ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Την άμεση επιδιόρθωση των ζημιών ζητεί η μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Ρ. Φεραίου

την-άμεση-επιδιόρθωση-των-ζημιών-ζητε-806011

Την άμεση επιδιόρθωση των ζημιών και την άμεση οικονομική βοήθεια στους πληγέντες, ζητεί η μείζονα αντιπολίτευση του δήμου Ρήγα Φεραίου, ενώ ασκεί δριμεία κριτική στην δημοτική αρχή, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν ευθύνες για τις ζημιές από τις πλημμύρες στα Κανάλια και στην Κερασιά», σε ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή την πρόσφατη θεομηνία.

Την Κερασιά και τα Κανάλια επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο, κλιμάκιο της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ρήγα Φεραίου αποτελούμενο από τον επικεφαλής Χαράλαμπο Πάσχο και τους δημοτικούς συμβούλους, Σπύρο Γάτο, Μιχάλη Κουσκουρίδα, Ιωάννη Μπατζιάκα και Αθανάσιο Μπατζιάκα. Το κλιμάκιο είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Κερασιάς Αντωνία Χασιώτη και διαπίστωσε από κοντά το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο μαρτυρικό αυτό χωριό. Κατόπιν το κλιμάκιο μετέβη στα Κανάλια όπου σε συνεργασία με τον πρώην αντιδήμαρχο Βαγγέλη Παρσά, τον δημοτικό σύμβουλο Κωνσταντίνο Πανομάτη και την τοπική σύμβουλο Βάσω Φάκα, έκαναν λεπτομερή επόπτευση και καταγραφή όλων των προβλημάτων που προέκυψαν στις οικίες των κατοίκων του χωριού και είχαν συνάντηση με όλους τους πληγέντες ιδιοκτήτες.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Πάσχος Χαράλαμπος έκανε την ακόλουθη γραπτή δήλωση: «Σήμερα γίναμε μάρτυρες της μεγαλύτερης ίσως φυσικής καταστροφής που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στα δύο αυτά ιστορικά χωριά. Αναμφίβολα ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος και η έκταση της καταιγίδας πρωτοφανής. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν ευθύνες στις αρχές για την τεράστια έκταση των ζημιών».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ρήγα Φεραίου, επισημαίνει ότι «θα μπορούσε να περιοριστεί κατά πολύ το μέγεθος της καταστροφής αν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και θα γίνουμε σαφείς». Αναφερόμενος στην Κερασιά, σημείωσε ότι: «Το πρόβλημα προέκυψε από την «φρακάρισμα» του χειμάρρου Κερασιώτη και την υπερχείλισή του που στη συνέχεια ξήλωσε την άσφαλτο σε μήκος διακοσίων μέτρων και παρέσυρε και την παρακείμενη βιοτεχνία επεξεργασίας ξυλοκάρβουνου. Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι δασικές υπηρεσίες είχαν επιτρέψει το κόψιμο των δέντρων στην κοίτη του «Κερασιώτη» και δεν λειτουργούσαν αυτά ως φυσικό φράγμα στη ροή του χειμάρρου, αναγκάζοντας το νερό να υπερχειλίσει και να παρασύρει στο διάβα του ότι του στεκόταν εμπόδιο».

Σε ό,τι αφορά τα Κανάλια, ο κ. Πάσχος επιρρίπτει ευθύνες στην δημοτική αρχή, ενώ υπογραμμίζει ότι «όπως μας ενημέρωσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παρσάς είχε έγκαιρα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επιδεικνύοντας μάλιστα επιτόπου στην τεχνική υπηρεσία τα τρία φρεάτια που ήθελαν καθαρισμό, στις θέσεις Κουμάσι, βρύση Χατζηδήμη και Βαένα». Επικαλούμενος, παράλληλα, την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κάνει λόγο για «ύπαρξη ευθυνών και ενοχής από την δημοτική αρχή», που «γίνεται αμέσως κατανοητή από την απώλεια ψυχραιμίας του δημάρχου στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο».

Στην ίδια ανακοίνωση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, σημειώνει ότι: «Επειδή ποτέ δεν μένουμε απλά σε κριτική αλλά πάντα κάνουμε προτάσεις δίνοντας λύσεις, ζητούμε άμεσα να ξεκινήσει η αποκατάσταση της επανασύνδεσης του δρόμου Κερασιάς-Καναλίων κατασκευάζοντας προσωρινό δρόμο στο μπαζωμένο κομμάτι του χειμάρρου χρησιμοποιώντας τα φερτά υλικά με μηχανήματα του δήμου, αλλά και ιδιωτών, αφού πρόκειται για έκτακτη ανάγκη. Σε ό,τι αφορά τους πληγέντες ιδιοκτήτες προτείνουμε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου να δοθεί άμεση οικονομική βοήθεια 1000 ευρώ ως ελάχιστη ανακούφιση από το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής ανεξαρτήτως της κρατικής μέριμνας και σε επόμενο στάδιο την αντικατάσταση των συσκευών που καταστράφηκαν από την θεομηνία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου