ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αποζημίωση 25.000€ για τροχαίο στον κόμβο Βελεστίνου

αποζημίωση-25-000e-για-τροχαίο-στον-κόμβο-βε-49006

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου επιδίκασε αποζημίωση ύψους 25.000 ευρώ για τροχαίο ατύχημα που συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2006 στην Εθνική Οδό Αθηνών -Θεσσαλονίκης στο ύψος του κόμβου Βελεστίνου. Στο ρεύμα προς Αθήνα ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο μάρκας Alfa Romeo στο οποίο επέβαιναν τρεις γυναίκες είχε εκτραπεί από την πορεία του εξαιτίας ενός μεταλλικού ελάσματος που υπήρχε στο οδόστρωμα.

Η οδηγός του αυτοκίνητου είχε χάσει τον έλεγχο καθώς το έλασμα καρφώθηκε στο πίσω αριστερό λάστιχο με αποτέλεσμα το Ι.Χ. να ακολουθήσει τρελή πορεία και να «βρίσκει» δεξιά και αριστερά στα προστατευτικά στηθαία και μπάρες. Οι επιβαίνουσες είχαν τραυματιστεί σοβαρά, ενώ το αυτοκίνητο είχε υποστεί ολοσχερείς υλικές ζημίες και οι παθούσες κατέθεσαν αγωγή κατά του Δημοσίου.

Η υπόθεση συζητήθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου και τον περασμένο Φεβρουάριο εκδόθηκε η απόφαση. Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή, υποχρεώνοντας το κράτος να καταβάλλει την αποζημίωση για τις ηθικές βλάβες και τις υλικές ζημιές στο Ι.Χ.

Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο για την κατάθεση σειράς αγωγών για τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν λόγω ύπαρξης βλαβών στο οδόστρωμα και στοιχείων που δεν διασφαλίζουν ασφάλεια.

Στην απόφαση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η συντήρηση σε τμήματα ή σε ολόκληρο τον άξονα του εν λόγω δικτύου γίνεται είτε αυτοτελώς από την Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας είτε αυτοτελώς από τις υπηρεσίες Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων.

Τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομία, σύμφωνα με την κρίση του Δικαστηρίου, υποχρεούνται να ειδοποιούν αμέσως και εγγράφως τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συντήρηση των οδών και την ύπαρξη βλαβών του οδοστρώματος και στοιχείων ασφαλείας στις οδούς που υποπίπτουν στην αντίληψή τους και εκθέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών τους.

Κατά το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου, η έννοια της συντήρησης του οδικού δικτύου συνίσταται στην υποχρέωση της επίβλεψης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το οδικό δίκτυο και της έγκαιρης λήψης των αναγκαίων μέτρων για την μείωση της επικινδυνότητάς του και τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης και ασφαλούς κυκλοφορίας των κινούμενων επί αυτού πεζών και οχημάτων.

«Δεν απαλλάσσεται το Δημόσιο της υποχρέωσης να μεριμνά για την καλή κατάσταση των αυτοκινητοδρόμων, η οποία προϋποθέτει την απουσία μεγάλων και επικίνδυνων αντικειμένων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με αφορμή την έκδοση της απόφασης δικηγορικοί κύκλοι σχολίασαν ότι σήμερα που έχει αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς στους αυτοκινητοδρόμους αρμόδιες για την εξασφάλιση των συνθηκών ασφαλείας είναι οι εκμεταλλεύτριες εταιρείες, όμως εκτιμούν ότι συνυπεύθυνο είναι και το ελληνικό δημόσιο, το οποίο θα πρέπει να ελέγχει τις εταιρείες ώστε να πληρούνται τα μέτρα ασφάλειας. Η Αστυνομία, επισημαίνουν, οφείλει να τρέξει και να παράξει ασφαλή κυκλοφορία στην Εθνική.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου