ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Εορτασμός της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Κερασιάς

εορτασμός-της-ημέρας-μνήμης-του-ολοκα-64033

Η ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος της Κερασιάς, που διοργανώθηκε από το Δήμο Ρήγα Φεραίου και την τοπική κοινότητα Κερασιάς σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας Κερασιάς, Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ., γιορτάστηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτριος Στ. Νασίκας, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Πρίντζος, η εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Κερασιάς κα. Αντωνία Χασιώτη, ο τοπικός σύμβουλος της Τ.Κ. Κεραμιδίου, κ. Χρήστος Γαλάτος, μαθητές & εκπαιδευτικοί του 4ου Λυκείου Βόλου, Γυμνασίου & Λυκείου Καναλίων, καθώς και κάτοικοι του χωριού.

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας τόνισε: «Η ημερομηνία του ολοκαυτώματος αποτελεί ημέρα μνήμης όχι μόνο για το Δήμο Ρήγα Φεραίου αλλά για όλο τον ελληνισμό και τον φιλειρηνικό κόσμο. Το μαρτυρικό χωριό του Δήμου μας, η Κερασιά ένιωσε την εκδικητική μανία του κατακτητή που μη υπολογίζοντας παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, θανάτωσε και κατέστρεψε κόπο και περιουσίες μιας ζωής. Οι δημότες δεν ξεχνούμε, σεβόμαστε, εκτιμούμε και θα προστατεύουμε πάντα τον τόπο μας».

Η εκπρόσωπος της Τ.Κ. Κερασιάς κα. Αντωνία Χασιώτη αναφέρθηκε στο λόγο της: «Ημέρες σαν τη σημερινή μας θυμίζουν ακόμη περισσότερο την ιστορία μας άλλωστε δεν θέλουμε να ξεχάσουμε, δεν μπορούμε, χρόνια τώρα.

Δεν άφησαν ποτέ οι γονείς μας, οι παππούδες μας και εμείς με τη σειρά μας τώρα είμαστε εδώ να μεταλαμπαδεύσουμε τη γνώση.

Ο λογοτέχνης Ηλίας Λεφούσης, ο Νίκος Στουρνάρας, ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου με τα συγγράμματά τους μας άφησαν ιερή παρακαταθήκη της ιστορίας μας.

Το σπουδαίο φωτογραφικό υλικό του Ν Στουρνάρα ζωντανεύει μνήμες και αντικατοπτρίζει τις σκηνές του πολέμου της καταστροφικής βίας που ένοιωσαν οι κάτοικοι του χωριού μας. Χαρακτηριστικά περιγράφει…. Εδώ θα μείνουν ολόκληρη την μέρα για να αρχίσουν την επαύριον 1/4/1944 και να αρχίσουν να ανεβαίνουν στο βουνό δίνοντας μάχες και χτενίζοντας κάθε σπιθαμή γης με σκοπό τη κύκλωση ολόκληρου του βουνού, την εξουδετέρωση του αντάρτικου δυναμικού….όλη τη μέρα οι ντουφεκιές και οι ριπές των αυτομάτων, οι φονικές εκρήξεις των χειροβομβίδων, οι φωνές οδύνης των τραυματιών και τα ουρλιαχτά των γερμανών από τις θανάσιμες μαχαιριές των ανταρτών, θα σκορπούν το άγριο θανατικό της σκληρής πάλης, που θα αντιβουίζει σε όλες τις γύρω χαράδρες.

Το πολύ αίμα που χύθηκε, θα διακόψει τη γερμανική επίθεση για να επιστρέψουν τελικά οι επιδρομείς στις βάσεις τους, λεηλατώντας πυρπολώντας και καταστρέφοντας στο γυρισμό τους τα δυο χωριά της Άνω και Κάτω Κερασιάς.

Θα κατακάψει τα πάντα.

Και ολόκληρα τα δυο χωριά της Άνω και Κάτω Κερασιάς θα μεταβληθούν σε στοιχειωμένα ερείπια, γεμάτα θρήνο και αποκαΐδια.

Και ενώ ακόμα οι αιματόβρεχτοι επιδρομείς θα βρίσκονται στη κάτω Κερασιά κατακαίοντας και λεηλατώντας τα πάντα εδώ στη πάνω Κερασιά θα μαζευτούν στη φτωχική καμένη εκκλησία μερικοί δυστυχισμένοι νοικοκυραίοι και λίγοι ακόμη αντάρτες για να προσευχηθούν σε μια συγκινητική λειτουργία, που έγινε πάνω στις στάχτες του Ναού των Αγίων Αποστόλων….ένα ρίγος εθνικής έξαρσης, ανάμικτο από μίσος και εκδίκηση από την άνανδρη αυτή καταστροφή, του ιερού αυτού ακόμα χώρου, θα συγκλονίσει τις πονεμένες ψυχές των λιγοστών παpευρισκομένων, ενώ θα αντηχεί ως τα ουράνια ο εθνικός μας ύμνος…απ΄ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά….θα συνταράξει πάνω εδώ, αυτό τον ελεύθερο τόπο με τους λυγμούς, τα δάκρυα αυτό το μικρό εκκλησίασμα.

Νοιώθουμε το ρίγος αυτών που απόμειναν….

Τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν!!!!

Και όπως έγραψε ο Ηλίας Λεφούσης τους χαρακτηρίζουμε όλους αγίους και μάρτυρες.

Αυτό το μνημόσυνο που κάνουμε σήμερα ας είναι ο τάφος της διαίρεσης και του μίσους κι ας είναι η αφετηρία της αγάπης και κατανόησης.

Εκείνοι οι άντρες που έγραψαν την ιστορία μας χάθηκαν πια. Η αρετή θα λάμπει στο άφθαρτο φώς.

Αιωνία σας η μνήμη!!!”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου