ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Προτομή του Ρήγα Βελεστινλή στο Συκούριο

προτομή-του-ρήγα-βελεστινλή-στο-συκού-755298

Αναφέρει ο δρ. Δημ. Καραμπερόπουλος, πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την πλατεία που υπάρχει στο Συκούριο και είναι αφιερωμένη στον Ρήγα Βελεστινλή, παραθέτει ο δρ. Δημ. Καραμπερόπουλος, πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα.

Σε σχετικό άρθρο, αναφέρει τα εξής: «Ως Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, που ασχολείται με τη ζωή και το έργο του επαναστάτη και εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή (1757-1798), καταβάλλουμε προσπάθεια να καταγράψουμε σε ποια μέρη έχει στηθεί προτομή του Ρήγα Βελεστινλή. Μέχρι τώρα έχουμε σημειώσει ότι έχει στηθεί προτομή στο Βελεστίνο, τον Πειραιά, την Αθήνα, το Περιβόλι Γρεβενών, την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στο Βουκουρέστι, την Πράγα και πρόσφατα στην Τεργέστη, όπου συνελήφθη μετά την προδοσία. Ωστόσο, πρόσφατα βρήκα την πληροφορία στο Ημερολόγιό μου ότι σε παλιότερη επίσκεψή μου (19 Μαρτίου 1993) στο εργαστήριο του γλύπτη Γεωργίου Καλακαλλά, στην οδό Κλεισθένους 404, έναντι Δασαρχείου Πεντέλης, μου είχε δείξει το πρόπλασμα της προτομής του Ρήγα, που είχε στηθεί στο Συκούριο Λάρισας. Ρώτησα τον αγαπητό φίλο Κώστα Σπανό, ιδρυτή-διευθυντή του αξιόλογου πολύτομου «Θεσσαλικού Ημερολογίου», ο οποίος μου επιβεβαίωσε το γεγονός.

Έτσι, την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018, με την αρχή των διακοπών μου, επισκέφθηκα το Συκούριο και στην ομώνυμη πλατεία Ρήγα Φεραίου είδα την προτομή του Ρήγα, έργο του γλύπτη καθηγητή του Ε.Μ.Π. Γεωργίου Καλακαλλά, καταγόμενος από τον Τύρναβο. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν το 1984, όπως είναι αναγεγραμμένα στη στήλη, από τον Μορφωτικό Εκδρομικό Σύνδεσμο Λάρισας «Αριστεύς», του οποίου πρόεδρος ήταν ο αρχίατρος Δημήτριος Παλιούρας. Είχε ανεγείρει και το Μνημείο του Ιπποκράτη στην Λάρισα με γλύπτη του ανδριάντα τον Γεώργιο Καλακαλλά, ο οποίος μου ανέφερε ότι ο Δημήτριος Παλιούρας πλούτισε την Λάρισα με προτομές. Και δική του ενέργεια ήταν να στηθεί η προτομή του Ρήγα στο Συκούριο.

Η πλατεία Ρήγα Φεραίου του Συκουρίου ονομάζονταν παλαιότερα πλατεία Μπάρος, και είχε μετονομαστεί σε πλατεία Βασιλέως Παύλου, ενώ το 1976, μετά τη Μεταπολίτευση, μετονομάστηκε σε πλατεία Ρήγα Φεραίου. Πληροφορίες κατά την επίσκεψή μου αυτή για την προτομή του Ρήγα, μου έδωσαν οι κάτοικοι του Συκουρίου, Παύλος Κολούντζιος, Γεώργιος Πάσχος, Θωμάς Αργυρίου και Απόστολος Κατέρης, πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου περιοχής Συκουρίου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου