσουν την παρουσία της με αρχαίους μύθους, νεότερους θρύλους και ιστορικά γεγονότα.

Ένας από αυτούς τους μύθους είναι και αυτός του Ηταύρου, «του τέρατος της λίμνης», που είναι ένα από τα εννέα είδη ερωδιών που απαντώνται στη χώρα μας, με τον εντυπωσιακό κρυπτικό χρωματισμό του που τον καθιστά σχεδόν αθέατο. Ιδιαίτερη είναι και η συμπεριφορά του. Κινείται μέσα στο έδαφος παραμένοντας καλά καλυμμένος από την υγρότοπη βλάστηση και πολύ σπάνια πετάει για να αλλάξει τόπο. Είναι είδος μεταναστευτικό. Συναντάται στο έλος της Λάμιας, στο εθνικό πάρκο Στροφυλιάς Κοτυχίου και την περιοχή Ψαθοτόπι στον βόρειο Αμβρακικό όπου το είδος αποτελεί έμβλημα. Εκεί μπορεί κανείς να ακούσει και το αναπαραγωγικό κάλεσμα ένα «μουγκανητό».

Αυτό τον ήχο άκουγαν και οι κάτοικοι της Κάρλας την εποχή που φώλιαζε και αναπαραγόταν εκεί και επειδή δεν είχε τύχει να δουν αυτό το τόσο κρυπτικό πουλί τη στιγμή που παρήγαγε δημιουργήθηκαν παραδόσεις και φανταστικές εξηγήσεις για ένα θηρίο που κρύβεται στα έλη και μουγκρίζει σαν βόδι. Έτσι δημιουργήθηκε ο θρύλος για το στοιχείο της φύσης. Σκορπούσε φόβο και ήταν κακός οιωνός που προμήνυε θανάτους, επιδημίες, σιτοδείες και πολέμους.

Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τα είδη των ψαριών που εντοπίζονται μέσα στη λίμνη, τον κυπρίνο, το τσιρόνι, την κοκκινοφτέρα, το θεσσαλόσιρκο, την πεταλούδα, το γλήνι, το χέλι κ.ά.

Η λίμνη Κάρλα ήταν κάποτε πλούσιος ψαρότοπος. Τα καρλιώτικα ψάρια όπως πλατίτσες, καραπλατίτσες, σαζάνια, ήταν μεγάλα ιδιαίτερα νόστιμα και φημισμένα. Η αλιευτική ζωή της λίμνης ήταν πάνω από 200 τόνους.

Έτσι στο Εκθεσιακό Κέντρο οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την οικονομία και τον πολιτισμό λίμνης και θα ακούσουν ήχους του φυσικού περιβάλλοντός της και τραγούδια των κατοίκων της μέσα από το φακό των φωτογραφιών και τη ματιά των περιηγητών.

Οι εκθεσιακές ενότητες παρουσιάζονται σε δύο αίθουσες όπου αποτυπώνονται αφενός η φυσική ιστορία της λίμνης και του βουνού και αφετέρου η ζωή των κατοίκων τους τονίζοντας την εξάρτηση του πολιτισμού της περιοχής από το φυσικό της περιβάλλον.

Η υπαίθρια έκθεση προτείνει μία βιωματική εμπειρία με τη φυσική αναπαράσταση τμήματος της λίμνης με τις βάρκες και τις καλύβες των ψαράδων.

Επισημαίνεται ότι η λίμνη Κάρλα έχει μία μακρά και πλούσια ιστορία. Δημιουργείται πριν από 800.000 χρόνια, κατοικείται από την προϊστορική εποχή, μαρτυρείται στον Όμηρο και στους αρχαίους συγγραφείς.

Η λίμνη αποτελεί την πιο εντυπωσιακό υγροβιότοπο σε ολόκληρη την Ελλάδα, αποξηραίνεται ολοκληρωτικά και εξαφανίζεται στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Σήμερα με τα νέα τεχνικά και περιβαλλοντικά έργα δημιουργίας ταμιευτήρα και τεχνητού υγροτόπου αποκαθίσταται σε αξιόλογο βαθμό υδρολογικά και βιολογικά ως πλούσιο ενδιαίτημα άγριας ζωής, ορνιθοπανίδας και ιχθυοπανίδας.

Το Κέντρο Πληροφόρησης στο Στεφανοβίκειο

Επισημαίνεται ότι στον Δήμο Ρήγα Φεραίου λειτουργεί και Κέντρο Πληροφόρησης για τη λίμνη Κάρλα, το οποίο υποδέχεται τους επισκέπτες στην περιοχή με μία έκθεση που αφηγείται την ιστορία αναδημιουργίας της λίμνης μετά την αποξήρανσή της στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Το Κέντρο Πληροφόρησης παρουσιάζει τους στόχους του μεγάλου έργου επανασύστασης της λίμνης Κάρλας που ξεκίνησε αρχές του 2000 και εξηγεί τα τεχνικά και περιβαλλοντικά του έργα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου