ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

«Εμείς σωθήκαμε, όμως…»

εμείς-σωθήκαμε-όμως-784888

Οι δύο 21χρονοι φίλοι Ανέστης Ντούρος και Πάρις Κουλόλι από το Βελεστίνο, δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ την ημέρα που ξημέρωνε Δευτέρα 23 Ιουλίου του 2018. Βρέθηκαν και οι δύο στο «μάτι του κυκλώνα». Στην καρδιά της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στην Κινέτα κατακαίγοντας μεγάλες εκτάσεις.

Εργάζονται και οι δύο ως υπάλληλοι σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής. Εκείνη την ημέρα όπως και όλες τις προηγούμενες ήταν ο καθένας στο πόστο του. Σχόλασαν και πήγαν στο σπίτι. Μέχρι που χτύπησε «κόκκινος συναγερμός».

Η φωτιά που είχε ξεσπάσει στα Γεράνεια Ορη, πάνω από την Κινέτα, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή επεκτάθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να φτάσει σε κατοικημένη περιοχή, σε οικισμούς της Κινέτας.

Τα σπίτια άρχισαν να παραδίδονται το ένα μετά το άλλο στις φλόγες και οι κάτοικοι έτρεχαν με ό,τι μέσα διέθεταν για να δαμάσουν τις πύρινες φλόγες που ξεπηδούσαν από παντού.

«Όταν κρίθηκε ότι έπρεπε να εκκενώσουμε τα σπίτια μας, όπως ήταν φυσικό φοβηθήκαμε» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ανέστης Ντούρος. «Δεν χάσαμε όμως την ψυχραιμία μας. Ακολουθήσαμε τις οδηγίες που δόθηκαν και ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα», συμπληρώνει ο «κολλητός» του Πάρις.

Οι φλόγες έφτασαν 200 μέτρα από το σπίτι που νοικιάζουν τα δύο παιδιά στην Κινέτα. Οι καπνοί, όπως τόνισαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, είχαν απλωθεί σε όλη την ατμόσφαιρα που ήταν αποπνικτική, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία.

«Μας είπαν να κατευθυνθούμε προς τη θάλασσα, διότι έτσι θα είμαστε πιο ασφαλείς» συνεχίζει ο Ανέστης, «και έτσι κάναμε. Οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί. Από εκεί που βρισκόμασταν βλέπαμε τη φωτιά να επεκτείνεται με μεγάλη ταχύτητα και τους πυροσβέστες να επιχειρούν να περιορίσουν τα μέτωπα που είχαν δημιουργηθεί» προσθέτει ο ίδιος.

Τα δύο 21χρονα παιδιά επέστρεψαν στο σπίτι τους την Τρίτη το βράδυ και όταν πλέον η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε θέσει σε πλήρη έλεγχο τη φωτιά και δεν υπήρχε σοβαρός κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Η κατάστασή τους μετά απ’ αυτή την περιπέτεια δεν περιγράφεται με λόγια. Γίνεται μάλιστα ακόμη πιο έντονη, όταν τα δύο νεαρά παιδιά σκέφτονται πως κάποιοι άλλοι συνομήλικοι τους στο Μάτι δεν είχαν την ίδια τύχη και αυτό τους συγκλονίζει.

«Είναι κρίμα να χάνονται έτσι άδικα αθώες ψυχές. Το κλίμα και εδώ είναι βαρύ. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει το μέγεθος αυτής της τραγωδίας. Δεκάδες άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί» επισήμαναν τα δύο παιδιά εκφράζοντας τη λύπη τους, στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η ζωή στην Κινέτα μετά από τη δοκιμασία της μεγάλης φωτιάς έχει επανέλθει και οι δύο φίλοι από το Βελεστίνο, έχουν επιστρέψει στην εργασία τους, προσπαθώντας να αφήσουν πίσω σαν κακή ανάμνηση, ό,τι συνέβη την περασμένη Δευτέρα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου