ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Στο έλεος… του δάκου οι παραγωγοί του Πτελεού

στο-έλεος-του-δάκου-οι-παραγωγοί-του-π-800630

Στο έλεος… του δάκου, οι παραγωγοί του Πτελεού. Οι έντονες βροχοπτώσεις του Ιουνίου, έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση, βιώνοντας τα ίδια ακριβώς προβλήματα όπως οι συνάδελφοί τους στο Νότιο Πήλιο.

Το γεγονός ότι ξεκίνησαν στην περιοχή οι ψεκασμοί, σύμφωνα με τους ίδιους στην παρούσα φάση, δεν πρόκειται να αποφέρει πολλά. Όπως εξηγούσαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η πρώτη γενιά του δάκου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες προσβάλλει την ελιά μέσα Ιουνίου.

Με δεδομένο ότι η δακοκτονία ξεκινά στην καλύτερη των περιπτώσεων τον Ιούλιο, το πρόβλημα έχει ήδη εκδηλωθεί και οι παραγωγοί αισθάνονται ότι τρέχουν εκ των υστέρων… να «θωρακίσουν» την παραγωγή τους.

Τα πρώιμα «χτυπήματα» του δάκου είναι ήδη εμφανή στον καρπό, γεγονός που σημαίνει μείωση της ποσότητας και υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου.

Το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα, σύμφωνα πάντα με τους ελαιοπαραγωγούς, είναι ο τρόπος καταπολέμησης του δάκου στην ευρύτερη περιοχή του Πτελεού.

Οι παραγωγοί εκτιμούν πως η καταπολέμηση δεν είναι εφικτή, με τον εξοπλισμό που διατίθεται από τα συνεργεία που είναι επιφορτισμένα με τους ψεκασμούς.

«Με έξι αυτοκίνητα και 6 ψεκαστήρες δεν γίνεται δουλειά» υπογράμμιζαν παραγωγοί της περιοχής στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπενθυμίζοντας πως πριν δύο χρόνια ακριβώς υπήρχαν έξι συνεργεία, τα οποία αποτελούνταν το κάθε συνεργείο από έναν τομεάρχη, έναν αρχιεργάτη ,6 ψεκαστήρες πλάτης, ένα αυτοκίνητο με το οποίο κουβαλούσαν νερό, και έναν γεωργικό ελκυστήρα.

Σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς επίσης θα βοηθούσε πολύ, αν τοποθετούνταν νωρίτερα οι παγίδες, έτσι ώστε οι πρώτοι ψεκασμοί να ξεκινούν αρχές με μέσα Ιουνίου όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Να σημειωθεί πως η φετινή παραγωγή θεωρείται από μέτρια έως μικρή συγκριτικά με άλλες χρονιές. Αν συνυπολογιστεί και η ζημιά που έχουν υποστεί τα δέντρα λόγω του δάκου γίνεται αντιληπτό πως η ποιότητα και η ποσότητα της παραγωγής κινδυνεύει.

Και όλα αυτά ενώ δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση από τον ασφαλιστικό φορέα του ΕΛΓΑ για τους πληγέντες παραγωγούς.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου