ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Δύο μουσεία για τον ίδιο σκοπό

δύο-μουσεία-για-τον-ίδιο-σκοπό-469853

Η εταιρεία ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ., Αστική μη Κερδοσκοπική, ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό να αναδεχθεί η πλούσια μνημειακή και γενικά πολιτιστική παράδοση της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Κάρλας. Ο σύλλογος ενέταξε στο Leader ΙΙ, το έργο μετατροπής ενός παλαιού κινηματογράφου που λειτούργησε στα Κανάλια από το 1973 έως το 1984, σε Μουσείο Λιμναίου πολιτισμού της Κάρλας και έκτοτε και μέχρι σήμερα στο χώρο έχει πραγματοποιηθεί πλήθος εκδηλώσεων, ενώ οι επισκέψεις ανέρχονται στα 7.000 και πλέον άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ωστόσο στο πλαίσιο της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας και συγκεκριμένα στα πλαίσια της ανάδειξης περιβάλλοντος Κάρλας σχεδιάστηκε από το 2008 και βρίσκεται σε εξέλιξη στα Κανάλια Μαγνησίας (δηλ. στο ίδιο χωριό που έχει την έδρα και τις δραστηριότητές του το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας) η κατασκευή ενός αντίστοιχου έργου που αφορά τη δημιουργία Μουσείου, το οποίο σύμφωνα με τη Μελέτη και την Τεχνική Έκθεση ονομάζεται Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ και του Μουσείου Σωτήρης Γκανάτσιος «στο υπό ανέγερση κτήριο ούτε καν έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα πινακίδα ενημερωτική για το έργο , τη χρηματοδότηση , τις πηγές των φόρων και τους φορείς υλοποίησής του, παρ’ όλο που η τοποθέτησή της πριν την έναρξη των εργασιών είναι απαραίτητος όρος για ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα».

Ο ίδιος τονίζει ότι οι δράσεις και οι λειτουργίες που αναφέρονται στη μελέτη για το υπό σύσταση Μουσείο είναι ταυτόσημες και αντίγραφο των δράσεων, σκοπών και εκθεμάτων του υπάρχοντος Μουσείου.

«Αυτό δημιουργεί σύγχυση στους επισκέπτες και στους φορείς. Η ίδρυση και λειτουργία του εν λόγω Μουσείου στον ίδιο χώρο αντιβαίνει τις διατάξεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά τις σχετικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να τονιστεί επίσης ότι με την ίδια ως άνω μελέτη και τεχνική έκθεση του 2008 σχεδιάζεται στον οικισμό Στεφανοβίκειο, παρακείμενο των Καναλίων, η κατασκευή και η ίδρυση Κέντρου Πληροφόρησης με ταυτόσημες δραστηριότητες με αυτές του υπό ίδρυση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού στα Κανάλια», τονίζει ο κ. Γκανάτσιος.

Να σημειωθεί ότι την ευθύνη υλοποίησης κατασκευής του υπό σύσταση Μουσείου έχει το Υπουργείο Υποδομών, ενώ τη λειτουργία του Μουσείου έχει ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κάρλας – Κεφαλόβρυσου – Μαυροβουνίου.

«Είναι πολυτέλεια ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο όπως αυτή που περνάει η χώρα μας να μην αξιοποιείται η δύναμη του εθελοντισμού και της κοινωνίας των πολιτών και να κατασπαταλούνται πόροι για ταυτόσημες δράσεις και έργα», σημειώνει ο κ. Γκανάτσιος και για αυτό το λόγο έχει στείλει και σχετική επιστολή στην Τίνα Μπιρμπίλη και τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

«Εμείς ζητάμε να γίνει τροποποίηση της άνω μελέτης και να αλλάξει η ονομασία και η χρήση του υπό ανέγερση κτηρίου στα Κανάλια Μαγνησίας, με δεδομένο ότι η μεν ονομασία Μουσείο λιμναίου πολιτισμού Κάρλας είναι κατοχυρωμένη στο Υπουργείο Ανάπτυξης- Εμπορίου ως λεκτικό και ως απεικόνιση στο όνομά μας, η δε χρήση- λειτουργία του Μουσείου μας βασίζεται σε νόμιμη εγκατάσταση του κτηρίου, αλλά και είναι καταγεγραμμένη στους καταλόγους Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού με συγκεκριμένο θεματικό περιεχόμενο και δραστηριότητες», διευκρινίζει ο κ. Γκανάτσιος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου