ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Εκκληση του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου στον στρατό για βοήθεια

εκκληση-του-δημάρχου-ρήγα-φεραίου-στο-807973

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι δυνάμεις του Δήμου Ρήγα Φεραίου, προσωπικό και διαθέσιμα μηχανήματα, για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, με τον δήμαρχο Δημήτρη Νασίκα να ζητά εγγράφως τη συνδρομή του στρατού για την αποκατάσταση των ζημιών. Στο μεταξύ, επικυρώνεται το αίτημα να κηρυχτούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι πληγείσες περιοχές, ενώ συντάσσονται τα τεχνικά δελτία για την αποκατάσταση του αποκομμένου οδικού άξονα Καναλίων – Κερασιάς και των αντιπλημμυρικών στον Κερασιώτη.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μάχη με τον χρόνο δίνει το έμψυχο δυναμικό του Δήμου Ρήγα Φεραίου για να αντιμετωπιστεί η βιβλική καταστροφή που προκλήθηκε σε λίγες μόλις ώρες, με τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί να ενώνουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια να κλείσουν οι βαθιές πληγές που προκάλεσε η πρωτοφανούς σφοδρότητας επέλαση της «Νεφέλης».

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Νασίκας ανέφερε ότι «αποστείλαμε έγγραφο προς την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στο στρατόπεδο Γεωργούλα, απ’ όπου ζητήσαμε την αρωγή του στρατού με φορτωτή και φορτηγά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας».

Στο μεταξύ, όλο το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου και τα διαθέσιμα μηχανήματα βρίσκονται σύσσωμα στις πληγείσες περιοχές, ενώ η επιτροπή καταγραφής και ελέγχου των ζημιών σε σπίτια, δημοτικά κτίρια και κοινόχρηστους χώρους βρισκόταν ήδη χθες στα Κανάλια και επισκεπτόταν τους δημότες, στο πλαίσιο της διαδικασίας που θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων με απόφαση της διεύθυνσης Πολιτικής προστασίας, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών από καταστροφές που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 26 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής προστασίας, Γιάννης Καπάκης, εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις Τοπικές Κοινότητες: Καναλίων, Κερασιάς, Στεφανοβικείου, της Δ.Ε. Κάρλας, του δήμου Ρήγα Φεραίου, Κεραμιδίου, της Δ.Ε. Κεραμιδίου, του δήμου Ρήγα Φεραίου, Περιβλέπτου, της Δ.Ε. Φερών, του δήμου Ρήγα Φεραίου, Αργαλαστής, Μετοχίου και Ξινόβρυσης, της Δ.Ε. Αργαλαστής, του δήμου Νοτίου Πηλίου, Αφετών, Νεοχωρίου, Συκής, Καλαμακίου και Λαμπινούς, της Δ.Ε. Αφετών, του δήμου Νοτίου Πηλίου, Τρικερίου, της Δ.Ε. Τρικερίου, του δήμου Νοτίου Πηλίου, Μηλεών, Βυζίτσας και Πινακατών, της Δ.Ε. Μηλεών, του δήμου Νοτίου Πηλίου και Λαύκου, Μηλίνας και Προμυρίου, της Δ.Ε. Σηπιάδος, του δήμου Νοτίου Πηλίου.

Τεράστιες ζημιές

«Το βασικότερο πρόβλημα είναι ο δρόμος», είπε ο κ. Νασίκας, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν είναι απλή υπόθεση η αποκατάσταση της τεράστιας ζημιάς που υπέστη ο δρόμος Καναλίων – Κερασιάς. Χρειάζεται κατ’ αρχάς η διευθέτηση του χειμάρρου, γιατί άλλαξε εντελώς το φυσικό τοπίο μετά την κακοκαιρία».

Η καταστροφή του δρόμου προκλήθηκε από τα ορμητικά νερά της βροχής και την υπερχείλιση του Κερασιώτη, ενώ όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, ήταν τόσο μεγάλος ο όγκος του νερού, ώστε πέρασε πάνω από τη γέφυρα, συμπαρασύροντας τα τοιχία αντιστήριξης που υπήρχαν μέσα στην κοίτη του ποταμού.

Ο κ. Νασίκας επεσήμανε ότι «το αντιπλημμυρικό έργο θωράκισε σε πολύ μεγάλο βαθμό την Κερασιά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν καταστραφεί ολοσχερώς όλα τα σπίτια του χωριού». Σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για τους λόγους που προκάλεσαν την καταστροφή του αντιπλημμυρικού έργου στον Κερασιώτη, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου ανέφερε ότι προκλήθηκε από τον τεράστιο όγκο του νερού που «έπεσε» στην περιοχή σε λίγες μόλις ώρες, ενώ προσέθεσε ότι ήταν πρωτοφανής η κακοκαιρία που «χτύπησε» την περιοχή, μετακινώντας ολόκληρα κομμάτια από πέτρες και βράχους «μεγέθους δύο γραφείων» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Χωρίς νερό η Κερασιά

Χωρίς νερό έμειναν οι κάτοικοι της Κερασιάς επί τρεις μέρες, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που υπέστη το δίκτυο ύδρευσης. Για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των κατοίκων διανεμήθηκαν παλέτες με εμφιαλωμένο νερό σε κάθε οικογένεια, με μέριμνα του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Συνεργεία του δήμου αποκατέστησαν χθες το πρόβλημα, ενώ καταβλήθηκαν προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων και στο δίκτυο του ΟΤΕ. Συνεργεία του δήμου και κάτοικοι προσπαθούσαν και χθες να απομακρύνουν τις λάσπες από τις περιουσίες τους, ενώ συνεχίστηκαν οι παρεμβάσεις αποκατάστασης της προσβασιμότητας σε σπίτια του χωριού που είχαν αποκλειστεί. Τεράστιες προσπάθειες καταβλήθηκαν, παράλληλα, για την απομάκρυνση του νερού που «εισέβαλε» στον ναό του χωριού, όταν κατέρρευσε η πεζούλα περιμετρικά του ναού.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η αποκατάσταση του αποκομμένου οδικού άξονα Καναλίων – Κερασιάς, ενώ όπως υπογράμμισε η Αντωνία Χασιώτη, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κερασιάς: «Περιμένουμε την παρέμβαση της Περιφέρειας και τη βοήθεια του στρατού, γιατί ο δρόμος έχει καταστραφεί και δεν μπορούμε να πλησιάσουμε στα κτήματά μας, ούτε να δούμε αν είναι πλημμυρισμένα ή αν έχουν υποστεί ζημιές».

Η ίδια επεσήμανε, εξάλλου, ότι τα συνεργεία του δήμου προσεγγίζουν μέχρι ένα σημείο, σταματούν στο ανάχωμα και καλύπτουν περπατώντας επί είκοσι περίπου λεπτά, την υπόλοιπη διαδρομή μέχρι το χωριό.

Παρέμβαση της Περιφέρειας

Στο μεταξύ, συντάσσονται ήδη τα τεχνικά δελτία από την Περιφέρεια, προκειμένου να αποσταλούν στο αρμόδιο υπουργείο για να εξασφαλιστεί άμεση χρηματοδότηση, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Οι μελέτες που συντάσσονται αφορούν την αποκατάσταση του δρόμου Κανάλια – Κερασιά και η διεύθυνση δημοσίων έργων της Περιφέρειας θα επιληφθεί των αντιπλημμυρικών στον Κερασιώτη. «Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε το συντομότερο δυνατόν την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και πιστεύουμε ότι εφόσον αποσταλούν τα τεχνικά δελτία, θα υπάρξει ανάδραση από την πολιτεία, διότι είναι ενήμεροι στο υπουργείο για το πρόβλημα», είπε η κ. Κολυνδρίνη.

Παράλληλα η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι «υπάρχει ορμητικός χείμαρρος ο οποίος δυσχεραίνει την αποκατάσταση του δρόμου, διότι η ορμή του νερού και η ποσότητα είναι πάρα πολύ έντονες, οπότε δεν μπορούμε να παρέμβουμε τεχνικά άμεσα. Συντάσσουμε τεχνικά δελτία και περιμένουμε παράλληλα να μειωθεί το ύψος του χειμάρρου, για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε έστω και την προσωρινή βατότητα».

Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν κάνει αποτίμηση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, έχουν ήδη ολοκληρώσει τα τεχνικά δελτία και «περιμένουμε την άμεση ανάδραση του υπουργείου, προκειμένου να χρηματοδοτηθούμε, να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μικρότερη διάρκεια των γραφειοκρατικών διαδικασιών, για να μπορέσουμε να προβούμε στο έργο», είπε η κ. Κολυνδρίνη.

ΓΡΑΜΜΑΤΗ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ: «Ο δασικός χάρτης είναι

αποκαλυπτικός για τις μεγάλες πλημμύρες στα Κανάλια»

Ο δασικός χάρτης των Καναλίων στην ανάρτηση της Γραμματής Μπακλατσή

Τα αίτια της βιβλικής καταστροφής που σημειώθηκε στην περιοχή των Καναλίων αναλύει με ανάρτησή της η τοπογράφος – μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή, η οποία αναφέρει ότι:

«Είναι αποκαλυπτικός ο Δασικός Χάρτης, γιατί δείχνει πόσο μεγάλωσαν τα πολεοδομικά όρια οικισμού τη δεκαετία του ’80 και χτίστηκε το χωριό πάνω σε δασικές εκτάσεις, χωρίς υποδομές, ανακόπτοντας τη φυσική ροή του νερού. Σήμερα οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπία και να μελετήσουμε έργα ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον.

Όπως επισημαίνει και ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Λέκας, πρέπει να γίνονται ελαφριές και έξυπνες κατασκευές που θα σέβονται το περιβάλλον, γιατί όλα αυτά τα φαινόμενα, όπως πλημμύρες, ερημοποίηση κ.ά. από εδώ και πέρα θα έχουν ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση.

Ήδη στην Ευρώπη (Γερμανία, Ελβετία, Δανία κλπ) κινούνται σε άλλη κατεύθυνση. Αποφεύγουν τα μεγάλα έργα π.χ. εγκιβωτισμοί ρεμάτων και τεράστιοι αγωγοί, που ήταν λύσεις της δεκαετίας ’60 – ’70. Τα έργα αυτά θεωρούνται πανάκριβα, ξεπερασμένα και συχνά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, καθώς με τη μεγιστοποίηση των «σκληρών» επιφανειών αυξάνεται το νερό που μένει στην επιφάνεια χωρίς να απορροφάται.

Η νέα τάση στην Ευρώπη είναι η αξιοποίηση των υπαρχόντων ελεύθερων χώρων, η αύξηση του πρασίνου, η βελτίωση της αστικής βιοποικιλότητας και η δημιουργία μιας υγιούς πόλης για όλους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου