Κοινωνικές δομές για όλους στον Δήμο Ρ. Φεραίου

Τελευταία ενημέρωση: 2018-04-10, 18:42:33
Κοινωνικές δομές για όλους στον Δήμο Ρ. Φεραίου

Περισσότερες από 150 άπορες οικογένειες αλλά και μεμονωμένα άτομα ωφελούνται σε καθημερινή βάση από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Ρήγα Φεραίου, με τη δημοτική αρχή να θέτει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων τις δράσεις που αποσκοπούν στη στήριξη ευπαθών ομάδων, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας του συνόλου.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Βοήθεια το Σπίτι», που στηρίζει πενήντα περίπου οικογένειες, επανδρώνεται από δύο δομές, με παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Καθημερινά, κοινωνική λειτουργός, νοσηλευτής και οικογενειακή βοηθός παρεμβαίνουν με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ του δήμου που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν στις καθημερινές τους ανάγκες. Το πρόγραμμα προσφέρει συμβουλευτική, συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, συνοδεία σε γιατρούς, κέντρο υγείας, νοσοκομεία, καθαριότητα χώρου και αγορά τροφίμων, φαρμάκων, εξόφληση λογαριασμών κλπ.

Το πρόγραμμα λειτουργεί στη δημοτική ενότητα Βελεστίνου και την τοπική κοινότητα Στεφανοβικείου και εξυπηρετούνται οικογένειες, μοναχικά άτομα, αλλά και άτομα με αναπηρίες.

Το ΚΕΠ Υγείας, αντίστοιχα, είναι μια πρωτοποριακή δομή που πηγάζει από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων και που συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του δημότη στην πρόληψη. Στόχος του ΚΕΠ Υγείας, που αγκαλιάζει μεγάλο αριθμό δημοτών, είναι η δημιουργία προγραμμάτων πρόληψης, ώστε ο δημότης να μπορεί να προλαμβάνει σοβαρές ασθένειες που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για τη ζωή του.

Με πρωτοβουλία του έμψυχου δυναμικού έχει πραγματοποιηθεί σειρά δράσεων που αφορούν την ενημέρωση, τον ιατρικό έλεγχο, την πρόληψη αλλά και τον αθλητισμό. Ορισμένες από τις δράσεις περιλαμβάνουν την ενημέρωση σε μαθητές δημοτικών σχολείων και στους γονείς τους για θέματα σχετικά με πρόληψη μυοσκελετικών παθήσεων, σωστής στοματικής υγιεινής, πρόληψη τερηδόνας, μαθησιακή αξιολόγηση, έλεγχο αναπνευστικής ικανότητας σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες και ιατρικά κέντρα. Παράλληλα, έχουν γίνει δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης, ψηλάφησης μαστού, καρδιολογικές, διαβητικού ποδιού και αιμοδοσία. Επίσης, επικυρώθηκε συνεργασία με το σωματείο κινητικά αναπήρων Ν. Μαγνησίας «Ιππόκαμπος», για τη συλλογή καπακιών και τη δωρεά στον Δήμο Ρήγα Φεραίου του πρώτου αναπηρικού αμαξιδίου για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου. Επιπλέον, βραβεύτηκαν οι μητέρες του 2017 λαμβάνοντας ως δώρα κάρτες υγείας για δωρεάν εξετάσεις και ειδικά προϊόντα για τα μωρά τους, ενώ στη διάρκεια της φετινής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις για την τρίτη ηλικία, σε όλα τα χωριά του δήμου.

                Τρίτη δομή αποτελεί το Κέντρο Κοινότητας, το οποίο εστιάζει αφενός στην υποδοχή, ενημέρωση και διασύνδεση των πολιτών με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες, ειδικότερα όσων ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και αφετέρου στην ψυχοκοινωνική υποστήριξή τους, με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, παράλληλα με τη δικτύωση και συνεργασία που αναπτύσσει με τις λοιπές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου Ρήγα Φεραίου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εξυπηρετεί πολίτες που κατοικούν στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ανέργους και ΑΜΕΑ και γενικότερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Στελεχώνεται από μια κοινωνική λειτουργό και μία ψυχολόγο, πραγματοποιώντας ενημερώσεις σε σχολεία, φορείς και δημότες.

Τα προγράμματα και οι δομές υλοποιούνται με ευθύνη του Δήμου Ρήγα Φεραίου και όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν. Οι δημότες έχουν «αγκαλιάσει» τις κοινωνικές υπηρεσίες, εξυπηρετούνται μέσω αυτών και έχει αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δημοτών και των ειδικοτήτων.

Τέλος, στον δήμο λειτουργεί Κέντρο Υγείας στο Βελεστίνο που καλύπτει τις ανάγκες όλων των δημοτών σε πρώτο βαθμό υγειονομικής περίθαλψης.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Νίκος Πρίντζος δήλωσε σχετικά: «Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου λειτουργούν με άριστο προγραμματισμό και συνεργασία με τους δημότες προς κάθε κατεύθυνση κάλυψης καθημερινών αναγκών και προβλημάτων, δίνοντας λύσεις για τη βελτίωση του τρόπου διαβίωσης τους. Εμείς καλούμε όλους τους δημότες να απευθύνονται στις κοινωνικές δομές του δήμου, είτε για προσωπικά τους ζητήματα είτε να αναφέρουν περιστατικά που χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης και βοήθειας».

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
6
=