ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Οργανώνεται για τις φωτιές ο Δήμος Ρ. Φεραίου

οργανώνεται-για-τις-φωτιές-ο-δήμος-ρ-φε-785066

Οργανώνεται για την πρόληψη τυχόν πυρκαγιών, στον απόηχο της εθνικής τραγωδίας, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου. Την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε έκτακτα, πέρα από τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την επανεξέταση όλων των θεμάτων αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρης Νασίκας καλωσόρισε τους παρευρισκομένους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση και έδωσε τον λόγο στον προεδρεύοντα εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, κ. Δημήτρη Παλληκάρη, οποίος συνεχάρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τον Στρατό, την Αστυνομία και το προσωπικό του Δήμου για την άμεση και αποτελεσματική βοήθειά τους στην αντιμετώπιση των πλημμύρων που σημειώθηκαν πρόσφατα στον Δήμο. Διατέθηκαν 8 πυροσβεστικά οχήματα ενώ τα μηχανήματα του Στρατού εργάστηκαν για 10 ημέρες. Η Αστυνομία επενέβη όπου χρειάστηκε.

Στη συνεδρίαση αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό των αντιπυρικών ζωνών στις τοπικές κοινότητες, τη δημιουργία μίας περιμετρικής αντιπυρικής ζώνης στο Βελεστίνο, την πραγματοποίηση συχνού ελέγχου των πυροσβεστικών κρουνών και την επιδιόρθωση τυχόν προβλημάτων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει, ήδη, επιτήρηση με υδροφόρες σε διάφορα σημεία του Δήμου και υπάρχει επιτηρητής από το ΤΣΥΑΥ.

Επίσης, αναφέρθηκαν στον καθαρισμό των εγκαταλελειμμένων ακινήτων στο Δήμο, τα οποία αποτελούν εστία μόλυνσης και εγκυμονούν κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην καύση των καλαμιών που αποτελούν έναν από τους συνήθεις λόγους πυρκαγιάς. Τέλος, επισημάνθηκε ότι αν παρατηρηθούν μπάζα ή σκουπίδια σε ρέματα, μπορεί αν γίνει αναφορά ή καταγγελία στην Επιτροπή Αστυνόμευσης Ρεμάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μετά τις πλημμύρες που αντιμετώπισε πρόσφατα ο Δήμος, το οδικό δίκτυο αποκαταστάθηκε κατά ποσοστό 80% και διανοίχθηκαν δρόμοι με αποτέλεσμα να είναι εύκολη πλέον η πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων. Το μεγαλύτερο, βέβαια, πρόβλημα για τον κίνδυνο εμφάνισης πυρκαγιάς προκύπτει, όπως συζητήθηκε, στις κοινότητες Κερασιάς, Καναλίων και Βενέτου.

Για όλα τα παραπάνω και την αποφυγή οποιουδήποτε περιστατικού πυρκαγιάς, απαιτείται να υπάρξουν σχέδια πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, πρέπει να γίνει σωστή ενημέρωση στους κατοίκους του Δήμου είτε με έντυπο υλικό είτε με διαδικτυακά μέσα σχετικά με τα μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν προκειμένου να μην προκαλείται κίνδυνος πυρκαγιάς. Σε αντίθετη περίπτωση μη τήρησης των απαραίτητων αντιπυρικών κανόνων συμπεριφοράς θα πρέπει να οριστούν αυστηρά πρόστιμα και ποινές. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα διαθέσει προς διανομή στους δημότες δεκάλογο μέτρων πυροπροστασίας.

Ο κ. Παλληκάρης επισήμανε ότι οι δημότες οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς αποτρέποντας τη δημιουργία εστιών μόλυνσης στις οικίες τους.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρης Νασίκας, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, κ. Δημήτρης Παλληκάρης, οι αντιδήμαρχοι, κ.κ. Σταύρος Χατζής και Βαγγέλης Γιαννακός, οι πρώην αντιδήμαρχοι, κ.κ. Γιάννης Κορώνας και Γιάννης Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Απόστολος Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος της Δ.Κ Βελεστίνου, κ. Γιώργος Παπατόλιας, η πρόεδρος της Τ.Κ. Κερασιάς, κα. Αντωνία Χασιώτη, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Στεφανοβικείου, κ. Βασίλης Ακριβούσης, ο λοχαγός Τεχνικού του 307 ΠΕΒ, κ. Νικόλαος Σιδηρόπουλος, ο υπαστυνόμος Α’ του Α.Τ. Βελεστίνου, κ. Κωνσταντίνος Κοίλιας, ο αρχιφύλακας του Α.Τ. Βελεστίνου, κ. Τριαντάφυλλος Βογιατζής, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Βελεστίνου, κ. Κωνσταντίνος Τσίκας, ο πυραγός της Πυροσβεστικής Βελεστίνου, κ. Βάιος Κωνσταντίνος, η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, κ. Αποστολία Κατσιούρα και ο προϊστάμενος Καθαριότητας & Πρασίνου, κ. Βαγγέλης Καραμπέρης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου